Greta

brane_new

Guru
10. feb 2008
16.276
2.535
113
NZ_08_194 B.jpg

NZ a a.jpg

sixpower

Guru
22. sep 2011
3.224
2.831
113
Lublana
Obišči stran
Super. Vprašam, kaj zdaj, in itak spet nobenega odgovora pa še brane_new mi stisne palec neodobravanja. Torej ves smisel je samo v strašenju in paničarjenju. O dejanskih ukrepih se ne sme pogovarjati, ker kot že ugotovljeno, nihče od vseh razvajenih in polnih riti vsega ni pripravljen nič ukreniti. Se pa radi delate kakor zaskrbljene in odgovorne.

• Všeč mi je
Reactions: Hanzi in roCkY

Fonzl

Guru
5. sep 2007
6.762
4.910
113
Super. Vprašam, kaj zdaj, in itak spet nobenega odgovora pa še brane_new mi stisne palec neodobravanja. Torej ves smisel je samo v strašenju in paničarjenju. O dejanskih ukrepih se ne sme pogovarjati, ker kot že ugotovljeno, nihče od vseh razvajenih in polnih riti vsega ni pripravljen nič ukreniti. Se pa radi delate kakor zaskrbljene in odgovorne.

pa sej smo plastične slamce prepovedal, no

zdej pač srkaš gin tonic (lux po možnosti) po papirnati slamci in si rešil klimo, ledenike in greto in uničil kapitalizem

še lacoste majčko s čegevaro čakam, da se pojavi na amazonu pa bom rekel, da sem videl vse in lahko mirno umrem

ozze

Majstr
24. jul 2009
2.137
314
83
Sam večkrat kaj objavim, zato da se o teh temah govori in razmišlja hkrati pa, da se kakšen posameznik odloči da bo manj obremenjeval okolje. Tudi sam delam veliko na tem. Skupnosti kot so zero waste, sustainability, antiConsumption pa ves čas rastejo in kepa se počasi veča.

Vsak posameznik, ki se pridruži tem skupnostim in sprejme te načine življenja, pomaga k skupnemu cilju zmanjšanja našega vpliva na okolje.

Spremembe ne zgodijo čez noč. Velike spremembe se zgodijo z majhnimi koraki in z zavezanostjo k doslednosti. Prav tako je pomembno, da priznamo svoje dosežke in se ne osredotočamo preveč na tisto, kar še nismo dosegli. Vsak korak, ki ga naredimo proti bolj trajnostnemu življenju, je korak v pravo smer.

Še en nov video o mikroplastiki (treba kliknit na Blursed Dance)
https://www.reddit.com/r/blursed_videos/comments/yoo9u1

• Všeč mi je
Reactions: bizi in sad

sixpower

Guru
22. sep 2011
3.224
2.831
113
Lublana
Obišči stran
Ja ogromno se govori, predvsem straši in paničari, razmišlja se pa nič, še manj se pa dejansko kaj naredi. Ne mi zdaj še ti nekaj v megli lapat kako ti paziš, da ne obremenjuješ okolja in kako mora vsak posameznik pri sebi kakšno malenkost popravit in potem se bodo ledeniki kar prenehali topiti, ne bo več poplav, ne toče, ne puščav...pa plastika bo tudi kar izginila. Pa koga vi to farbate?
Daj konkretno povej kaj delaš ti in kaj bi morali vsi mi narediti, da bo podnebje "spet" super fajn in ne bo več odpadkov ter onesneževanja?
Zero waste, praviš? Torej ničesar ne kupiš, ne hodiš na dopust, živiš v jami sredi gozda, brez elektrike, prehranjuješ se s tem kar v gozdu nabereš ali uloviš... Daj razloži nam kako ta "zero waste" zgleda v praksi.

• Haha
Reactions: sad

brane_new

Guru
10. feb 2008
16.276
2.535
113
Moji prispevek, trenutno, je zaradi jest5. Tako kot sem ga omenil in citiral.
Omenja sneg tam zgoraj. In prilepil sem info, da so take težave že od 1750.
Sixpower! Sem že brisal!

p.s. ja še tole. te slike so z Nove Zelandije. Špon je blo! :)

Trigger

Guru
13. avg 2007
2.474
1.847
113
na temni strani lune
Ja ogromno se govori, predvsem straši in paničari, razmišlja se pa nič, še manj se pa dejansko kaj naredi. Ne mi zdaj še ti nekaj v megli lapat kako ti paziš, da ne obremenjuješ okolja in kako mora vsak posameznik pri sebi kakšno malenkost popravit in potem se bodo ledeniki kar prenehali topiti, ne bo več poplav, ne toče, ne puščav...pa plastika bo tudi kar izginila. Pa koga vi to farbate?
Daj konkretno povej kaj delaš ti in kaj bi morali vsi mi narediti, da bo podnebje "spet" super fajn in ne bo več odpadkov ter onesneževanja?
Zero waste, praviš? Torej ničesar ne kupiš, ne hodiš na dopust, živiš v jami sredi gozda, brez elektrike, prehranjuješ se s tem kar v gozdu nabereš ali uloviš... Daj razloži nam kako ta "zero waste" zgleda v praksi.

Jaz se z tem zero waste niti ne obremenjujem, niti slepim da bilokako pripomorem k izboljšanju okolja/podnebja.

Edino kar res poizkušam, je čim bolj optimalna uporaba resursev. Pač pojemo vse kar kupimo z čim manj odpada, oblačila/elektroniko poizkusimo uporabiti/popraviti do meje neuporabnosti (pa starejše in "moje" mi je hudo ljubše kot novo). Poizkusim reciklirati večino neuporabnega, poskrbim da nikjer in nikoli ne smetimo (odnesemo vse v za to namenjene zabojnike),.....
Pa se ne slepim da okolje rešujem.

Še vedno potujem, uporabljam vse komoditete modernega sveta,.....

Bomo zahodnjaki z prepovedjo plastičnih slamic in meni podobnemu obnašanju rešili svet?
Niti slučajno.

Dokler ne bodo iznašli nekega ultra čistega vira energije ali pa ne bo šlo vse v maloro bo zelo verjetno tako oz še slabše

sixpower

Guru
22. sep 2011
3.224
2.831
113
Lublana
Obišči stran
Kar praviš, da počneš ti je čisto v redu ampak jasno je, da to ne bo prineslo popolnoma nobenih sprememb.
Tudi popolnoma čisti vir za vsa osebna vozila, tovorna vozila, delovne stroje, letala, ladije, takšne in drugačne aparate in mašinerijo, za ogrevanje, za hlajenje.... ne bo prineslo nekih drastičnih sprememb dokler je prisotno takšno potrošništvo, kot ga poznamo danes in z njim povezana industrija...

• Haha
  • Všeč mi je
Reactions: Pepe in sad

ozze

Majstr
24. jul 2009
2.137
314
83
Z zero waste smernicami - načinom življenja, ne boš zboljšal okolja ampak le manj obremenjeval, kot ga spodbuja potrošniška kultura!

Smernice za zero waste gibanje vključujejo:
  1. Zmanjšanje potrošnje: Ena najpomembnejših stopenj za dosego nič odpadkov je zmanjšanje potrošnje. To vključuje zavrnitev nepotrebnih izdelkov in storitev.
  2. Ponovna uporaba: Namesto da bi kupili enkratne izdelke, zero waste gibanje promovira ponovno uporabo. To lahko vključuje ponovno uporabo starih izdelkov ali nakup izdelkov, ki jih je mogoče večkrat uporabiti.
  3. Recikliranje: Ko je uporaba izdelka neizogibna, je pomembno izbrati izdelke, ki jih je mogoče reciklirati.
  4. Kompostiranje: Zero waste gibanje promovira tudi kompostiranje kot način zmanjšanja odpadkov. To vključuje razgradnjo organskih odpadkov, kot so ostanki hrane, v kompost, ki se lahko uporabi za izboljšanje kakovosti tal.
  5. Izobraževanje in ozaveščanje: Zero waste gibanje se zavzema za izobraževanje ljudi o pomenu zmanjšanja odpadkov in o tem, kako lahko vsak posameznik prispeva k temu cilju.
Pomembno je opozoriti, da je gibanje "zero waste" bolj usmerjeno v proces kot v rezultat. Ker je popolna odstranitev vseh odpadkov skoraj nemogoča, je cilj gibanja, da se po najboljših močeh zmanjša količina odpadkov, ki jih proizvedemo, in da se spodbudi razmišljanje o tem, kako lahko naše odločitve vplivajo na okolje.

sixpower

Guru
22. sep 2011
3.224
2.831
113
Lublana
Obišči stran
To kar si naštel, jaz v glavnem bolj ali manj počnem že praktično od vedno ampak to ne bo rešilo ničesar. Sploh, ker ogromna večina itak tudi to kar si omenil ne počne. Saj je vse usmerjeno v potrošnjo, tudi s tem, da nam vbijajo v glavo, da bomo z nakupom novega izdelka bolj eko. Vse temelji na kupovanju in zaradi vedno boljšega standarda si ljudje privoščijo več in več udobja, ki pa ne vpliva dobro na okolje. Nič ne pomaga, če se nekdo drži teh 5 točk, ki si jih napisal hkrati si pa kar naprej kupuje nove bazene, klimatskle naprave, trampoline, kavomate, avtomobile, televizije, telefone....pa še ogromno stvari je, ki jih ljudje enostavno sploh ne potrebujemo...., ljudje so obsedeni z materializmom in dejansko želijo imeti vse in vse mora biti perfektno in novo. Tudi razne prenove stanovanj in hiš so čisto nepotrebne. Ne govorim o nujnem vzdrževanju ampak menjavi npr. kopalnice in kuhinje čisto po nepotrebnem samo zato, ker elementi ter pipe in korito niso več modernega dizajna...in podobne neumnosti...
Da ne omenjam miselnosti naročanja in kupovanja poceni trendovskih izdelkov in podobno "saj je tako poceni, da ni panike tudi če jutri to stran vržem" .

V glavnem to strašenje in paničarjenje koristi samo vladam, da lahko v tem imenu zvišajo kakšen davek ali pa si izmislijo še kakšnega novega. Prav tako je pa to voda na mlin korporacijam, saj je to trenutno najboljša marketinška fora. Svoje nove izdelke predstavi, kot zeleno in eko in vsako leto njihov izdelek še "izboljšajo", da je še bolj bolj eko in tako se kupovanje in svinjska proizvodnja ne ustavi....smeti se pa kupičijo. Ker mutava raja nasede, oziroma sploh ne nasede ampak so itak veseli, da lahko spet nekaj novega kupi s čimer se lahko hvali kako je v trendu hkrati so pa še neverjetno ekološko osveščeni in kako veliko so naredili za okolje. Zabit folk.

Trigger

Guru
13. avg 2007
2.474
1.847
113
na temni strani lune
Za "ustavitev" segrevanja/onesnaževanja bi bilo potrebno najmanj "ustaviti" razvoj.

Pač na neki določemi točki si rečt OK, to je to, od tu dalje ne gremo več.....

Potem pa vsako stvar "doterat" do onemoglosti, tako da bo "večna" oz se jo bo dalo z minimalnimi resursi obnoviti/popraviti. Potrošniške dobrine omejiti na npr. 1 omaro, 1 pipo, 1 wc školjko, 1 telefon, 5 dolgih majic, 5 kratkih majic, 2 dolge hlače......družino/posameznika na generacijo ali še dalj.

JBG, novega ne bo, uporabljaj staro oz popravi.

Pa še z takimi drastičnimi "ukrepi" nisem prepričan da bi nekaj hudo spremenili. Pa govorim da bi to upoštevali globalno. Trenutno segrevanje pa si niti strokovnjaki niso edini koliko vpliva človek na to.

Sam osebno vidim najv3čji in najhujši problem v onesnaževanju. Milijarde ton plastike in "neuporabne" šare zakopavamo na deponije oz zmečemo nekam..... Da ne omenim koliko milijard ton uporabne hrane zmečemo stran, pa koliko resursev porabimo za pridelavo.....

Morda pa Elon zrihta starship pa dobimo v doglednem času zemlja vol. 2. Kdo bi vedel....

endvatri

Guru
Izključen uporabnik
2. mar 2018
18.547
2.934
113
Kitajci, indijci, srbi so krivi za 80% onesnaženosti zemlje.
15 kitajskih kontejnerskih ladij bolj onesnažijo zrak kot pa vsi avtomobili v €vropi.
...
...
...

• Objave ne odobravam
Reactions: bizi in jest5

sixpower

Guru
22. sep 2011
3.224
2.831
113
Lublana
Obišči stran
Ampak to niso direkt Kitajci krivi ampak Evropa, Amerika, Canada, Avstralija, Japonska, Rusija...in še nešteto drugih z dovolj visokim standardom, da pokupijo vsepovprek kar kitajc sestavi...

sixpower

Guru
22. sep 2011
3.224
2.831
113
Lublana
Obišči stran
Za "ustavitev" segrevanja/onesnaževanja bi bilo potrebno najmanj "ustaviti" razvoj.

Pač na neki določemi točki si rečt OK, to je to, od tu dalje ne gremo več.....

Potem pa vsako stvar "doterat" do onemoglosti, tako da bo "večna" oz se jo bo dalo z minimalnimi resursi obnoviti/popraviti. Potrošniške dobrine omejiti na npr. 1 omaro, 1 pipo, 1 wc školjko, 1 telefon, 5 dolgih majic, 5 kratkih majic, 2 dolge hlače......družino/posameznika na generacijo ali še dalj.

JBG, novega ne bo, uporabljaj staro oz popravi.
Nekaj strani nazaj sem že napisal, kot predlog nekaj takega. Deležen sem bil posmeha, dežurni eko moralneži pa itak tiho, ker njihova rit se pa že ne bo odrekla udobju. Zato, še enkrat vsem. Dokler živimo, kot živimo ne bo nobenih sprememb. Dejansko bi celi svet ubrati nekakšen sistem, kot je na Kubi. Zdaj se vse ustavi in kar imamo imamo. Ne vem, če je kdorkoli pripravljen na to. Ampak edino to bi zmanjšalo smeti in plastiko in smog... Za podnebje pa tudi to ni garancija, da bi se spremenilo.

Morgoth

Majstr
27. sep 2018
789
884
93
Če se želimo iti neko varčnost, morajo prvo vsa podjetja nehati delati izdelke, ki se pokvarijo malo po izteku garancije, ali pa izgubijo podporo. Razni Appli/Samsungi (ravno ti, ki najbolj forsirajo to "zeleno" agendo) bi morali nehati vsako leto izdajati nove modele (ki so malenkost boljši od starega) na trg pa bi naredili ogromno. Ampak to se ne bo zgodilo, ker zaradi človeške narave (pohlep na eni strani in želja po biti pred drugimi na drugi strani).
Žal je tako, kapitalizem pa to še dodatno spodbuja. Tako, da glede na vse težnje po povečanju potrošnje (pohlep) s strani kapitalistov, bo verjetno vedno huje.
Zgoraj omenjena Apple in Samsung sta sta mo dva primera, ki sta glede potrošnje precej ekstremna, ampak praktično vsa podjetja danes stremijo k temu. Včasih si npr kupil pralni stroj za 20-30 let, danes pa si srečen, če zdrži 10 let.

Pa če ne ve kdo kaj je planned obsolescence:

• Všeč mi je
Reactions: ales85 in sixpower