Gradnja in soglasje soseda

Morphey

Fizikalc
6. okt 2008
1.164
4
38
Maribor
V roku cca. enega leta imam namen dograditi hišo, ki pa bi segala skoraj do sosedovega zemljišča. Trenutni lastnik nima kaj proti in mi je tudi dejal, da mi takoj da pisno soglasje za gradnjo.
Bo pa ta sosed začel prodajati hišo in me za to zanima, kako je potem z bodočim lastnikom. Najverjetneje potrebujem tudi njegovo soglasje? Ve kdo kaj več glede tega?

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.102
6.940
113
pri taščici
Bodoci lastnik bo "kupil" sosedovo hiso skupaj s tvojim soglasjem.
Ti samo v soglasje napisi da soglasje velja tudi za vse pravne naslednike tvojega soseda.

HEPAN

Majstr
5. sep 2007
2.889
155
63
Eh... v zemljisko knjigo vpises pravico in ne rabis nobenih dodatnih pojasnil v soglasjih...ko je enkrat pravica zavedena velja za vse pravne naslednjike...samo pisno soglasje brez vpisa je vredno NIČ

Simon_Vi

KIYUNDAI fan
8. maj 2007
8.128
2
38
Kakršnokoli soglasje, v tvojem primeru sklepam za odmmik od meje <4 metre, mora biti overjeno pri notarju. Če tega ne bo, potem tudi novogradnje ne bo
smile-1.gif

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.102
6.940
113
pri taščici
Hm prvic slisim za notarja. Dokler se sosed ne premisli vlozi za PGD. Ko bo GD enkrat pravnomocno, ti tezko kdorkoli spodbija soglasje.

Simon_Vi

KIYUNDAI fan
8. maj 2007
8.128
2
38
Soglasje, ki ni uradno, torej overjeno pri notarju ni nič ! Minili so časi, ko si doma sam napisal soglasno noto s podpisom obeh strank.

ginekolog

1.300. registrirani uporabnik
1. okt 2007
585
7
18
Ta sosed ti naj podpiše in ti to za 1€ uveri na upravni enoti in to je to. Če boš imel PGD, boš lahko gradil do dogvorjene razdalje. Brez soglasja pa ne bo PGDja, v kolikor manjšaš razmik.

Notarja ne rabiš.

Nazadnje urejeno:

reality

Vudu lešinar
24. jul 2007
4.731
0
36
mislim, da kljub soglasju (overovljeno pri notarju), ne morš graditi bližje od 2 metrov (meri se pa od napušča strehe) če ta gleda čez hišo...

Mi recimo nismo smeli priti bližje kot na 2 metra.... tudi če bi to sosed dovolil... ker na občni ne dobiš gradbenega...

reality

Vudu lešinar
24. jul 2007
4.731
0
36
ne minimalni odmiki so navedeni v PUPU...

in ravno na občini (birokrat) so zahteval overovljene podpise soglasij....
V PUPU je naveden kakšen parkplac morš met na na parceli, maksimalno pozidavo zemljišča in stoenih reči...

softi

asfalter
30. avg 2007
33.298
486
83
okolica metropole
1. vložiš papirje, pridobiš gd pred prodajo..pri brzin JU misija nemogoče
2. sosedu daš za podpisat soglasje k gradnji hiše s takimi in tkaimi aprametri..oz..soglasje kjer ti dovoljejuje gradnjo na meji. ne samo ograje ampak tudi objekta do višine x. vse skupaj na ue overita. napišita, da se prenaša na nove lastnike itd. velja za vedno
3. pup zahteve odmike zaradi vzdrževanja z lastne parcele. imam ob sebi primer, ko je gradil..ne vem zdej al 1,5 ali 0,5 od meje. ker ima soglasje oz...se sosed ni izjasnil proti.

4. soglasje soseda danes ni več potrebno. je le stranka v postopku in lahkos erje kakor ga je volja, ti ga pa spremeniš v bika. je pa lepše, če se da zmenit..in ker se da..uberi 1 ali 2. predlagam 2, ker je lahko že jutri zaključeno.