HUD displej

sad

Guru
24. avg 2007
21.194
9.834
113
Malo sem se igral s programčkom na telefonu, kateri ti projicira (v temi seveda) hitrost na steklo pred tabo in zadeva je fenomenalno uporabna.
A obstaja kakšen nachbau HUD sistem. Dovolj bi mi bila le hitrost, predvidevam, da bi zadeva morala imeti vgrajen GPS, stekelce, na katero bi se projiciralo, da je vidno tudi podnevi in to je to.
Se da to kje dobit?

sad

Guru
24. avg 2007
21.194
9.834
113
Lepo.
Našel še tole, malo ceneje: http://cgi.ebay.com/ebaymotors...sQ5fAccessories

Zdej, obe ti dve rešitvi se vežeta na števec, kar mi ni tako všeč in sicer iz dveh razlogov:
- profi montaža: tam pri Valeu govorijo o 3 urah: mnjah torej recimo takoj samo montaža ene 100 EUR.
- šarjenje po elektroniki od avta: ni ravno fajn občutek
- nezmožnost enostavnega prenosa med avtomobili

Zato bi raje nekaj na GPS... Kar pomeni, da rabi zgolj napajanje, če je pa še na baterije pa še tega ne.

Edit: evo, nekaj takega. Sedaj rabim samo še izkušnje:
http://cgi.ebay.com/ebaymotors...=item20b4440cef

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.156
4.136
113
Tako na pamet, hitrost se pri vseh sodobnih avtih prenaša preko standardnega (E)OBD CAN vodila. Če naprava uporablja te podatke rabiš potegnit samo žico do prikjučka za diagnostiko in tam prikjučit konektor kar je natanko 5 min dela, če potegneš žice da so skrite (za armaturko) pa jasno gre vsaj urca dela.

Sicer pa a ni tole malce moteče med vožnjo? Tovarniški HUDi so vseeno malce bolj dodelani kot samo projekcija na navadno šipo.

sad

Guru
24. avg 2007
21.194
9.834
113
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
Tako na pamet, hitrost se pri vseh sodobnih avtih prenaša preko standardnega (E)OBD CAN vodila. Če naprava uporablja te podatke rabiš potegnit samo žico do prikjučka za diagnostiko in tam prikjučit konektor kar je natanko 5 min dela, če potegneš žice da so skrite (za armaturko) pa jasno gre vsaj urca dela.

Sicer pa a ni tole malce moteče med vožnjo? Tovarniški HUDi so vseeno malce bolj dodelani kot samo projekcija na navadno šipo.

Mah, hočem GPS ker tudi 1 žica je preveč tam po armaturki. Tudi tisti zgoraj mi beden, ker moraš imeti žico do napajanja. Najraje bi nekaj na baterije.

Sicer pa: niti malo ni moteče. Sam se si ga prištimal na sredino stekla spodaj in zadeva deluje fenomenalno. Zgolj malenkost obrneš oči in imaš pri sebi. Pa tudi če imaš direkt pred očmi ni hudo. Sploh tisti zgoraj ima še senzor za svetlobo, tako da zmanjšuje ponoči. V glavnem odlično.

sad

Guru
24. avg 2007
21.194
9.834
113
Citat:
Uporabnik SouthPark pravi:
Kak program na telefonu? Kater telefon?
Mah, to imaš za vse platforme (po moje). Išči za HUD ali head up display, sigurno ti kaj našlo.

lugi

Pripravnik
6. jul 2008
686
0
16
Preko ekrana..program obrne sliko da si vidi zrcalno in viola done..pač funkcionalno samo v temi =)

Nazadnje urejeno:

SouthPark

Jas da nea vem?! Ka te je...
5. sep 2007
24.570
5
38
Klobukarjev dol
Aaaa, torej to deluje na principu ''položi telefon na armaturko in glej v odboj od stekla''.

Sem mislil, da ima že kak telefon dejansko projeciranje kot je imela recimo ena nokia par let nazaj projeciranje ure.

crnobog

Guru
29. apr 2009
3.467
1.929
113
Prek lcd ja. Ni neke hude umetnosti. Zadeva pač prikazuje zarcalno sliko.
Ideja je da telefon nekak postaviš na armaturko pred volan in potem vidiš odsev v vetrobranskem steklu.
Meni se je zdelo brezveze, že samo zato, ker nikakor nisem mogel ustrezno fiksirat telefona, avtor teme ima očitno drugačne izkušnje. Rešitev vsekakor ni primerljiva s sistemom kot ga ima npr. Corvette C6. Tam je HUD res kul.

_jolly_

Fizikalc
3. sep 2007
2.141
2
38
Protidrsna podlaga+telefon oblečen v silokon. Premakne se samo v primeru trka.
smile-1.gif

Lateral

Fizikalc
31. mar 2008
1.771
33
48
To je primer HUD prek telefona. Ampak se v resnici ne vidi tako močno, kot se prek kamere vidi, tako da ni moteče. Je pa uporabno, ker res ne rabiš gledat na armaturko. Si sam skoraj vedno ponoči nastavim telefon na armaturko, notranjo osvetlitev na minimum, na radiu vklopim dimmer in je užitek vozit
smile-1.gif

SouthPark

Jas da nea vem?! Ka te je...
5. sep 2007
24.570
5
38
Klobukarjev dol
Zgleda zanimivo, še posebej v povezavi s GPS ki piska pri prekoračeni hitrosti. Glede na to, da en tak telefon stane v trgovini okrog 250€ se človek vpraša kaj počne avtoindustrija, da tega ni že v vsakem avtu - pa tudi če ne kot HUD.

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Citat:
Uporabnik SouthPark pravi:
Zgleda zanimivo, še posebej v povezavi s GPS ki piska pri prekoračeni hitrosti. Glede na to, da en tak telefon stane v trgovini okrog 250€ se človek vpraša kaj počne avtoindustrija, da tega ni že v vsakem avtu - pa tudi če ne kot HUD.
Industrija ponavadi spi.
Potem pa se prebudi (zdrami) in jamra, da so jih prehiteli po levi, desni, zgoraj in spodaj.
wink-1.gif

Matko

pohodnik
18. jul 2007
5.631
723
113
KSZ

včasih je veljalo, da za HUD ni vsaka šipa dobra (zaradi dvojnega odboja)

Kako je s tem danes?

_jolly_

Fizikalc
3. sep 2007
2.141
2
38
S SAMOLED displayem se še lepše vidi.
smile-1.gif

Drugače pa se na vsakem debelem steklu vidi dvojni odboj. Pri velikih cifrah niti ni moteče. Moteče bi bilo, če bi kako grafiko prikazoval.