Hladilnik, ki ne ropota

Commodore

Fizikalc
14. jul 2008
1.977
40
48
Ko sem bil majhen, smo imeli en hladilnik, ki ni ropotal oz. oddajal nobenih zvokov. Zanima me, če kdo ve, če kaj takega danes še obstaja, ker se mi zdi, da je bolj primerno od ropotajočih kompresorskih, če je zadeva blizu "bivanja" ali celo spanja. Razen seveda, če ne pokuri toliko elektrike kot manjša vas...
smile-1.gif

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.156
4.134
113
Sicer ne vem kaj ste imeli včasih. Stari hladilniki so bili dejansko bolj tihi ker so imeli drugačen kopresor in pa plin (bolj potratna in manj ekološka stvar).

Sicer dobiš tudi hladilnike brez kompresorja, reče se jim "absorbcijski hladilnik" ponavadi jih imaš na ladjah, prikolicah in v kamperjih ker lahko delujejo na več virov (med drugim tudi na plin). Zaradi koncepta delovanja so "malce" manj varčni od navadnih, pa cena velikih je ohoho (napram klasiki).

Obstajajo tudi hladilniki s peltierjevimi elementi, ponavadi manjših dimenzij (aktivne hladilne torbe recimo uporabljajo tole). Tu je tudi poraba višja.

V bistvu oba koncepta delujeta na principu gretja tako da je poraba elektrike napram kompresorju (toplotna črpalka) precej visoka, nekaj takega kot primerjava klime ali pa oljnega radiatorja za ogrevanje.

hermann

Guru
19. mar 2014
9.738
6.635
113
reči, da absorbcijski hladilnik in peltier delujeta na principu gretja je malo tako tako. pri peltierju je gretje posledica hlajenja, podobno kot pri kompresorju, ki se tudi greje. pri absorpcijskem hladilniku pa gre v bistvu za kemično reakcijo, kjer segrevanje dovaja potrebno energijo. tako nekako laično rečeno
smile-1.gif

vsekakor za redno uporabo, če želiš tišino, je absorbcijski prava stvar. takšni so minibari v hotelskih sobah, pa preverjeno hladijo in so preverjeno tihi.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.156
4.134
113
Oba koncepta proizvajata ogromno količino toplote za relativno malo hladilnega učinka. No pri absorbcijskem hladilniku imaš v osnovi v hladilniku grelec, pri plinskih lepo noter gori plamenček!
grin1.gif

Peltier je dejansko termo-električna toplotna črpalka, problem je da ima "velike" izgube.

Commodore

Fizikalc
14. jul 2008
1.977
40
48
Verjetno je bil kateri od teh dveh, ja. Tisti v hotelskih sobah so pa, ce se ne motim, podobni kot v avtodomih/prikolicah.

hermann

Guru
19. mar 2014
9.738
6.635
113
ja, to so absorbcijski. peltierji so v "električnih hladilnih torbah" in so v bistvu bolj kot ne šala.

če bi rad tišino in te višja poraba energije ne moti je absorpbcijski prava stvar. hladijo kot je treba.

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.301
1.925
113
Torej je najbolj optimalno da poiščeš klasiko s čim manj decibeli
wink-1.gif

dufus

Fizikalc
13. okt 2007
1.927
60
48
a ni sevlje nekaj omenjal ne dolgo nazaj, da je liebherr nekaj novega izumil na tem podrocju? tudi mene zanima

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
53.261
7.048
113
kar se tiče no-frost je nova siemens/bosch linija že tako izredno tiha, ampak vseeno pa se sliši..čeprav jaz bi rekel, da bi komot spal ob takem, je tišji kot recimo "ropot iz ulice".

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.156
4.134
113
Sej problem teh novih hladilnikov ni v kompresorski enoti ki je dejansko neslišna, problem je "klokotanje" plina ob zagonu in ob izklopu kompresorja. to pa se sliši in je lahko precej moteče.

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
Jaz imam liebherrja (nofrost in nulto cono) dve leti in ga praktično ni slišati, če nisi ravno k njemu z ušesom prislonjen.