Hobi- Izdelki iz lesa

Car

POSTman
4. avg 2007
8.508
1.673
113
56
Planet zemlja
www.posta.si
Odločil sem se, da si bom uredil sobo v kateri bom delal razne stvari iz lesa! Zanima me vse v zvezi s tem! Predvsem mislim na to, kakšno orodje potrebujem, kje dobim primeren les, načrti raznih stvari, ideje....v glavnem vse, kar se tiče tega! Naj še povem, da sem popolni začetnik, kar se tega hobija tiče, tako da bi prosil za res začetniške nasvete! Pa še kakšen predlog glede kakšne knjige, revije ali internet strani, kjer se vse to da dobiti, bi bil dobrodošel!

sevlje

Fizikalc
25. jul 2007
1.913
0
36
44
Selška dolina
Fajn bi bilo, če bi vsaj malo napisal, kaj želiš delat. Ker izdelki iz lesa je tako širok spekter, da ti lahko dve strani napišem, samo za to kakšne stroje rabiš.
ALi lahko v sobo postaviš tudi kakšen konkreten stroj ali imaš prostor samo za ročne aparate.
Glede ročnih aparatov boš večino dobil že v Merkurju ali Obiju, če pa hočeš malo več pa pojdi sem

Za material pa pojdi sem .

Načrte in ideje boš pa moral kar sam naredit oziroma dobit.

lp

Car

POSTman
4. avg 2007
8.508
1.673
113
56
Planet zemlja
www.posta.si
Citat:
Uporabnik sevlje pravi:
Fajn bi bilo, če bi vsaj malo napisal, kaj želiš delat. Ker izdelki iz lesa je tako širok spekter, da ti lahko dve strani napišem, samo za to kakšne stroje rabiš.
ALi lahko v sobo postaviš tudi kakšen konkreten stroj ali imaš prostor samo za ročne aparate.
Glede ročnih aparatov boš večino dobil že v Merkurju ali Obiju, če pa hočeš malo več pa pojdi sem

Za material pa pojdi sem .
V mislih imam pač le zelo enostavne stvari zaenkrat (kakšna ptičja hišica, kozolček ipd),spotoma rabim tudi ideje,kaj spoh narediti...! Mislim, da bo Obi in Baumax kar dovolj zaenkrat
redface-1.gif
!
Kar se materialov tiče, je tista firma glede na moje zahteve tudi kar malo prehuda za začetek!
Za ideje in načrte pa bi za začetek res prosil koga...

sevlje

Fizikalc
25. jul 2007
1.913
0
36
44
Selška dolina
Samo, če se ne boš vsaj izjasnil, ali bi rad delal šahovske figure ali igrače za otroke ali pohištvo, ti težko kdo kaj pomaga.

Ali boš delal iz polnega lesa ali iz iverke.

Pa še to vsaj idejo boš moral res sam dobit, potem boš mogoče kje kakšen načrt izvohal.

Če pa sploh nimaš še idej, potem pa raje še malo razmisli če si to sploh želiš delati. Ker tako enostavno pa spet ni, da boš kupil par aparatov in delal z njimi, brez da bi vedel kaj.

Glede materiala. Če je Jeles prezahteven zate potem pojdi do kakšnega kmeta, ki ima les pa se tam zmeni. Iverko ali iveral pa dobiš pri vsakem slovenijalesovem hobiju.

lp

Nazadnje urejeno:

x5x

600.registrirani uporabnik
22. avg 2007
2.662
9
38
Ljubljana- okolica
iveral dobiš v hobi programu, bauhaus možnost imaš odrez na dolžino ter po potrebi naleplenje abs-a, je pa res da ni preveč ugodno
hm orodje... za večje stvari bi potreboval kako kombinirko. drugače se da kupiti razžagano(beri zgoraj). če boš sestavljal omare ti priporočam kakšno "lamelarco" iz bauhausa cca 40€(dobre so zelo drage). obvezno krožno žago,vbodno žago, vrtalko. tračno brusilko. večino stvari se da dobiti zelo poceni. mogoče kakšen ročni skoblič(elektrini seveda) kjer imaš možnost poravnavanja(pride posebno stojalo). drugače je orodje zelo drago in je problem začet če neveš kako.
pa tudi materjali so zelo dragi v trgovinah.
drugače pa še boš kaj potreboval(materjali,nasveti) pa lahko na sz če nebom vrgel uč na temo...
lp x5x

veselilisjak

Sloven´c
22. jul 2007
25.331
355
83
39
Četudi samo za hobi rabiš še kup drobnega orodja, od kotnikov, svedrov, če bo mozničil še tiste nastavke, pile, akumulatorski vrtalnik, čisto navaden šmirgel papir, jaz npr. masivno mizo iz napol prerezanih hlodov "obdelam" tudi s fleksarco+posebna šmirgel šajba.

Prav pride kak stabilni cirkular, stolice, šrauf cvenge, dleta, lisičji rep, klešče, izvijači...

Ma se mi ne da naštevat, je tega preveč.

Se mi pa zdi delat "kar nekaj" brezveze.

merdzo

Majstr
6. avg 2007
3.773
169
63
Živjo!

1. delovni ponk
2. šraufštok (primež)
3. namizna krožna žaga
4. šraufencigerji (izvijači, navadni + križni)
5. bormašina (vrtalni stroj) + svedri
6. cvinge (nimam pojma kak se po slovensko reče)
7. vinkel (kotni meter)
8. kladivo
9, klešče
..
..

lp

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.269
1.904
113
najprej si dobi kako knjigo na to temo iz srdnje lesarske šole (antikvarjat)...da boš sploh dojel bistva lesa, ter kaj vse se da z njimp očeti.

drugače pa...ponk jenuja (leesen), dobre šravfcvinge, lepilo za les (mekol),...fino je da imaš eno 'fiksno žago' torej toliko samostoječo da jo daš ponk (oz. primerne noge, mizo) da lahko zadevo dokaj normalno odrežeš (torej s spremljajočimi nastavki za vzolžen in prečen les).

kaj ma še foter v delavnici?
wink-1.gif

foter ima sicer tišlarsko mašino (kombinirko, mislim da 7 funkcij)...ampak ta je za začetnika malček predraga, drugače ima še 'band žago' - to je žaga na neskončen trak....za rezanje tanjših debelin in zamotanih oblik. Vrtalni stroj - najbolje samostoječi.

Rabiš še kako Kladivo, kotnik, šravfenciger, oblič, dleto, šmirgel papir. Pa si že skoraj zmagal. Še par ročnih el. orodij (el. oblič, baterijsko vrtalko,...) pa se da že kaj narediti.

Sicer malenkosti je še precej samo tiste dokupuješ glede na zadeve s katerimi se ukvarjaš. Se pa splača kupit pametno orodje (sploh ročno) ker če enkrat dobro kupiš imaš vedno dobro stvar pri roki.

boskosi

Fizikalc
4. sep 2007
1.423
1
38
Citat:
Uporabnik merdzo pravi:
Živjo!

1. delovni ponk
2. šraufštok (primež)
3. namizna krožna žaga
4. šraufencigerji (izvijači, navadni + križni)
5. bormašina (vrtalni stroj) + svedri
6. cvinge (nimam pojma kak se po slovensko reče)
7. vinkel (kotni meter)
8. kladivo
9, klešče
..
..

lp

1. delovna miza/površina
6. mizarska spona

veselilisjak

Sloven´c
22. jul 2007
25.331
355
83
39
Citat:
Sicer malenkosti je še precej samo tiste dokupuješ glede na zadeve s katerimi se ukvarjaš. Se pa splača kupit pametno orodje (sploh ročno) ker če enkrat dobro kupiš imaš vedno dobro stvar pri roki.

Fora je tudi, da včasih sploh ne veš da kako orodje obstaja.

Jaz npr. za lepljenje desk uporabljam lesene metrske spone katere je uporabljal še stari oče. Take sem videl edino še v Tehničnem muzeju v Bistri.

Pa da ne odpiram nove teme-ima kdo idejo kje bi kupil rašpo? V trgovinah so samo take 30 cm in ozke/tanke, jaz pa bi rabil tako kot so jih uporabljali včasih.
cry12bpy.gif

x5x

22. avg 2007
2.662
9
38
Ljubljana- okolica
hm.. v kasnem bav-u je nisi našel?? al pa merkur..
je pa problem kšno stvar najdt k so jo včasih uporabljal..
glede tistih meterskih spon.. to še vvedno uporabljajo na slš v lj. men osebno so čist ql. preproste pa zihr.
lp x5x

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.269
1.904
113
baui, maui in podbni kramarji nimajo nič! Samo škart robo!

Pri nad doma foter uporabla cvinge še iz časov ko sta delala v nemčiji (torej pred 40 leti)...je pa problem ker do dokaj velike, manjše, ki jih zdaj rabi pa je bilr pisiljen pri nas...in jih ensotavno ni, tako da jih je vzel v enem od bau-ov....pa geldena to da je že po navari kolerik, je prav zanimivo poslušat izjave, ko se jih spravi uporabljat.

Podobno je z ostalim orodjem...kar je staro 40 let je kot se šika. Novejše je živa groza.

Tako da če kdo ve z kako trgovino, ki je specilaizirana za tišlarsko ročno orodje (se pravi da ima tudi kvalitetno robo) - na dan z besedo!

x5x

22. avg 2007
2.662
9
38
Ljubljana- okolica
ja to je res.. samo če drugje nebo naše bo pomoje tudi tam dobro. drugače pa merkur v zeleni jami(bivša astra) vem da ma nekaj orodja. pa bi se znalo kaj podobnega najt tm.

je pa res problem glede novejšega orodja ker večino je sranje. no dobi se Sandvik dleta(1 kom +10€ ) in ostale stvari samo to je za neprofesionalno rabo predrago.
lp x5x

boskosi

Fizikalc
4. sep 2007
1.423
1
38
v merkurju imajo metrske spone, pa tudi tiste 30 in 40 cm se dobijo(mogoče celo manjše), samo odvisno je v kateri poslovalnici .... vsaj tam ko jaz hodim jih majo

@patriot: daj povej po slovensko kaj je rašpa
confused-1.gif

veselilisjak

Sloven´c
22. jul 2007
25.331
355
83
39
Rašpa je tista groba pila.

Tista od starega očeta je imela najmanj 40-45 cm in je bila odlična za obdelavo.

Nova iz trgovine se je po obdelavi hrasta skrhala-pobralo je zobe.
bonk.gif

Neka trgovina za mizarstvo je obstajala nekje v Lj ampak sem pozabil kje je.

sevlje

Fizikalc
25. jul 2007
1.913
0
36
44
Selška dolina
Patriot
Za Rašpo lahko vprašaš v KTP če nimajo ti bodo mogoče vsaj znali povedati, kje bi lahko dobil. Sploh v KBT so običajno zelo prijazni, zato najprej pokliči tja.

lp