Imam Sata-II disk napajne

zakajaltersuxu

Fizikalc
19. jul 2007
1.616
89
48
OS je Win XP + SP2 (32bit)

driverje za na disketnik sem si potegnu tukaj dol
( http://www.ecs.com.tw/ECSWebSi...=52&LanID=0 )

ko zaženem Setup pritisnem F6 in nato potrdim da bi naloži iz diskete:

Mi najprej napiše:

Setup could not determine the type of one or more mass storage devices installed on your system, or you have chosen to manually specify an adapter.
Currently, Setup will load support for the following mass storage devices:

<none> (Tukaj bi moralo biti ime trdega diska Hitachi?)

*To specify additional SCSI adapters, CD-ROM drives, or special disk controllers for use with Windows, including those for which you have a device support disk from a mass storage device manufacturer, press S.

*If you do not have any device support disks from a mass storage device manufacturer, or do not want to specify additional mass storage device for use with Windows, press ENTER.

pritisnem S:

izberem za Windows XP,

prebere disketo in mi napiše:

File \winXP\viasraid.sys caused an unexpected error (1024) at line 2113 in
d:\xpsprtm\base\boot\setup\oemdisk.c

Ma kaj zdaj moram narest, da mi bo zaznalo sata disk, moram naložit te driverje ali ne, in če ali bo moral še kaj prej v BIOSu spremenit.

če, rabite še kšno informacijo, pa kr vprašajte, ker jest jih rabim še bolj
redface-1.gif

Naglfar

Fizikalc
7. sep 2007
1.563
1
36
Panonija
Imaš sploh .oem fajl na tej disketi? Ta file je obvezen, da lahko sploh prebere, za kater kontroler gre.
Downloadaj si driverje za tvojo mapo, jih razpakiraj in poberi ven driverje za kontroler in jih daj na sformatirano disketo.

Če ne, pa v BIOS-u poglej, če obstaja kje SATA native mode in ga daj na disabled. Takrat bi moral delat kot navaden PATA disk preko SATA kontrolerja.

zakajaltersuxu

Fizikalc
19. jul 2007
1.616
89
48
Citat:
Uporabnik AndrejD pravi:
Citat:
Uporabnik Maiden pravi:
Po moje ti sploh ne prepozna diska v BIOSu. Ti novi diski so vsi SATA II, kar pa tvoja plošča ne omogoča. Zato daj jumper na disk, da ga omejiš na 1,5Gb prenos oz. SATA.
Lahko tudi, da se ti bo dogajalo da ti ga včasih, najde včasih ne. Če imaš WinXP z SP2 ali SP3 ne rabiš dobenega gonilnika pri inštalaciji sistema.
Gonilnik rabijo novejše plošče in ne novejši trdi diski!

Sem pozabil da mora disk omejit na 1.5 delovanje, drugače nebo nič. Za SP2 in SP3 nevem, ampak če imaš WinXP brez SP-jev 100% rabiš driver. Sam imam isti nabor.

disk je tale: http://www.enaa.com/oddelki/racunalnistvo/izd_478_710199_Hitachi_SATA_2_1000GB_7200rpm_32MB
Jumperjev pa nima.
confused-1.gif

bizi

Guru
21. nov 2007
27.271
-2.011
113
Kočevska
Glej, kaj sem našel na enem od tujih forumov:

SATA 2 (SATA 300) is not backwards compatible with a SATA (SATA 150) controller. In order to use a SATA 2 drive on a SATA (SATA 1?) controller, the hard drive must have a jumper position to restrict it to using SATA (SATA 150), and a jumper must be installed. Some drives have the jumper position available (e.g. some recent Samsung), some don't (e.g. some recent Maxtor).
This information can also probably be easily found on your hard drive manufacturer's web site.
If your drive does not have the jumper position available, you must return it and get a SATA 2 one that does, or a SATA drive.
frown-1.gif

bizi

Guru
21. nov 2007
27.271
-2.011
113
Kočevska
Evo ti še članek in Wikipedie

http://en.wikipedia.org/wiki/Serial_ATA

in citat iz njega:

Backward compatibility between SATA 1.5 Gbit/s controllers and SATA 3.0 Gbit/s devices was important, so SATA/300's autonegotiation sequence is designed to fall back to SATA/150 speed (1.5 Gbit/s rate) when in communication with such devices. In practice, some older SATA controllers do not properly implement SATA speed negotiation. Affected systems require the user to set the SATA 3.0 Gbit/s peripherals to 1.5 Gbit/s mode, generally through the use of a jumper.[3] Chipsets known to have this fault include the VIA VT8237 and VT8237R south bridges, and the VIA VT6420 and VT6421L standalone SATA controllers.[4] SiS's 760 and 964 chipsets also initially exhibited this problem, though it can be rectified with an updated SATA controller ROM.

Ti imaš na plati VIA VT8237 south bridge in zato imaš sranje. Diska brez omejitvenega jumperja tvoja plata žal ne bo prepoznala.

zakajaltersuxu

Fizikalc
19. jul 2007
1.616
89
48
Ok, diska, če ni SATA I oz. če nima jumperjev za 1.5 ne morem dat na to plato.

Kaj pa če kupim PCI kartico s SATA II vtiči?

hvala in lp

AndrejD

Guru
20. jul 2007
7.237
1.396
113
Bi moralo delat bp...

Sem gledal in res tega Hitachija se ne da spravit na 1.5Gb /s

bizi

Guru
21. nov 2007
27.271
-2.011
113
Kočevska
Delalo bi, toda hitrost prenosa bi bila dokaj nizka. 133 Mhz PCI bus prepušča približno 1GB/s

AndrejD

Guru
20. jul 2007
7.237
1.396
113
Citat:
Uporabnik bizi pravi:
Delalo bi, toda hitrost prenosa bi bila dokaj nizka. 133 Mhz PCI bus prepušča približno 1GB/s

rolleyes-1.gif

PCI: peak transfer rate of 133 MB/s

kar je preko zadosti za en disk. Z 2 v Raidu bi pa že bilo ozko grlo...

bizi

Guru
21. nov 2007
27.271
-2.011
113
Kočevska
Citat:
Uporabnik zakajaltersuxu pravi:
OS (XP) bi laufal BP?

Verjetno bi moral med instalacijo naložiti driver. Sicer boš pa kartico PCI-SATA2 kar težko našel, zato ti priporočam, da zamenjaš MB.

bizi

Guru
21. nov 2007
27.271
-2.011
113
Kočevska
Res je , jaz sem na hitro gledal., pa je nisem našel. Je pa zadeva precej draga. Zelo spodobna matična plošča Asus P5K npr. stane manj kot 100€

AndrejD

Guru
20. jul 2007
7.237
1.396
113