Hrvaška bo še dolgo tesna balkanska vukojebina

brane_new

Guru
10. feb 2008
17.613
2.648
113
1744273011689.png

• Všeč mi je
Reactions: jonny77

sousis

Guru
16. nov 2019
1.651
1.106
113
Spet se začenja pumpanje v rumenem tisku... Kavarna Milenij je v centru Opatije in se imajo za mondeno lokacijo, kamor prideš videti in biti viden. V članku pa primerjajo ceno piva s cenom v Mercatorju in Konzumu. Ja seveda. Jaz tudi, če grem na ljubljansko "plažo" hočem plačati iste cene kot v Mercatorju in Šparu.

• Všeč mi je
Reactions: sad in Rekreacija

Steve

Guru
13. avg 2007
10.074
2.006
113
Ne vem če je kučica kriva. Budi tukaj blesti kot strasten hrvatoljubec. Skoči takoj, ko kdo kaj zine proti njim. Zdaj pa ne vem ali je po rodu hrvat, ali je samo mentalni hrvat.

Jaz že dolgo nisem tako bogat, da bi si lahko hrvaško privoščil. S tem mislim na človeku dostojni dopust na nivoju. V prikolice od bratrancev in ciganske tabore ne hodim za dopust

• Všeč mi je
Reactions: CLIO15

BuDi

Guru
6. sep 2007
7.768
4.196
113
Ne vem če je kučica kriva. Budi tukaj blesti kot strasten hrvatoljubec. Skoči takoj, ko kdo kaj zine proti njim. Zdaj pa ne vem ali je po rodu hrvat, ali je samo mentalni hrvat.

Jaz že dolgo nisem tako bogat, da bi si lahko hrvaško privoščil. S tem mislim na človeku dostojni dopust na nivoju. V prikolice od bratrancev in ciganske tabore ne hodim za dopust
Nazadnje sem dopustoval na hrvaškem nekje 2010, kar pa ne pomeni da ne bo polno slovencev od Barbarige do Kornatov. Ampak itak "noben ne bo šel", kot noben ni volil Goloba... oziroma kot se danes vsak priduša: "jaz ga zihr nisem"

Polni kampi pa slike računov in to da ti od prvomajskih naprej vsak zna zdrdrat koliko je kje pivo pa kalamari in koliko je paški sir nima veze "letos ne gremo ker je predrago", "noben ne gre"....

• Všeč mi je
Reactions: MrDaco in 8888

LeQuack

Guru
26. avg 2007
7.162
3.656
113
41
Lj
Istrska mesta uvajajo najvišje stopnje davka na nepremičnine

Število vikendov in drugih nepremičnin v sosednji Istri, ki so največkrat v lasti tujcev, iz leta v leto narašča. V njih nihče ne živi stalno, niti niso v dolgoročnem najemu, ampak se pogosto oddajajo na črno. Njihovi lastniki niti ne plačujejo enakih davkov kot zakoniti najemniki. Zato so se obalna mesta v Istri odločila uvesti višje davke na nepremičnine.

• Všeč mi je
Reactions: jonny77

kajn

Guru
5. okt 2007
2.910
1.750
113
Iskajoč brata
Istrska mesta uvajajo najvišje stopnje davka na nepremičnine

Število vikendov in drugih nepremičnin v sosednji Istri, ki so največkrat v lasti tujcev, iz leta v leto narašča. V njih nihče ne živi stalno, niti niso v dolgoročnem najemu, ampak se pogosto oddajajo na črno. Njihovi lastniki niti ne plačujejo enakih davkov kot zakoniti najemniki. Zato so se obalna mesta v Istri odločila uvesti višje davke na nepremičnine.

A sem samo jaz, men se zdi malo. Če je 60m2 apartma, je to v Umagu 60*8= 480€... pa rečmo, da je tak apartma vreden 150 000€, je to 0,003% davka glede na ceno nepremičnine.
Koliko pri nas grozijo? 1.5%, kar bi pomenilo 2250€
Ali sem pač predolgo že v Sloveniji, pa sem se že dovolj nakuhal v loncu, da se mi zdi to malo?

• Všeč mi je
Reactions: brane_new

LeQuack

Guru
26. avg 2007
7.162
3.656
113
41
Lj
A sem samo jaz, men se zdi malo. Če je 60m2 apartma, je to v Umagu 60*8= 480€... pa rečmo, da je tak apartma vreden 150 000€, je to 0,003% davka glede na ceno nepremičnine.
Koliko pri nas grozijo? 1.5%, kar bi pomenilo 2250€
Ali sem pač predolgo že v Sloveniji, pa sem se že dovolj nakuhal v loncu, da se mi zdi to malo?

Dejansko je 0,32%. Ampak ja, je precej malo, ampak vedno se lahko spomnijo eno leto in povečajo.

KarEn

Majstr
27. jan 2008
2.294
363
83
Če ne oddajaš potem je davka precej več kot pri nas, dvigujejo pa eksponentno iz leta v leto. Predlani sem plačal dobrih 200 EUR davka, lani malo čez 600, letos bi moralo ob maksimumu (Umag) biti okoli 1.100 EUR (seveda ista nepremičnina).

MrDaco

Guru
11. sep 2007
12.462
6.694
113
Če ne oddajaš potem je davka precej več kot pri nas, dvigujejo pa eksponentno iz leta v leto. Predlani sem plačal dobrih 200 EUR davka, lani malo čez 600, letos bi moralo ob maksimumu (Umag) biti okoli 1.100 EUR (seveda ista nepremičnina).
To imaš cca 135m2. Po grobih ocenah je tvoja nepremičnina vredna med 300k in navzgor, v kolikor je vsa opremljena. Kar po golobovi 1,5% obdavčitvi pomeni vsaj 4500 eur.
Seveda, tudi meni ta davek ne diši, ljudje okoli mene že tuhtajo kako se mu izognit. Eni predlagajo, da si odpreš podjetje na naslovu, drugi sanjajo o medsebojnih dolgoročnih najemih. Če je to izvedljivo sploh ne vem. Letos so pri nas celo ostali na enaki stopnji, to je 5 eur na m2. Seveda pa ostaja še vedno rešitev, da vseskupaj prodaš in se nehaš s tem ubadat. Pravzaprav se čudim, da se vsaj starejši objekti niso bolj masovno vsuli na trg prodaje nepremičnin.

kajn

Guru
5. okt 2007
2.910
1.750
113
Iskajoč brata
jah, kar nanese, tale davek + letni strošek nepremičnine, kjer občine kar dober navijajo vodo + komunalo, pa vem da so še "neki davki" sami občini...
Koliko plačujete na letnem nivoju samih stroškov? voda, komunala, elektrika, hrtv, pa še davek na vrhu ?
Se kar splača za ene 2 tedna oddati kakim sorodnikom/kolegom, da vsaj malo stroškov pokriješ na letnem nivoju...

MrDaco

Guru
11. sep 2007
12.462
6.694
113
Jaz raje ne grem računat, bom slabe volje ratal in začel razmišljat o prodaji. Sploh če stroške poti seštevaš.

Seveda se splača oddajat, če imaš normalne ljudi, da ti vse ne uničijo. Ampak te ne prepričujem v to, da se nebo vsul plaz kritik, da služiš, davkov pa ne plačuješ... Saj veš to je kaznivo. Jaz ne oddajam, oziroma zares dobri prijatelji pridejo for free. Pa ne kot Golobova situacija. :)

• Všeč mi je
Reactions: KarEn in Rekreacija

Zwergschnauzer

Fizikalc
12. dec 2022
2.408
-1.034
48
Valparaiso
jah, kar nanese, tale davek + letni strošek nepremičnine, kjer občine kar dober navijajo vodo + komunalo, pa vem da so še "neki davki" sami občini...
Koliko plačujete na letnem nivoju samih stroškov? voda, komunala, elektrika, hrtv, pa še davek na vrhu ?
Se kar splača za ene 2 tedna oddati kakim sorodnikom/kolegom, da vsaj malo stroškov pokriješ na letnem nivoju...
davek, rtv, smeti, el., voda, taksa je smešno poceni

vse skup je cirja 500-600 letno.

da bi oddajal pa ti tišijo na tvoji posteljo, poserjejo in uničujejo...

ni variante