Izbira prostora za varjenje piva - mrzla garaža

pjanc

Zelenc'
11. feb 2021
6
0
1
Kot začetnik sem naročil en komplet za varjenje piva in nameravam uporabit ekstrakt IPA.
Imam vprašanje na katerega odgovora nisem dobil z brskanjem po forumu...

Najraje bi pivo varil v garaži kjer imam prostor...problem je ker zimska temperatura 8-12 stopinj. Bo premrzlo za fementacijo ali se zaradi temperature samo podaljša proces?
Povsod se omenja temperature 20-25...ali lahko obe fermentaciji naredim pri nižjih temperaturah oz. mi lahko kdo razloži kako se bo zadeva v tem primeru obnašala?
Hvala za odgovor.
LP
 

Mr_Globus

Fizikalc
1. dec 2011
236
26
28
Realno hoces temperaturo okolja 15-18, ker temperatura pivine v sodu je komot 5 stopinj visja pri bujni fermentaciji. Ce je premrzlo ni problem - naredis skatlo iz stirodurja za fermentor, notri pa eno 50w zarnico in regulacijo za temperaturo. (Oz bolje je kar zamrzovalna skrinja z zarnico - tako lahko poleti tudi ohlajas)
 

pjanc

Zelenc'
11. feb 2021
6
0
1
Mr_Globus:
Hvala za odziv, vendar še zmeraj nisem dobil odgovora...bo kaj narobe oz. kaj se zgodi če bo prva fermentacija pri temperaturi 8 stopinj?
Rešitve s škatlo, skrinjo in žarnico pa bi se če je le mogoče izognu...raje dam fermentor na omaro v sobi :)
 

jest5

Guru
18. avg 2007
26.047
-8.679
113
Ne bo ti štartalo s fermentacijo. Še za lager je fino kako stopinjo nad 8.
 

pjanc

Zelenc'
11. feb 2021
6
0
1
Ne bo ti štartalo s fermentacijo. Še za lager je fino kako stopinjo nad 8.
Za lager sem slišal, da rabi manj temperature...imam tudi en chech pilsner ekstrakt naročen, tko da bi zdaj ko je še mrzlo mogoče probal prvo zvariti tega.
8 stopinj imam ko je zunaj precej mraz, tko da preden dobim opremo in se lotim bo mogoče že bolj toplo :)
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.900
9.480
113
Mr_Globus:
Hvala za odziv, vendar še zmeraj nisem dobil odgovora...bo kaj narobe oz. kaj se zgodi če bo prva fermentacija pri temperaturi 8 stopinj?
Rešitve s škatlo, skrinjo in žarnico pa bi se če je le mogoče izognu...raje dam fermentor na omaro v sobi :)
Na omari v sobi bo pa mal pretoplo. Okol 16 okolice je idealno za ale pri fermentorjih te velikosti.
 

pjanc

Zelenc'
11. feb 2021
6
0
1
No, sej v sobi je glih tam okol 16, ker sobe ogrevam minimalno...ko smo glih pri temperaturah...kako varite pa v poletnem času ko je v objektih tudi po 25 stopinj in več? Ne mi rečt da imate klimo in hladite na 16 stopinj? :)
Hvala.
 

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.994
403
83
Ne ga biksat s fermentorji v sobi, da ne boš zaspal za vedno. Pogojno kuhinja, definitvno pa nebi spal s fermentorjem, naslednji dan glavobol je še najmanj kar se ti lahko zgodi.
Ale ti ne bo fermentiral pod 15 st.c. Lahko uporabiš ta kit in dokupiš lager kvas, to bo šlo na okrog 10...sicer pa ali izoliraj in dodaj gretje, ali pa počaki kak mesec
 

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.994
403
83
Odvisno od velikosti sobe in predvsem zračenja...pri odprtem oknu ne vidim resne težave. Sicer pa res raj nebi tvegal. ok, daš v dnevno sobo in greš spat v sobo, ampak osebno nebi spal z njim
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.900
9.480
113
Po nekaterih kalkulacijah, ki sem jih našel na netu 23 litrov pivine sproducira v celotnem obdobju fermentacije cca 1 kg co2. Odrasel človek v enem dnevu sproducira cca 700g. Tukaj govoriva o res majhnih količinah.
 

Staler929

Pripravnik
28. maj 2018
33
1
8
Jaz ti z veseljem posodim silikonski grelec za pod fermentor in pa temparaturni regulator za prvič.
 

Pivopivec1

Pripravnik
23. feb 2014
318
9
18
Kot začetnik sem naročil en komplet za varjenje piva in nameravam uporabit ekstrakt IPA.
Imam vprašanje na katerega odgovora nisem dobil z brskanjem po forumu...

Najraje bi pivo varil v garaži kjer imam prostor...problem je ker zimska temperatura 8-12 stopinj. Bo premrzlo za fementacijo ali se zaradi temperature samo podaljša proces?
Povsod se omenja temperature 20-25...ali lahko obe fermentaciji naredim pri nižjih temperaturah oz. mi lahko kdo razloži kako se bo zadeva v tem primeru obnašala?
Hvala za odgovor.
LP


8 stopinj je res malce nizko. Ce pa imas 12 potem pa ni spet taksen problem. Odvisno tudi kaksen kvas imas. Dodaj kvas v pivino na njegovi zgornji meji fermentacije, recimo 22 stopinj. Pivina se bo cez noc pocasi ohlajala in tudi kvas bo zacel delat in bo zvisal temperaturo. Med samo fermentacijo se pa pivina ne bo tako hitro ohlajala, da bi zaradi tega kvas nehal delovat. Ce imas moznost uporabi notthingham, safale 04. Ce ne pa pac to kar imas. Pogoji niso idelani, vendar mislim da bi s pivom moralo biti vse ok. Probaj pa bos videl, ce se ti ne ljubi primerno uredit prostora za fermentacijo :)
 

zoki

Pripravnik
23. sep 2007
264
5
18
Odvisno od velikosti sobe in predvsem zračenja...pri odprtem oknu ne vidim resne težave. Sicer pa res raj nebi tvegal. ok, daš v dnevno sobo in greš spat v sobo, ampak osebno nebi spal z njim
Jaz sem spomladi mel v dnevni štiri 30l fermentorje z 23-25l pivine. Malo je stanovanje dišalo, drugače pa nič takega :)
 
  • Wow
Reactions: pocast

pjanc

Zelenc'
11. feb 2021
6
0
1
Hvala za vse komentarje, sem bil zdej malo off glede varjenja piva in sem šele danes spet pogledal na forum.
Opremo in material za pivo sem ta teden končno dobil, tko da bom v kratkem nekaj probal sčarat.
Upam da ni nobenemu odveč, če mi kdo da še kak nasvet in pomaga pri prvih korakih varjenja piva z ekstraktom in v tej temi nardimo eno zgodbo.

Glede izbora prostora in temperatur spet novi odgovori...nekdo piše da bi za vedno zaspal v sobi s fermentorjem, drugi uživa v dišavah s 4 fermentorji :)

Več kot berem na netu bolj sem zmeden...na strani howtobrew.com sem prebral postopek varjenja piva z ekstraktom (po predlogih s tega foruma), kjer naj bi ekstrakt 15 minut prevrel, posebej v svoji posodi kvasovke "oživil" in nato vse skupaj dodal v fermentor...v tistem vodiču pa nikjer ne vidim da se v fermentor doda sladkor ali pa sem nekaj spregledal.
V navodilih na ekstraktu(konkretno Bulldog IPA) pa je vse skupaj bolj poenostavljeno in se vse skupaj zmeša z 1,5kg sladkorja v fermentor praktično skoraj brez kakršnihkoli posebnih dodatnih priprav. Mi kdo lahko da kakšen pameten nasvet glede mojega primera preden se lotim tko da bo pivo čimbolj ok?
Hvala.
:)
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.900
9.480
113
Preberi si temo sam svoj pivovar... Je bilo zgodb že nešteto.
Lohk se pa včlaniš v dldp.
 

pjanc

Zelenc'
11. feb 2021
6
0
1
Ja sem se že lotil brat tisto temo...v prvih 10 straneh sem dobil bolj malo željenih odgovorov in še več vprašanj se mi je zastavlo...strani je pa 350 in ne vem če se mi da zgubljat desetine ur za branje balasta. Kaj je dldp in kje se včlanim? Hvala.
LP
 

Podobne teme