Hidracija/dehidracija

mr_

Guru
20. sep 2007
9.361
2.739
113
Parkrat se mi je ze zgodilo, da sem imel s tem tezave. Ponavadi sele zvecer z mocnim glavobolom in slabim pocutjem. Pijem vodo, za dolgotrajnejse napore pa se pom. sok zredcen z vodo 1:2 do 1:3. Npr. vceraj mi je zmanjkalo vode, ker je bil pes bolj zejen kot jaz, meni pa je bilo 1l ocitno premalo in kasneje nisem uspel nadoknadit. Torej, iti na uporabo isotonicnih pijac? Kaj bi bil njihov naravni ekvivalent?
Aja, nekateri prisegajo na pivo po naporu, ampak mene se bolj zjebe kar se hidracije tice. Vedno znova ponovim napako, damn. Vendar vceraj sem mislil da po 2 pivig me bo fejst primlo scat, pa ni, se pravi, da je tekocina pomagala pri hidraciji?

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
Zdaj pa še glavno vprašanje: koliko pa spiješ? Že brez kakršnihkoli naporov bi moral 2-3 litre vode dnevno.

mr_

Guru
20. sep 2007
9.361
2.739
113
Vsakodnevno se niti ne ndaziram koliko spijem, po filingu cisto zadosti. Filing pomeni, da redno scijem.
smile-1.gif
Zjebalo me je, ker na vrhu ni bilo vode oz. sem jo dobil sele kasneje po poti dol v Petrovo brdo. Popil se dodaten liter, pol pa radler, velika in mala piva, kasnje pa se pol litra vode in doma vec kot liter v obliki vode in soka.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.768
6.752
113
pri taščici
Ne poznam ture, ampak včeraj je bilo kar poletno. En liter rabiš za ležanje na plaži ne pa za hribolazenje. Ob nekem poštenem švicu, sem sposoben popiti najbrž tudi liter na uro....

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
Na tako turo (preko 1200 višincev) v taki vročini jaz ne grem izpod 3 litrov vode.
Že to, da si psu "odstopil" komaj pol litra vode, je zaskrbljujoče.
crazy1.gif

Piti moraš vmes pogosteje po malo, ne pa se nalivat z vsakosortno pijačo potem, ko si turo že končal, ker s tem nič ne narediš. Kupi si vodni meh za v ruzak (15-20 €), pa boš sproti pil. Za hribe ne rabiš nobenih izotonikov, največ kako koncentrirano izvedbo v posebni flaški za daljše ture - jaz niti tega ne delam, ker ni potrebe, če je vmes ali na koncu primerna malica.

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.958
6.987
113
Vsake ~10min se naj naredi par požirkov vode, če traja vse skupaj več kot 1h, pa se naj poseže po kakšni pijači, ki vsebuje elektrolite, recimo to, kar je jaka nalimal, čeprav ne vem kje bi se to dobilo pri nas
wink-1.gif

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
Najbrž. Pa obvezno proteinski šejk na koncu, a ne?
stupid-1.gif

Hribi niso nobena znanost, piješ vodo, pa je, samo zmanjkati je ne sme. Sem že imel ture, ko sem v celem dnevu spil po šest litrov vode, švicnil enako toliko, pa vseeno pomanjkanja elektrolitov nisem občutil - saj vmes in/ali na koncu itak pade kak ričet s klobaso, pa vse dobiš nazaj.

jaka6

Fizikalc
7. avg 2007
1.302
9
38
Družmirje
Citat:
Uporabnik darjan pravi:
Vsake ~10min se naj naredi par požirkov vode, če traja vse skupaj več kot 1h, pa se naj poseže po kakšni pijači, ki vsebuje elektrolite, recimo to, kar je jaka nalimal, čeprav ne vem kje bi se to dobilo pri nas
wink-1.gif

tuki

mr_

Guru
20. sep 2007
9.361
2.739
113
No, trpincenja zivali pa me res ne 'obtozevat':(. Prvo je dobil on, na vsaki okrepcevalnici, pol pa se jaz. In vedno je dobil, kolikor je popil.
smile-1.gif

Je pa res bil zajeb, da nisem vzel vsaj se pol litra vec s sabo. 3l bi bilo pa vseeno mal prevec.

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
Ne vem sicer, kakšnega psa imas, naš nemški ovčar je imel daljšo dlako in je ob naporu in vročini zlokal tudi pol ajmarja vode naenkrat, če si mu dal mir. Če si ga takoj terjal dalje, je spil le nekaj deci.

Sicer pa, če se ti zdi tri litre vode preveč sabo za nositi, potem se boš enkrat resno uštel. Takrat boš ugotovil, da je bolje imeti dva litra vode na koncu ture preveč kot pa da se ti zaradi manjka vode pol ure pred kočo začne nevarno vrtet in spotikat, pa nikjer mimoidočih. Jaz sem že dal to šolo čez, pa še vedno se kdaj uštejem, čeprav mi zmanjka vode le 15 minut pred ciljem.

mr_

Guru
20. sep 2007
9.361
2.739
113
Kuza je lokalni bastard, kratka dlaka in 17 kg. Kondicije pa ima vec kot 90% alterja.
smile-1.gif
Na vrhu pa smo se mal ustavili in je mel mir, pa ni spil vsega ponujenega. Jebat ga, nas je vrocina al presenetila.

Kar pa se vode tice, sej ne pravim, da ne bi bilo dobro nosit viska, sam k poskusas na gas se pa vse pozna. Tko da ni bilo ne sadja, ne sendvica, sam frutabelce. Povej kaj vec o tem vrtenju in spotikanju....

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
Vrtenje in spotikanje? Nekaj takega kot ti doživiš zvečer, samo da je to sredi dneva. In to naslednje stopnje. Porezen mogoče ne, kaj celodnevnega visokogorskega ob toplem vremenu pa gotovo.

Schumi

Fizikalc
2. avg 2007
4.129
12
38
Kupiš si en tamal camelbak, dva, tri litre vode in čao. Jaz grem za urco, dve na bicikel in je 2 litra obvezno na hrbtu. Večinoma pridem domov s praznim. Včasih ker tako je, včasih se namerno nalivam mal vmes. Vedno se pa doma poščijem nič, nula, še tisto kar je je pa žuto. To ti pove precej.

Najbolj smešni so mi tisti, ki hodijo naokoli s 3 deci vode v zala flaši. Na spinningu recimo ga ni junaka, ki bi spil več kot pol litra vode, večina itak dela mal na približno. Hidracija je pomembna, čeprav sam ob delavnikih tudi ne popijem par litrov vode, ampak se pa ob miganju tega zavedam in probam sledit tempu.

KStoner

Majstr
31. dec 2007
2.131
190
63
Citat:
Uporabnik Schumi pravi:
Vedno se pa doma poščijem nič, nula, še tisto kar je je pa žuto. To ti pove precej.

seveda ti pove. da veliko premalo piješ... si v istem košu kot tisti s politrskimi plastenkami

mosseero

fizik´alc
3. sep 2007
20.022
10.767
113
kod Džej-Zija
ksz

Meni se zdi, da eni rahlo pretiravate s hidracijo. Dokler se človek uščije limonasto rumeno, ni nobene panike, dehidracija se resno začne, ko se ščije oranžno ali temneje. Da ščiješ belo, je pa čisto nepotrebno spiranje ledvic, tudi s pretiranim spiranjem mineralov.

gretzky

barbarski, nasilni, objestni motoristični norec
6. avg 2007
5.856
0
36
49
evo me
ksz...
Ko je govora o hidraciji. Mogoče kdo ve, kje bi dobil "mehek bidon". Tečem čedalje daljše teke, temperature so vse višje, zato je potreba po pitju. Imam pas za bidon, vendar mi gre na jetra, ker voda v klasičnem bidonu "klompa". Slišal sem, da se dobijo bidoni/plastenke iz mehke plastike, ki se stisnejo.
Kakšna ideja?

Fusion

Fizikalc
1. okt 2007
13.448
3
38
To? http://www.charliethebikemonger.com/deuter-flexi-bottle-20l-2831-p.asp
Sam ne vem kako bi ti to stalo v luknji za bidon.
Vidu sem jih v igluju v btc-ju, vrjetno pa imajo še kje.

Jst vse delam z ruzakom. Mogoče sem mal smešen, sam problemov pa nimam s prtljago (telefon, ključi, denarnica, meh z vodo...) Jebiga, ne laufamo vsi od praga doma.

Za v hribe je pa 3l meh itak zakon. Piješ lahko skos po malem, nimaš jebe ko vlečeš flaše iz ruzaka, voda ostane full dlje časa hladna... Vsaj men je full boljš, da tkole po malo srkam, kot da pol flaše naenkrat zeksam. Pijem pa samo vodo.

Nazadnje urejeno: