pri modernih mobilnih telefonih je za posnetimi fotografijami kar precej procesov. zato se tudi počasi uveljavlja izraz "computing photography".
problem je predvsem v tem, da imajo prav vsi mobilni telefoni, od prvega do zadnjega, eno veliko omejitev - velikost senzorja. večji kot je senzor, boljšo fotografijo lahko posname. čisto tipična primerjava: greš na koncert v Cvetličarno, kjer je 1500 ljudi - vroče je, "hlastaš" za zrakom, iščeš prostor, vroče je. greš na koncert v Halo Tivoli, 1500 ljudi - si komot, prostora je dovolj, še do piva prideš hitro. enako je s piksli na senzorju. več kot jih je na določeni površini, bolj se "morajo boriti" za svetlobo. boljše čipovje lahko namestiš pod senzor. manj se greje oz. pregreva. in druge stvari, ki so zelo pomembne.
Huawei se je npr. lotil slabših svetlobnih pogojev in tam mu trenutno praktično ni para. ker sestavlja fotko iz večih fotk. ti že res misliš, da si posnel eno fotografijo, a je telefon naredil več ekspozicij (nekje sem bral, da tudi več kot 10), hitro naredil mapinge in iz vsakega posnetka pobral najboljše in vse to združil v en posnetek. veliko "computinga". rezultati pa so dih jemajoči. še ena foto primerjava - fotografiranje ognjemeta. jaz naredim en posnetek, ki mora stati, vanj ne smem posegati (pravila dokumentarne fotografije). zgleda ok, ni slab. kolega zraven mene naredi več fotografij, ki jih sestavi. ognjemet izgleda bolj poln, ni dima, nebo je črno. ker je sestavil več fotografij, t.i. kompozit. da je potem tak kompozit spravil skupaj, je potreboval kar nekaj znanja v Photoshopu, zadeva pa vzame veščemu cca. 5-10 minut. za primerjavo - mobilni telefon naredi praktično enako fotografijo, na enak način - zajem večih fotografij, "Photoshop" operacije, praktično instantno. zato tudi omejitev, kako velika fotografija je, ker če bi tako premetaval 40mpix, bi trajalo precej dlje, pa tudi precej več energije bi bilo potrebne za to.
plus - 3600px po daljši stranici je mega veliko in nihče, ki ne dela ravno megadetajlnih blowupov za komercialne namene, niti približno ne potrebuje več. za primerjavo - fotografija na Pivovarni Laško je moja, oddal sem jo v velikosti 3500px po daljši stranici, omejitev 4MB. pa je fotka praktično fasada ...
razumete point?
še to - iPhone se je predvsem lotil portretov, med fotografi pa je predvsem priljubljen, ker so njegove fotografije najbolj naravne, flat, če želite, kar da pravo osnovo za nadaljne mahinacije.
Samsung je ravno zaradi tega precej nepriljubljen - naredi pravtako dobre fotografije, a so preveč saturirarne. Huawei je tu vmes in res dobro dela in veliko fotografov pravi, da so fotografije res odlične. sploh te, nočne.