Homologacija: dovoljeno odstopanje v premeru?

Simon_Vi

KIYUNDAI fan
8. maj 2007
8.128
2
38
premer feltn, izpušnega kolektorja, sedel ventilov, volana
sprasujem se.gif

Simon_Vi

KIYUNDAI fan
8. maj 2007
8.128
2
38
kolikor me spomin ne vara, feltna oz. pnevmatika ne sme gledat preko blatnikov....Bodo drugi več povedali.

tony

Guru
23. jul 2007
9.747
1.529
113
Kaj pomeni od iste firme?

Primer: avto je BMW, platišča so BMW, bo šlo.

Primer: avto je BMW, v roki imaš TUV za platišča OZ taka_in_taka, na avtu pa OZ takšna_in_takšna2, ne bo šlo.

Skratka, tehnični pregledniki metrov nimajo v rokah, praviloma se jim o tire size calculatorjih ne sanja in obseg gume jim je španska vas. Hočejo papir in to je vse...
tongue-1.gif

mosseero

fizik´alc
3. sep 2007
20.130
10.992
113
kod Džej-Zija
Imam Subaruja in bi nanj nataknil original Subaru platišča. Trenutno imam v kartončku vpisani dve precej nesrečni dimenziji, 215/60R16 in 205/70R15, uporabljam prvo dimenzijo. Zdaj me mika nekaj večjega za poleti, v rangu 225/45R17. Samo ta dimenzija navzdol odstopa za 4,5%, kar bi znalo biti preveč.

SimonS

Pripravnik
25. feb 2012
339
11
18
Citat:
Uporabnik luka51 pravi:
če ni vpisano v homologacijo si v prekršku uradno.
467716-post_slo.gif

Točno to,kar si napisal. Ne vem,o kakšnih odstopanjih govorite. Kar piše v homologacijskem listu,to lahko gor natakneš. To je sveti papir za policaje in tehnični, ni tu nekih kompromisov.
Če hočeš drugo dimenzijo gor nataknit,ni problema. 30€, homologiraš,pa je to to.
Jaz nebi nikoli kupil nekih neserijskih dragih gum. Raje reskiram tistih 30€ pa je. Še vedno sem v plusu,kot če plačam za neko čudno dimenzijo 4x35€ več. Sem že bil na homologaciji prav zaradi gum. Pa ni to nek bav bav,kot se eni bojijo. Sam TUV pa homologacijski papir prineseš,pa je v 10 min rešeno.
priden.gif

hooger

Fizikalc
5. sep 2007
1.986
17
38
Bled
Ni vedno tako enostavno. Imam tüv, ampak naši na amzs-ju težijo, da je guma preveč ven iz blatnika. Nemci namreč gledajo tekalno površino gume, naši pa čisto zunanjo točko gume.

SimonS

Pripravnik
25. feb 2012
339
11
18
Pri tem bi naši znali komplicirat ja. Samo jaz bi mu jajca zbrusil s tekalno površino,da bi si za drugič zapomnil. =)

tony

Guru
23. jul 2007
9.747
1.529
113
Citat:
Uporabnik mosseero pravi:
Imam Subaruja in bi nanj nataknil original Subaru platišča. Trenutno imam v kartončku vpisani dve precej nesrečni dimenziji, 215/60R16 in 205/70R15, uporabljam prvo dimenzijo. Zdaj me mika nekaj večjega za poleti, v rangu 225/45R17. Samo ta dimenzija navzdol odstopa za 4,5%, kar bi znalo biti preveč.

Pustiva za trenutek kartonček, ker so ga pisali birokratski bebci, ki ne ločijo feltne od radkape, ki so imeli itak premalo prostora za vpis in so vpisali not dimenzije čisto na random. (Tudi procenti jih absolutno ne zanimajo.)

Kakšne so uradno, s strani tovarne Subaru, odobrene dimenzije gum za ta model avta? Običajno jih je precej več, kot v naših homolomo kartončkih. Pogosto se jih (vsaj pri švabih) tudi širi na večje velikosti skozi življenjsko dobo modela (veljajo pa seveda za vse letnike istega modela.)

Najdeš jih v tovarniški dokumentaciji, Certificate of Conformity dokumentu (ki bi moral priti zraven novega avta), nekaj pa tudi na B stebričku, skupaj z dovoljenimi tlaki. Ker imaš originalne feltne so to edine dovoljene dimenzije za tvoj avto. Je med vsemi temi kakšna, ki bi te zanimala?

mosseero

fizik´alc
3. sep 2007
20.130
10.992
113
kod Džej-Zija
Na B stebričku sta napisani samo že omenjeni dimenziji. Takrat sta bili edini od Subaruja odobreni.

@ostali: moj namen je homologirati dodatno dimenzijo gum, zato me zanima, koliko lahko premer odstopa od originalnega, da bo šlo še skozi pri postopku. Vkolikor homologacija ne bo mogoča, bom pač ostal na obstoječi dimenziji.

22. jul 2007
1.400
57
48
Meene, pa zanima nekaj tako informativno, če imaš v homologaciji vpisanih nekaj različnih dimenzij gum in vse v H razredu, koliko je narobe oziroma tehnično ne ustrezno če daš na vozilo naprimer gume istih dimenzij le hitrostni razred W ali Y... ?

tony

Guru
23. jul 2007
9.747
1.529
113
Citat:
Uporabnik mosseero pravi:
Na B stebričku sta napisani samo že omenjeni dimenziji. Takrat sta bili edini od Subaruja odobreni.

@ostali: moj namen je homologirati dodatno dimenzijo gum, zato me zanima, koliko lahko premer odstopa od originalnega, da bo šlo še skozi pri postopku. Vkolikor homologacija ne bo mogoča, bom pač ostal na obstoječi dimenziji.

Je kaj več dimenzij naštetih v navodilih za uporabo?

Homologacijo drugačne dimenzije je mogoče narediti izključno tako, da dobiš TUV felten, ki pašejo na tvoj model avta in je v njem navedena tudi željena dimenzija gum. Druge poti ni.

S tovarniškimi Subaru platišči pa je to žal nemogoče (morda bi lahko kaj zmutil z ustreznim TUVjem poljubnega izdelovalca platišč, na pregled pa šel s subarujevimi feltnami, ne vem).

Pri nas je tudi Subaru forum, pojdi še tja vprašat za seznam vseh dovoljenih dimnezij gum (s strani tovarne). Če pa sta res samo ti dve, si z originalnimi platišči out of luck.

tony

Guru
23. jul 2007
9.747
1.529
113
Citat:
Uporabnik kontrakarambolmatica pravi:
Meene, pa zanima nekaj tako informativno, če imaš v homologaciji vpisanih nekaj različnih dimenzij gum in vse v H razredu, koliko je narobe oziroma tehnično ne ustrezno če daš na vozilo naprimer gume istih dimenzij le hitrostni razred W ali Y... ?

Upam, da čisto nič.

SimonS

Pripravnik
25. feb 2012
339
11
18
Tudi z originalnimi feltnami se da/je včasih dalo homologirat drugo dimenzijo gum. Razlika je bila edino v pridobitvi TÜV certifikata. Za netovarniške feltne samo pogooglaš,sprintaš,pa je to to. Z originalnimi feltnami je bil drugačen postopek, saj je trebalo na pooblaščenem servisu zaprosit za TÜV za originalne feltne oz. potrdilo o skladnosti/uradno potrdilo al kak so oni že temu rekli,pa se je potem dalo homologirat. =)

tony

Guru
23. jul 2007
9.747
1.529
113
Rabil si dokument Certificate of Conformity za tvoj model (ki bi ti ga moral uvoznik dati tudi ob nakupu novega vozila), kar pa ti nič ne pomaga, če v njem ne piše, da Subaru dovoljuje tvojo željeno dimenzijo gum...

22. jul 2007
13.580
1.761
113
124
Tale stran več ne deluje za pogledat dimenzije gum "http://wheel-konfigurator.rial.de/" ali kdo ve še za kakšno drugo
sprasujem se.gif