hassio zaluzije shelly 2pm vprašanje

sajkek

Guru
16. mar 2008
36.127
11.212
113
Sem novo temo odprl,

nekaj se testno igram z 2PM modulom shelly in je uspešno integriran v HA, zdaj pa me zanima kako je s scenami, ker bi želel da mi ob pritisku na gumb naredi sceno in gre žaluzija na 50% recimo s cover opcijo.
ne spravim skup po prvih testiranji..tudi prečesal mal google pa od 10 odgovorov je 10 različnih...

? https://www.home-assistant.io/integrations/cover.template/

testiral sem s tem
automation:
triggers:
- trigger: time
at: "07:15:00"
actions:
- action: cover.set_cover_position
target:
entity_id: cover.demo
data:
position: 50

ruki33

Pripravnik
30. nov 2016
61
40
18
Malo bolj zapleteno je, ker moraš HA javit koliko časa rabijo tvoje žaluzije časa, da se odprejo in zaprejo, kakšen je čas za samo "odgrniti" torej - tilt. In če nimaš senzorja za začetno in končno pozicijo, potem je edina opcija 'time' based. Vsaj kolikor je meni znano.
Tule je ena moja testna varianta, da si lahko predstavljaš (rabiš pa še cover rf time based integracijo - najdeš jo na hacs:

Koda:
- platform: cover_rf_time_based
    devices:
      driveway_gate_cover_3:
        name: Driveway_gate_cover_3
        travelling_time_down: 25
        travelling_time_up: 25
        cover_entity_id: cover.driveway_gate_cover_2
        send_stop_at_ends: False 
        always_confident: True 
        device_class: gate 
        availability_template: "{{ not (is_state('cover.driveway_gate_cover_2', 'unavailable') or is_state('driveway_gate_cover_2', 'unknown')) }}"

sajkek

Guru
16. mar 2008
36.127
11.212
113
a pol ne jemlje podatke iz shellya ker je tam preko skalibriran..ravno te pozicije? Ker v samem HA lahko dam drsnik na 50% recimo in gre se zapre na 50%. Zato mi je čudno.

BLABLABLA

Guru
28. sep 2007
2.736
1.082
113
a pol ne jemlje podatke iz shellya ker je tam preko skalibriran..ravno te pozicije? Ker v samem HA lahko dam drsnik na 50% recimo in gre se zapre na 50%. Zato mi je čudno.
Če nima pozicije.... Potem lahko samo po času med spodnjo in zgornjo točko (če je tam stikalo) določi % odprtosti...

ruki33

Pripravnik
30. nov 2016
61
40
18
Čaki, a zdej imaš pozicijo ali ne v HA? Če jo imaš, potem moraš samo cover template (ali cover) nastavit. Potem, ko ti cover dela, lahko avtomatiziraš. Ampak kolikor gledam shelly docs, in če imaš nastavljeno v shelly appu, potem moraš uporabit pravo entiteto za cover. In še nekaj: v tvojem prvem postu imaš ciljno entiteto neki demo. A si siguren, da je ta entiteta od shelly žaluzije?

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.181
4.147
113
Oz. če nisi vešč kode greš pod settings -> device & services -> Shelly -> izbereš device -> pod device imap opcijo nov avtomation (+ znak plus) -> use this device as action -> pod trigger daš "čas" ko želiš da preklopi in pod action izbereš "set_cover_position" in vneseš 50.

To je za avtomatiko na čas.

Če bi rad na gumb lahko dodaš v home screen. Lahko kot preprost (card) button kjer nastaviš nekaj podbnega kot zgoraj (device/entiteto daš na shelly in action izbereš "set_cover_position" in vneseš 50) sem pa skoraj 100% prepričan da če eniteta omogoča tip vrednosti kot razpon imaš že opcijo da pri dodajanju na home screen izbereš "drsnik" kjer so opcije od 0-100%.

• Všeč mi je
Reactions: sajkek

sajkek

Guru
16. mar 2008
36.127
11.212
113
ne ne, tist sem dal samo primer (prvi post).
v shellyu je samo ena entiteta in toje:
cover.shellyplus2pm-345252352525_cover-0 (v tem stilu)

bom se danes še malo poigral in dam prave primere na čem sem/bom testiral.

sajkek

Guru
16. mar 2008
36.127
11.212
113
Oz. če nisi vešč kode greš pod settings -> device & services -> Shelly -> izbereš device -> pod device imap opcijo nov avtomation (+ znak plus) -> use this device as action -> pod trigger daš "čas" ko želiš da preklopi in pod action izbereš "set_cover_position" in vneseš 50.

To je za avtomatiko na čas.

Če bi rad na gumb lahko dodaš v home screen. Lahko kot preprost (card) button kjer nastaviš nekaj podbnega kot zgoraj (device/entiteto daš na shelly in action izbereš "set_cover_position" in vneseš 50) sem pa skoraj 100% prepričan da če eniteta omogoča tip vrednosti kot razpon imaš že opcijo da pri dodajanju na home screen izbereš "drsnik" kjer so opcije od 0-100%.
bom poizkusil tako

jaz sem štartal iz scene, kao, pa nisem skup spravil. Bom šel za foro na avtomazicijo...

sajkek

Guru
16. mar 2008
36.127
11.212
113
scene še nisem delal, ampak sem imel v glavi da scena naredi gumb/aktivacijo in potem so noter vključene naprave oz željene entitete, ki se postavijo na želeno, ali vklopijo na želene vrednosti...

sajkek

Guru
16. mar 2008
36.127
11.212
113
kot avtomatizacija dela -
koda:
alias: cover test
description: ""
triggers:
- trigger: time
at: "17:00:00"
conditions: []
actions:
- action: cover.set_cover_position
metadata: {}
data:
position: 80
target:
device_id: 9bb5edebbe55e1b31a988051a15246b5
mode: single

grem zdaj se še mal poigrat s sceno...

sajkek

Guru
16. mar 2008
36.127
11.212
113
s sceno pa ne gre zelji in ne zastopim,

tole mi generira, z aktivacijo gre v popolno zaporo
id: "1738251007534"
name: Nova scena cover
entities:
cover.shellyplus2pm_345f4519de20_cover_0:
current_position: 100
device_class: blind
friendly_name: Žaluzija 01
supported_features: 15
state: closing
icon: mdi:weather-night
metadata: {}

sajkek

Guru
16. mar 2008
36.127
11.212
113
okej, v grobem sem nagruntal... med karticami dodaš novi Gumb pa potem tja noter namečeš napravo in action...s pritiskom na gumb se pač zgodi akcija. Nekak dela tako kot sem si zamislil za zdaj.

• Všeč mi je
Reactions: Utisevalec