Gradnja hiše birokratska katastrofa

Tenforest

Guru
3. sep 2007
5.774
548
113
42
povsod malo
Jao jao mlada družinica on 34 ona 30 mala 3 let deduje dedišično po enmu stricu za katerega sploh ni vedela, da ga ima veliko € in se odločita narediti brlogc ne velikega tam do 200 kvadratov, ker do sedaj sta živela v 2 in pol sobnem stanovanju fužinah... no gradnja je skoraj misija nemogoče papirji tam papirji ke
uf-1.gif

Zdaj sta najela stanovanje za tisti čas
jezen.gif
dokler ne uredita papirjev.

In koliko časa ste vi urejali vse papirje za gradnjo?
Pri nas vem, da je stari ata rekel na tle maš zemljo pa gradi in to 14 dni preden bi ne vem kaj že popadlo in mi smo hišo do prve plate skoraj delali na črno.
A je res tako težko zbrat te papirje al kako.

Za mojo vem, da ko je delala svojo hiško na Švedskem je prišla na urad z načrti un je pogledal povedal rabiš to in to je šla tja... v 3 dneh je imela vse papirje urejene bi jih imela že v 2 dneh samo vmes je bila sobota in nedelja
aplauz.gif
paq še 20% je primaknila država zraven pa 70% elektro (imajo do 2010 30% popust pri odkupu elektrike iz bajte)

karantanka

alterka & vizitka 2007
19. jul 2007
7.108
0
36
Notranjska
www.mojaknjiga.si
Kot prvo. Lahko bi ti bilo jasno da Slovenija ni bila, ni in nikoli na bo Švedska. Lahko pa bi bila za vzor na tem področju če je res tako kot praviš. In primerjat našo usrano birokracijo z njo je samo en kup slabe volje.

Jaz ti z mojimi izkušnjami o rihtanju papirjev ne morem kaj dosti pomagati, saj sem jaz kupila že postavljeno hišo in sem se temu izognila, čeprav nekaj papirologije je vseeno bilo.

In kolikor jaz spremljam zidarijo naokoli je nekako pol letno obdobje čist normalno pri nas, za zbiranje dokumentacije. Se pravi risanje načrtov, pridobitev takih in drugačnih papirjev ... do izdaje gradbenega dovoljenja.

Povej jima, da naj se na kup ignorance in papirjev pripravita še ko bosta rihtala elektriko. Ti so tud svojega denarja vredni.

Kar pa se tiče subvencij. Tudi pri nas dobiš nekaj vzpodbude za t.i. pozitivno hišo, ki ji pri nas drugače pravimo pasivna.
Sam je ta subvencija bolj boga glede na to kako dragi so materiali in vse ostalo, ki jih taka hiša potegne za sabo.

Drugače pa jima želim veliko sreče in kup mirnih živcev. To je bila največkrat slišana želja, ko sva se odločila za nakup hiše in prav so imeli, zato jima tudi jaz to želim.

jaka33

Pripravnik
5. sep 2007
281
0
16
Jaz sem hvalabogu samo adaptiral starejšo hišo, sem v bistvu rabil samo priglasitev del (še zdaj ne vem
al je bilo treba al ne) pa tudi na upravni enoti so mi rekli da moram to sam vedet
bonk.gif

Za tolažbo ti lahko povem: znanec v Italiji čaka paprije za gradnjo že skoraj dve leti, pa ni to
osamljen primer. Jih je kar veliko takih.

Vaio

Fizikalc
22. jul 2007
1.223
0
36
A so zaradi tega,ker ne potrebuješ priglasitve kakšni posebni pogoji?
Lahko obrneš streho kakor hočeš in spreminjaš zunanjost hiše kot se tebi zazdi?

veselilisjak

Sloven´c
22. jul 2007
25.331
355
83
39
Varnostni načrt si imela ob prenovi strehe?
grims-1.gif

Če se najde kak "dober" sosed ga lahko takoj najebeš.
10.gif

karantanka

alterka & vizitka 2007
19. jul 2007
7.108
0
36
Notranjska
www.mojaknjiga.si
Citat:
Uporabnik Vaio pravi:
A so zaradi tega,ker ne potrebuješ priglasitve kakšni posebni pogoji?
Lahko obrneš streho kakor hočeš in spreminjaš zunanjost hiše kot se tebi zazdi?

Dokler ne spreminjaš zunanje podobe hiše (menjava strešnikov, oken ... ni spreminjanje zunanje podobe), ne rabiš nobenega papirja, da kaj prenavljaš. Če pa bi hotel obrnit streho (karkoli naj bi to že pomenilo), dodati okno, balkon, vrata ... pa rabiš že gradbeno dovoljenje.

karantanka

alterka & vizitka 2007
19. jul 2007
7.108
0
36
Notranjska
www.mojaknjiga.si
Citat:
Uporabnik patriot pravi:
grims-1.gif

10.gif

Tudi glede tega sem spraševala na občini če moram kaj imeti, kakšen papir, pa so mi rekli da ne. Sam kolikor jaz vem mora to imet izvajalec in ne naročnik, to pa potem ni več moj problem. Sicer pa imam ful dobre sosede in bi se kaj takega težko zgodilo, za enkrat.
tongue-1.gif

veselilisjak

Sloven´c
22. jul 2007
25.331
355
83
39
Citat:
Uporabnik karantanka pravi:
Citat:
Uporabnik patriot pravi:
grims-1.gif

10.gif

Tudi glede tega sem spraševala na občini če moram kaj imeti, kakšen papir, pa so mi rekli da ne. Sam kolikor jaz vem mora to imet izvajalec in ne naročnik, to pa potem ni več moj problem.

Če bi prišel gradbeni inšpektor nadzorovat bi imel izvajalec probleme.

Varnostni načrt rabiš že, če menjaš okna...

Vprašanje pa je, če ga sploh da kdo delat za privat bajto.

Tenforest

Guru
3. sep 2007
5.774
548
113
42
povsod malo
Citat:
Uporabnik patriot pravi:
Citat:
Uporabnik karantanka pravi:
Citat:
Uporabnik patriot pravi:
grims-1.gif

10.gif

Tudi glede tega sem spraševala na občini če moram kaj imeti, kakšen papir, pa so mi rekli da ne. Sam kolikor jaz vem mora to imet izvajalec in ne naročnik, to pa potem ni več moj problem.

Če bi prišel gradbeni inšpektor nadzorovat bi imel izvajalec probleme.

Varnostni načrt rabiš že, če menjaš okna...

Vprašanje pa je, če ga sploh da kdo delat za privat bajto.

Ko smo mi delali bajto smo imeli tako "skrbne" sosede, da smo imeli vse inšpekcije kar jih obstaja prišel je tudi en stric iz Jožefa Štefana pogledat ker so mu tako naročil
bonk.gif

Samojed

el. zaščita
Osebje foruma
19. sep 2007
2.157
55
48
Osrednja Slovenija
No ja. ponekod zna biti hud problem, ker zadeve niso porihtane. Kaj meni pomaga parcela, če bo lahko zazidljiva npr šele če 8 let.
Po drugi strani pa - ali nekoga dobro plačaš in upaš da je to to, ali pa se sam malo pozanimaš kaj in kako. Sam sem se lotil po drugi varianti (praktično vsi zakoni so dostopni na internetu). Največ časa je šlo projektantu, ki je v končni fazi moral pripraviti vodilno mapo. Soglasja, služnosti in podobno je bilo v moji domeni. V mesecu marcu sem izbral projektanta, v decembru sem imel gradbeno. To je sicer res 9 mesecev, a sta 2 meseca šla v nič zaradi "dobrega soseda". Skratka, meni se ni zdela tragedija vse skupaj. Če bi se mi mudilo, bi verjetno lahko še kak mesec hitreje zrihtal, a ker po naravi nisem težak, nisem že prvi dan zamude težil, ampak sem malo počakal.
Lahko bi res bilo bolje, kar načeloma bo. Pri vsakemu so problem pogoji in soglasja. Za vsako stvar rabiš čas in denar, izveš pa itak nič. Če je za neko območje sprejet zazidalni načrt, so zadeve lažje, ker so pogoji že vnaprej znani.

Sicer pa - roko na srce - narediš hišo na svoji, zazidljivi parceli. A elektru slučajno ni v interesu, da ti proda elektriko? Tu se brez veze komplicira, ker praktično nikoli ni problem dobit štroma, a zakaj nebi komplicirali. podobno je s cestami - Rabiš soglasje, da se voziš oz. uporabljaš občinsko cesto. Rabiš ga samo, če bi rad zidal. Drugače se pa lahko 20x na dan po isti cesti pelješ, pa ti nihče ne more prepovedat.
Takšne stvari bi se lahko poenostavile, a če veš kaj te čaka, jih dokaj hitro lahko rešiš.

gas

Fizikalc
23. jul 2007
2.237
54
48
Pa še ena dobra izkušnja, paprije sva začela rihtat v začetku marca, gradbeno dovolenje pa dobila konec junija.
Je pa res da ni bilo nobenih problemov z sosedi
smile-1.gif

keba

Pripravnik
6. sep 2007
102
0
16
BG
Odlocil sem se graditi hiso. Montazno.

Imam ogledanih par parcel in me zanima kako poteka papirologija da lahko zacnem graditi.
Te parcele naj bi vse ze imele gradbena dovoljenja in so zazidljive, nekatere celo lokacijsko informacijo.
Kaksne papirje moram zdaj jaz pridobiti, da lahko zacenm koncno graditi plato?
Casovno me zanima koliko mi bo to vzelo? Financno?
Verjetno ni dovolj smo to da nacrt hise, neses na obcino (ali kam ze?) da potrdijo gradnjo (obliko ali kaj) ?

Hvala za odgovore,

lp

karantanka

alterka & vizitka 2007
19. jul 2007
7.108
0
36
Notranjska
www.mojaknjiga.si
Citat:
Uporabnik keba pravi:

Imam ogledanih par parcel in me zanima kako poteka papirologija da lahko zacnem graditi.
Te parcele naj bi vse ze imele gradbena dovoljenja in so zazidljive, nekatere celo lokacijsko informacijo.
Verjetno ni dovolj smo to da nacrt hise, neses na obcino (ali kam ze?) da potrdijo gradnjo (obliko ali kaj) ?

Hvala za odgovore,

lp

Če je res kar praviš, da imaš gradbeno dovoljenje potem kar začni delat izkop in ploščo. Vendar glede na to, da enkrat sprašuješ kam moraš nesti vse papirje ... in kaj vse rabiš verjetno gradbenega dovoljenja še nimaš.

Kot prvo moraš vedeti ali je tvoja parcela zazidljiva. To verjetno je. Potem morda ne bi bilo slabo, da se greš na občino pozanimat če so za to parcelo oz nepremičnino, ki bo stala na njej določene kakšne posebnosti (kako mora bit hiša obrnejna ... ) in kako vse skupaj poteka. Ko boš to izvedel pa izberi projektanta da ti naredi načrt.

tako nekako v grobem

Kar se pa financ tiče pa ne vem kaj pričakuješ da ti bomo povedali. Še osnovnih podatkov nisi dal.

blackman

Pripravnik
2. sep 2007
230
13
18
Citat:
Uporabnik keba pravi:

Hvala za odgovore,

lp

Malo po svoje si vse razlagaš, malo posrfaj po netu da malo spoznaš zadeve ali pa še boljše, da se oglasiš pri kakšnem projektantskem biroju in ti bodo vse razložili.
Lokacijska informacija ti le pove, kaj lahko delaš na parceli in kaj ne, imaš navedene prostorke akte itd... To lahko pridobiš za vsako parcelo. Ti se s z lokacijsko informacijo oglasi pri projektantu, pri katerem bos naročil Projekt za pridobitev gradbenega dovoljenja. Najprej moraš pridobiti projektne pogoje soglasodajalcev, potem ti projektant izdela PGD, dobiš soglasja na ta projekt in šele nato gradbeno dovoljenje na upravni enoti. To je čisto na grobo, nič podatkov o parceli in objektu nimamo, zato ti na to lahko odgovori le projektat.

keba

Pripravnik
6. sep 2007
102
0
16
BG

Izgleda nisi dobro razumela vprasanja ali pa zelo povrsno beres. Omenil sem, da imam OGLEDANIH par parcel in da naj bi bila VSA ZAZIDLJIVA ( pise v oglasu! Gradbeno dovoljenje je !) Ker nisem se do sedaj gradil me zanima ce porebujem se kaksne (dodatne) papirje ali je to to? TO ME ZANIMA. Projektanta ne bom izbiral ker bo hisa tipska od marlesa, torej to verjetno uredi marles.

Citat:
Če je res kar praviš, da imaš gradbeno dovoljenje potem kar začni delat izkop in ploščo.
Edini uporaben stavek, btw. Hvala.

Citat:
Kar se pa financ tiče pa ne vem kaj pričakuješ da ti bomo povedali. Še osnovnih podatkov nisi dal.
Kar se financ tice, me zanima samo CE JE SE KAJ DODATNIH STROSKOV S PAPIRJI, CE ZE IMAS GRADBENO DOVOLJENJE? Upam, da sem zdaj dal dovolj podakov ali se kaj ni jasno?

Hvala,

lp