GY F1 so še dobre?

Palcek

Fizikalc
15. dec 2007
741
77
28
Imam en komplet letnih gum 215 55 r16, z letom izdelave sredi 2006, profila imajo se dovolj (vec kot pol) edino leta me malo skrbijo, kaj pravite so še za vozit letos (ene 15-20k) je pa res da ne vem koliko so bile vožene, ker so bile na avtu ko smo ga kupili (lani)

hvala za mnenja in pomoč.

lpM

sajkek

Guru
16. mar 2008
36.029
11.151
113
v dezju ze nove niso bile ne vem kaj, (to misliš smrekca profil?)

tako da, po pameti.

Jurij

Pripravnik
22. sep 2007
821
0
16
Če imaš dovolj občutka in izkušenj boš sam hitro opazil koliko so še dobre.
Pri nas menjamo gume na 4-5 let, mama dela malo kilometrov in mečemo stran gume s 6mm profila. To smo se nekako navadili v časih pred ABSom, ko smo s 6 let starimi gumami drseli čez rdeče luči in podobno, od takrat smo znižali na 4-5 max, čeprav so zdaj zmesi boljše in ni več avtov brez ABSa. Raje nove gume kot obisk pri kleparju in v bolnici.

Palcek

Fizikalc
15. dec 2007
741
77
28
ja smrekca profil, nekako ne bi 2x dajal za premontazo ce se izkaze da niso ok (ceprav me ne bo konec) edino ker res ne vem koliko so bile vozene, po obrabi sodeæ ne prevec
smile-1.gif
, zgleda da bo bolje res kar nove nabavt... ker an malem avtu sem lani kupil gume nove ki so bileizdelane 2007 in vem da so nove, ceprav z letom izdelave 2007.... je pa res bolje nove pa da ves kaj je kot pa neumnost

tnx

Mikrohard

iPhone Profi
20. jul 2007
5.884
764
113
www.jernej.org
Ojoj? Nove z letom izdelave 2007!? To niso nove (pa čeprav niso bile vožene). Gume z leti postanejo trde... pa če se vozijo ali ne. Ta proces se da sicer z dobrim skladiščenjem upočasniti. Ustaviti se ga pa ne da.

Ralliart

Fizikalc
26. sep 2007
4.764
3
38
Ma gume so po proizvajalcevih napotilih 5 let za menjavo, drgac se vozi folk z 10 let starimi. Dej gor pa itak vids kako se obnasajo

ovca

morfy
Osebje foruma
18. jul 2007
5.881
3
38
37
Cvičkova dežela =)
www.alter.si
...ob previdni vožnji so tudi Savine S3 dobre, z DOT-om xx-03
evil.gif

Prepozno ugotovil; letos se jih pač vrže stran...
redface-1.gif

@Avtor: Če ne vožiš rally-a po cesti, imaš lahko tudi te, 07 letnik...
wink-1.gif

amacar

Majstr
29. apr 2010
4.175
490
83
Imel 10 let stare michelinke gor. Po suhem nobenga problema, v dežju je bila potrebna manjša previdnost, da ni do zdrsa prihajalo.

Lateral

Fizikalc
31. mar 2008
1.771
33
48
Jup, sprobal na vranskem 11 let stare zimske Dunlopke in ni bilo razlike v zavorni poti med novimi letnimi
smile-1.gif
Tako da jih zvozi, na mokrem pa malo pazljivosti in ne bo nobenega problema...

eXHair

Fizikalc
12. sep 2007
2.697
0
36
www.facebook.com
Citat:
Uporabnik sajkek pravi:
Ti si pa najbrž edini, ko nisi bil zadovoljen s to gumo.

Dejstvo je, da guma ni več dobra. Njene lastnosti so se močno spremenile. Montiraš, se greš peljati in vidiš na čem si. Ta teden maš odlične pogoje. To je pa res nekaj najbolj preprostega. Že doživel zgodbo, da je mel spredaj Potenzo 040 staro 7 ali 8 let. Avto mu ni in ni držal v mokrem. Gledam gume, pa kako, to je men držalo ko noro na avtu. Še vedno se mi zdi sumljivo. Pogledam gume in vidim razpoke, wtf, začnem iskati dot in šok. Res da je guma imela še 6mm, ma tistega poba je en vulkanizer na suho.

In glede počasnosti in se ne rabi dobre gume. V mokrem bo najbrž ogromna razlika v primerjavi z novimi. Sej ne rabite divjat 140, da vas dobra guma reši. Je včasih tudi 30-40 dovolj, da te reši napake
smile-1.gif

Jaz Vransko nebi dal za primer, ker tista podlaga ni podobna ničemer. Me noben ne bo prepriča, da je Michelin Energy boljša na mokrem, kot Poteza 050A.

KillaKHAN

Guru
27. avg 2008
17.805
1.121
113
še dobro da tebe skrbi za tiste, ki se ti nasproti pripeljejo, jaz bi na tvojem mestu za začetek začel pazit bolj na tiste, ki se v tvoji smeri peljejo

ggg

Fizikalc
8. avg 2007
5.698
4
38
Zakaj? Saj je odregiral odlicno, se popuscal je, da niso blokirala kolesa. Jaz komaj cakam, da naletim na taksnega voznika. Se toliko bolje, ce je lokalc, ker bo pazil na radarje ostalo bova pa prevozila kakor se spodobi za taksne ovinke. Za razliko od tistega s skodo, ki je mislil, da ima avtobus.
smile-1.gif

Vcasih je potrebna malenkost in ti uide pozornost iz vozisca. Dovolj je stotinka, kakor na tem posnetku. To se zgodi vsakemu.

KillaKHAN

Guru
27. avg 2008
17.805
1.121
113
v bistvu je na posnetku malo več kot stotinka, so kar 3 sekunde

reagiral pa je tako odlično, da mu je še avto ugasnil

mac77

Fizikalc
22. avg 2007
4.541
37
48
Citat:
Uporabnik sajkek pravi:

tako da, po pameti.

?? v dežju da je slaba, prvič slišim, ena boljših gum v dežju
..jaz bi jih seveda dal gor če še majo profil, mogoče je potrebno biti malo pazljiv če niso pravilno skladiščene

eXHair

Fizikalc
12. sep 2007
2.697
0
36
www.facebook.com
Tako je, ČISTO prepozno, ma me je rešil mm. Killah, včasih je res dobro gledati tudi naprej, ne pa rahlo levo, kaj bo priletelo izza ovinka po moji strani
grin1.gif

Sicer sem pa hotel samo besede podkrepiti s posnetkom. Če bi ga mu porinil, bi bil sam kriv. Sledilo bi en kup kompliciranja, zaradi praskice ali pa še to, klicanje policije,... Tako pa vžgal bosanca in sva šla dalje. No, še rahla kletvica se sliši, ker tam se ne ustaviš, če kdo pride nasproti. Res, da je ozko, ma še vedno je bilo dovolj prostora. Čiča je pač ocenil drugače, kar mu ni za zamerit. Moj pogled je bil nažalost naprej v hrib, da se losam mečkača.

sajkek

Guru
16. mar 2008
36.029
11.151
113
pubeca, smrekca profil je bil bolj moda, kot super duper rešitev v mokrem...zato ga tudi več ni nikjer zasledit...

v globokih lužah se meni osebno ni ravno odlično obnesla. šlo je za 225 45 R17, klasična dimenzija,