Se strinjam. Na TP linku nikakor nisem dobil več kot 100 dejansko ven, na zdejšnjem asusu zadeva laufa 170-200 po speedtestu
Verjetno ne na 2.4GHz. Sicer je pa to to, kar sem zgoraj napisal OPju.Se strinjam. Na TP linku nikakor nisem dobil več kot 100 dejansko ven, na zdejšnjem asusu zadeva laufa 170-200 po speedtestu
Ne, narobe razumeš. 300Mb/s ne pomeni 150 za DL in 150 za UL, se pa res celotna pasovna širina deli tako za UL in DL (če prenasaš v obe smeri hkrati) in to med vse kliente, ki so na AP, ker gre za deljen kanal in half-duplex prenos. Tudi za speedteste, ki si jih omenjal v prejšnem postu, sem precej prepričan, da nisi testiral UL in DL istočasno, ampak najprej eno in potem drugo (tako deluje 99% običajnih speedtestov, da najprej preneša dol in potem ko zključi prenaša še v drugo smer). Če bi prenašal istočasno gor in dol, bi bile hitrosti še manjše. Je pa, kot sem že omenil, kup faktorjev, ki vplivajo na to, da v praksi ne boš dosegel teh teoretičnih hitrosti, sploh ker je to linkspeed brez overheada.V primeru V1 in V2 torej največja možna hitrost upload + download = 150Mbit/s + 150Mbit/s = 300Mbit/s skupaj. Kakor hitro preidemo na 20MHz, je to 75Mbit/s + 75Mbit/s = 150Mbit/s max.
Za takšne hitrosti na 2.4GHz rabiš obvezno 40MHz kanal (oz. 2/3 celotnega spektra, kar pomeni, da težko še kak WiFi zraven postaviš) in "malo" sreče, da v bližini ni kaj dosti drugih zadev na 2.4GHz.Vse jest to zastopim. Ne vem če sem mel V1 ali V2, bel je bil vglavnem. Na trenutnem Asus RTAC 86U na 2,4 dosežem tole, gre pa včasih tudi preko 200
https://www.speedtest.net/result/12022658396.png
kartica v laptopu je pa ta
Intel® Dual Band Wireless-AC 8265 Product Specifications
Intel® Dual Band Wireless-AC 8265 quick reference guide including specifications, features, pricing, compatibility, design documentation, ordering codes, spec codes and more.ark.intel.com
Povej še, na katero napravo ali pa morda, če ima 3x3 (očitno)...Vse jest to zastopim. Ne vem če sem mel V1 ali V2, bel je bil vglavnem. Na trenutnem Asus RTAC 86U na 2,4 dosežem tole, gre pa včasih tudi preko 200
https://www.speedtest.net/result/12022658396.png
kartica v laptopu je pa ta
Intel® Dual Band Wireless-AC 8265 Product Specifications
Intel® Dual Band Wireless-AC 8265 quick reference guide including specifications, features, pricing, compatibility, design documentation, ordering codes, spec codes and more.ark.intel.com
Ne, narobe razumeš. 300Mb/s ne pomeni 150 za DL in 150 za UL, se pa res celotna pasovna širina deli tako za UL in DL (če prenasaš v obe smeri hkrati) in to med vse kliente, ki so na AP, ker gre za deljen kanal in half-duplex prenos. Tudi za speedteste, ki si jih omenjal v prejšnem postu, sem precej prepričan, da nisi testiral UL in DL istočasno, ampak najprej eno in potem drugo (tako deluje 99% običajnih speedtestov, da najprej preneša dol in potem ko zključi prenaša še v drugo smer). Če bi prenašal istočasno gor in dol, bi bile hitrosti še manjše. Je pa, kot sem že omenil, kup faktorjev, ki vplivajo na to, da v praksi ne boš dosegel teh teoretičnih hitrosti, sploh ker je to linkspeed brez overheada.
Ni 3x3, če ima Band Wireless-AC 8265 mrežno, tako da je zaradi 2 spatial streamov 300Mb/s (2x150) max teoretični link speed v idealnih razmerah (40MHz kanal, 400 ns GI in dovolj malo motenj, da se lahko uporablja max modulacija).Povej še, na katero napravo ali pa morda, če ima 3x3 (očitno)...
Ja sej je DL+UL, samo ni fiksno alocirano, kot si ti predstavljaš, in če se nič ne preneša v eno smer, se lahko toliko več v drugo. In NE, zaradi tega ni možna samo polovica, so pa drugi že omenjeni razlogi, zakaj v praksi kaj dosti več kot polovico teoretičnega linkspeeda težko (ne pa nemogoče) dosečt tudi z enim klientom in pri prenosu v eno smer (čim imaš več klientov in prenešaš v obe smeri, je overhead še več že zaradi preklapljanja + bandwidth se seveda deli med vse in v obe smeri).Se strinjam, ker je half duplex, je možna samo polovica, druga polovica pa upload, skupaj pa je hitrost, ki je deklarirana. Istočasno ali ne, ne bi vedel... A da je to UL + DL, trdijo tudi na Telekomunikacijskem oddelku na FE.