iOS vs. Android vs. WP

bvader

Fizikalc
14. jan 2010
2.054
0
36
Ne da se igram z njima, ampak ko telefon nastavim je to to in potem se samo po potrebi kakšen dodaten app naloži ampak ne vem, na ios se je ponavadi ko sem hotel kaj na hitro naredit ali uredit so bile vedno neke komplikacije. Recimo za iPad sem kupil program za predvajanje filmov, ki predvaja podnapise itd... in po posodobitvi v programu ni bilo več v nobenem filmu zvoka in so praktično iz vseh programov na appstore odstranili podporo za določene avdio kodeke in ni šans da si dobil spodoben program (to je bilo slabo leto nazaj). Na androidu nisem imel nikoli teh težav. Tudi prenašanje datotek med aparati z različnimi OSi je šlo brez problemo, edino Apple naprave so bile vedno težava. Če sem vsem pošiljal preko wifi direct ali bluetootha je bilo na apple potrebno preko maila ali dropboxa. Skozi uporabo sem prišel do tega da ios ni za mene in posledično WP tudi ne in mi ostane Android, ki mi od vseh najbolj ustreza.

sylver

Fizikalc
21. okt 2008
3.338
27
48
Izola, Ljubljana
4 leta sem bil na iOS-u (iPhona).

Lani sem poleg iOS-a imel tudi Galaxy S3 (torej Android). Po 2 mesecih uporabe obeh, sem se z lahkoto odločil, da prodam Galaxy S3, saj mi Android ni in ni odgovarjal (pa niti ne vem zakaj....morda zaradi "preveč" odprtega sistema?).

Ostal sem na iOS-u in še naprej uporabljal iPhona. Letos sem pa aprila prodal iPhona (4s) in v začetku maja nabavil Galaxy S4. Sam Android je od S3 do S4 bil dokaj dodelan (morda zaradi teh dodatkov?) in mi je trenutni Android (4.2.2) dosti bolj všeč kot lanski od Galaxy S3.

Galaxy S4 sedaj uporabljam 1 mesec. Na začetku je bilo veliko igračkanje, raziskovanje novega sistema (woow), pošiljanje prek Bluetooth razne datoteke....sedaj pa telefon uporabljam več ali manj za:
- klice
- sms
- mms
- internet (ta je na 1. mestu)

Uporabljam ga tudi kot navigacijsko napravo, saj ima lep, velik in pregleden zaslon. S tem vsem, kar sedaj uporabljam, pa Android počasi zgublja na svojem pomenu saj kličem, pošiljam sms/mms in uporabljam internet lahko tudi z ostalimi telefoni, ki niso Android.

Na vsake toliko časa "me prime" in po 1 ali 2 uri zvečer igram kakšne igrice. Veliko tudi preživim na youtubu, gledam mobilno TV na telefonu in brskam po spletu (čeprav mi je za brskanje še vedno najbolj komot PC, zaradi same odzivnosti in preglednosti).

Ne vem kaj naj rečem
smile-1.gif

Z iOS-om sem bil vedno zadovoljen, a v tolikih letih sem se enega in istega menija že naveličal, zato sem dal priliko Androidu. Vidim pa, da se ga kot bivši uporabnik iOS-a zelo hitro naveličam
grims-1.gif

Ob menjavi sistema sem bil ves navdušen, kako je to dober in odprt sistem (Android) in kako se da vse nastavit in ni nobene omejitve....

Danes, po 4 tednih uporabe Androida pa lahko rečem, da mi (meni) tako odprt sistem očitno ne pomeni spet toliko veliko, kakor sem mislil, da mi bo
shocked-1.gif

Ob predstavitvi novega iOS-a sem takoj razmišljal: "Faq, pa ne sedaj menjat videza, ko sem menjal sistem!"
grin1.gif

No...sedaj mi je iOS dosti bolj zanimiv (vsaj po predstavitvi in raznih review-jih na youtubu), kot mi je bil prej 4 leta. Dejansko se res po 4 letih enega in istega sistema in menija človek naveliča glede na to, da je iOS namenjen pametnim telefonom. Android je vsaj v teh letih vedno nekaj novega dodal oziroma spreminjal videz menijev itd...

Zaključek: ostal bom na Androidu še nekaj časa (verjetno še par mesecev).

Ko bo jeseni predstavitev novega iPhona bom pa razmislil o menjavi. Če mi bo nov iPhone všečen (sicer mi je že iPhone 5), bom verjetno prešaltal na iOS in nov telefon.

Zelo težko povem, kateri sistem mi je boljši (iOS ali Android). Oba sta mi kul, sem pa ugotovil, da sem se presenetljivo hitro naveličal Androida (morda so pa leta kriva, da se mi ne da več toliko "igračkat" po sistemu
tongue-1.gif
).

Windows sistema na telefonu pa še nisem imel možnost testirat. Sem pa po ogledih posnetkov na youtubu videl, da mi ni všečen sistem.

Ta novi iOS 7 sistem pa mi je postal všeč zaradi samih sprememb (vizualnih) in pa raznih dodatkov (toogle bar...). Pa čeprav so kopirali od ostalih (tako kot nekateri pravijo), mene to čisto nič ne moti
wink-1.gif

Naj samo še dodam, da mi je Appstore dosti bolj všečen in uporaben kot Google Play. Enostavno tam najdem dosti več in bolj uporabnih aplikacij, katere popestrijo sam sistem na vsake toliko časa. Tudi programi in igrice, pisane za iOS, so dosti bolj stabilne in "lepše" tečejo. Tudi sam nakup aplikacij je v Appstoru zelo enostaven, pri Google Play-u pa potrebuješ wallet (jaz ga žal nimam).

Pa še tole: sam sistem mi je bolj stabilen od iOS-a.

Recimo na Androidu vreme na namizju včasih ne deluje (se ne posodobi tudi če ročno posodobim, ampak morem telefon ponovno zagnati, da se vreme posodobi). Potem včasih, ko igram igrico na Androidu me vrže ven in se izpiše, da je prišlo do napake (tega v iOS-u v 4 letih nisem doživel). Ko odklenem zaslon in kliknem na telefon, da mi poklical koga iz imenika, se od klika na ikono odšteje včasih tudi 5 sekund, da se mi imenik prikaže...Sicer me ne moti ne vem kako dosti, ampak že to je znak, da ni ravno vse tako dobro poštimano v sistemu ali pa aplikaciji. Tudi razne druge aplikacije (Facebook, youtube....) delujejo lepše, bolj gladko in stabilno in HITREJE na iOS sistemu.

Tako bom rekel: 51% gre za iOS in 49% gre za Android
tongue-1.gif

Nazadnje urejeno:

titov

Fizikalc
12. jun 2008
7.544
1
38
ksz

Pač iOS in WP sta za tiste, ki imajo radi stvari, ki delajo tako kot morajo, Androdi je pa za avanturiste, ki radi odpravljajo raznorazne težave in se radi igračkajo s telefonom.

Numy

Majstr
1. jan 2008
9.858
392
83
Jap, tisti ki rad drgne telefon cele dneve, namesto da bi se posvetil sogovornikom, punci, okolici, naj pač fura tisti android in cele dneve twika nastavitve.

Jaz sem se nastavljanja sistema naveličal že v dos časih, ko sem bil autoexec.bat in config.sys mojster. :D

doto

Fizikalc
25. jul 2007
3.175
0
36
Vse to, kar pišete je dejansko pomembno zelo malemu procentu uporabnikov. To s(m)o power userji, ki smo najbolj glasni na internetu v forumih, na twitterju in predvsem v tehnoloških blogih. Average Joe-u pa za to dol visi. Nekateri želijo prikazati, da pri imaš pri uporabi ios-a zvezano eno roko za hrbtu in skupaj zlimane štiri prste na drugi roki.

Po drugi strani je pa cel kup ljudi, ki so jim iNaprave spremenile življenje predvsem v tem, ker je apple rekel: "Puste nas, da se ukvarjamo z razvojem operacijskega sistema, vi se pa ukvarjajte z drugimi problemi. " Lep primer tega je tale video.

Če pa se navežem nazaj na predvajanje avdia v videu. Omejitev ni tehnična, ampak pravna. AC3 kodek ni zastonj, ampak je treba zanj plačati licenčnino. Ta se plača na prodan izvod aplikacije in pri aplikacijah, ki stanejo dolar dva, ni profitabilno, ker licenca stane večji del cene aplikacije. Zato so vse aplikacije za predvajanje videa odstranile te kodeke. Dokler imaš video, ki ima avdio v mp3, oz aac, za katera je licenco plačal apple, pa dela brez problemov. Avtorji aplikacij na androidu te kodeke uporabljajo na črno. Če/ko bodo morali tudi oni plačati licenco, bo tudi tam umaknjena podpora.

Za prenos datotek med napravami z različnimi OS pa samo ena beseda: Bump!

Steve

Guru
13. avg 2007
9.964
1.846
113
samo ko beres tvoje vecne obrazlozitve in opravicevanje failov v iosu, je kot da bi jobs to pisal: its not us, its you

Steve

Guru
13. avg 2007
9.964
1.846
113
Citat:
Uporabnik rawr pravi:
Haha nekaj je res na tem ne. Prvih nekaj dni na androidu sem se hecal in sprobaval widgete. Nato pa sem imel naslednjih 6 mesecev bolj kot ne isto namizje.Zaj pa me je komplet minlo gledat na amoled, da mi baterijo pije za šalo ko preverim uro, rss, maile itd.. , uporaba z eno roko je otežena in še kaj kritičnega bi se našlo. I need a break

je kar hudic ja ko pameten telefon postane pametnejsi od uporabnika. ne obremenjuj mozganov ce ne folgajo. kupi rajsi ajfon, je bolj trotlziher ;-)

mm46

Pripravnik
5. sep 2007
597
7
18
40
Citat:
Uporabnik sylver pravi:
Recimo na Androidu vreme na namizju včasih ne deluje (se ne posodobi tudi če ročno posodobim, ampak morem telefon ponovno zagnati, da se vreme posodobi). Potem včasih, ko igram igrico na Androidu me vrže ven in se izpiše, da je prišlo do napake (tega v iOS-u v 4 letih nisem doživel). Ko odklenem zaslon in kliknem na telefon, da mi poklical koga iz imenika, se od klika na ikono odšteje včasih tudi 5 sekund, da se mi imenik prikaže...Sicer me ne moti ne vem kako dosti, ampak že to je znak, da ni ravno vse tako dobro poštimano v sistemu ali pa aplikaciji. Tudi razne druge aplikacije (Facebook, youtube....) delujejo lepše, bolj gladko in stabilno in HITREJE na iOS sistemu.
Tle opisuješ težave touchwiza, ne androida.

Citat:
Uporabnik Numy pravi:
Jap, tisti ki rad drgne telefon cele dneve, namesto da bi se posvetil sogovornikom, punci, okolici, naj pač fura tisti android in cele dneve twika nastavitve.

Jaz sem se nastavljanja sistema naveličal že v dos časih, ko sem bil autoexec.bat in config.sys mojster. :D
Citat:
Uporabnik titov pravi:
ksz

Pač iOS in WP sta za tiste, ki imajo radi stvari, ki delajo tako kot morajo, Androdi je pa za avanturiste, ki radi odpravljajo raznorazne težave in se radi igračkajo s telefonom.
Jaz 1x na mesec updejtam rom, pa mogoče 1x na mesec wallpaper zamenjam
smirk-1.gif

Drugače sem pa bil 4 leta uporabnik ios, vmes 1x skoču na android (desire) in na wp (lumia 800). Nazadnje me je končno prepričal stock android, ki od 4.1 dalje končno dela solidno... ni ravno ios smooth, sam tudi ne tak lagfest kot ics, pred 4.0 pa je, vsaj kar se mene tiče, bil navaden polizdelek. Do jeseni ostajam na androidu, potem pa bomo vidli...

sylver

Fizikalc
21. okt 2008
3.338
27
48
Izola, Ljubljana
Citat:
Uporabnik mm46 pravi:
Citat:
Uporabnik sylver pravi:

Nima to veze. Težave so in zame kot uporabnika me ne zanima, zaradi česa
grin1.gif

Naj potem odgovorni (Samsung?) odpravi te očitne napake
rolleyes-1.gif

rawr

PDA maher
19. jan 2012
6.188
1
38
Citat:
Uporabnik sylver pravi:
Citat:
Uporabnik mm46 pravi:
Citat:
Uporabnik sylver pravi:

Nima to veze. Težave so in zame kot uporabnika me ne zanima, zaradi česa
grin1.gif

Naj potem odgovorni (Samsung?) odpravi te očitne napake
rolleyes-1.gif

Tudi nekateri appsi so slabo spisani, kaki špili nepodprti s strani grafike ampak vseeno na voljo za kupit itd...

Prihaja Sailfish, WP je v razcvetu, iOS se tudi obetajo boljši časi glede vrednosti delnice, google pa se bolj kot ne zadnji 2 leti opira na samsung in imata hudo navezo.Kar pa ni nujno dobro. Renično me zanima, kje bo android čez 3 leta.
smirk-1.gif

Steve

Guru
13. avg 2007
9.964
1.846
113
spet strelas kozlarijo na kozlarijo. wp v razcvetu? to pa je nekaj novega, verjamem pa da lahko postrezes s kakim podatkom.
delnica appla je ob predstavitvi ios7 padla. o cem tocno ti to?
samsung je googlu pomagal do totalne prevlade in prej se samsung opira na google kot obratno. ce jim vzames android, bodo prodajali kaj tocno?
kak bo zgledal android cez 3 leta? po trenutni hitrosti inovacij in pomanjkanju le teh pri apple, bo japko dokoncno pohrustal

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.960
6.988
113
Glede na zadnje "raziskave trga" je WP v določenih regijah najbolj rastoč mobilni OS. Pazi, rastoč...še vedno je mucho za ios in androidom, ampak tudi to, da orenk raste, verjetno ni zanemarljiv podatek. Itak je dandanes tako, da je nemogoče, da bi nek OS prišel kar čez noč from zero to hero, razen če bi začeli lumie prodajat zraven pralnega praha
smile-1.gif

Steve

Guru
13. avg 2007
9.964
1.846
113
@darjan kak cez noc? 2 leti je na trgu, trzni delez se meri skoraj da v promilih. ce pa v afganistanu in keniji raste kot gobe po dezju, pa to pomeni tocno nic

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.960
6.988
113
aja, pa še tole da izpostavim:

Windows Phone’s market share there should therefore be positively impacted by the release of the Nokia Lumia 520 in May.

http://www.expansys-usa.com/top20/

L520 bi naj bila velik uspeh...tako da je dokaj realno pričakovati, da bo v določenih regijah (teh, ki so že sedaj izpostavljene, torej ne kenija), ob naslednjih podatkih, WP nad 10%

rawr

PDA maher
19. jan 2012
6.188
1
38
Citat:
Uporabnik Steve pravi:
spet strelas kozlarijo na kozlarijo. wp v razcvetu? to pa je nekaj novega, verjamem pa da lahko postrezes s kakim podatkom.
delnica appla je ob predstavitvi ios7 padla. o cem tocno ti to?
samsung je googlu pomagal do totalne prevlade in prej se samsung opira na google kot obratno. ce jim vzames android, bodo prodajali kaj tocno?
kak bo zgledal android cez 3 leta? po trenutni hitrosti inovacij in pomanjkanju le teh pri apple, bo japko dokoncno pohrustal

Se je res treba delat tak neumnega?

1. Razcvet pomeni, da število uporabnikov lepo narašča.WP pridobiva. Ne pomeni pa, da je že visoko...
2. Morda je delnica res padla, na dolgi rok pa bo začela pridobivat, ker je bil ios7 dovolj dobro sprejet.Čeprav se šinfa, da so kopirali, pa da zgleda gey, v končni fazi to ni pomembno.Ljudje želijo novo, nevideno in nekateri od teh bodo zagotovo to sprobali.
3. Drug drugemu sta zelo pomembna.Samsung je mojster na strojnem področju, google pa bolj na programskem.Ta naveza pomojem deluje že kar nekaj let, na začetku jasno po tihem oz. neslišno.
evil.gif

"Android bo japko dokoncno pohrustal" Si pišemo takrat
wink-1.gif

iOS bo rastel, kak hitro, je odvisno od inovacij , nekdo pa bo moral začet zgubljat, ko bodo skoraj vsi, ki si lahko privoščijo
telephone7.gif

futuristic

geđet frik
Osebje foruma
13. jul 2007
7.900
640
113
Čisto divja rast prodaje WP naprav:
evil.gif

1796324-share.png

Priponke