CDR zahteva lahko samo bimbo za moje pojme, ta tiskar iz leta 1990 ali prej. Nisem še zasledil pa sem v grafiki od leta 1985, rastel v tiskarni pa še naprej, da bi dan danes kdor rekel komu, daj mi CDR, predvsem zaradi dveh stvari CROSS Platforminga, fontov, verzij pa še kaj bi se našlo. V časih ko smo še ustvarjali v Corelu, ko še se je moralo in PDF nekako ni bil še standardiziran smo iz Corela izvažali v EPS slike so bile vse TIFF čimvečje globine, za razne prelome smo uporabljali quark, corel pa za enostavne postavitve. Sedaj v modernejših časih nekje od 2004 naprej z razvojem Adobe Creative suite v modernejših oblikah smo prešaltali na Indesign, ki je izrinil Quarka Ilustrator, ki je nadomestil Corel Photoshop, ki dejansko ni imel kaj izriniti saj smo ga vseskozi uporabljali, ker sem malce zamenjal od DTP se odmaknil v WEB vode pa Imageready in Flash, Z razvojem CS pri Adobu so zmudrili tudi format za prenose, ki bi naj nadomestil vse ostale obstoječe, tako je tudi Corel uredil export do PDF. Vendar je tudi pri PDF, jih zaradi pač večletnega razvoja prišlo do izdelave večjih verzij zato je tudi pri samem exportu potrebno vprašati tiskarja katero verzijo PDF mu podpirajo mašine, ker znajo z nepravilno izbiro tudi stvari izgledati dosti drugače kot na ekranu. V tehnikalije se mi pa ne da.