Gospodarska kriza...razlaga po kmečki logiki

Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.

Baltazar

Pripravnik
17. sep 2007
955
0
16
Ne programiram, ukvarjam se med drugim z analizami sistemov. Zato mi je tudi jasno delovanje sistema, vsakega, ki se ga lotim. Ker ga raziščem do bistva. In za to me plačujejo.

Po značaju pa sem čisto prijazen človek, vprašaj snuffyja
grin1.gif
. Prepotentne vseznalce pa moram malo zejbavat.

kozarec

ALTERKA 08
29. jul 2007
4.802
0
36
na šihtu
Prosim da debata teče naprej brez žalitev. Glede na to koliko ste napisali vsi skupaj verjamem, da imate toliko v glavi, da znate pisati brez da sogovornika žalite. To velja za vse, mogoče še najmanj za Ga Kozarec.
Hvala lepa za razumevanje in želim vam vročo debato še naprej/color]

Nazadnje uredil moderator:

goldenman

Zelenc'
27. okt 2008
14
0
1
Obala
Spoštovani!

Kriza je samo v glavah ljudi. Kdor se usmeri na obilje in Bogastvo uživa vsak dan brez skrbi.
Priložnosti je vsak dan vedno več. Vprašanje je ali jih vidimo ali ne.
V kolikor koga zanima 1000€ dodatnega prihodka mesečno je dobrodošel. Zahteva se energija v obliki kapitala. Kajti osel ni še nikoli obogatel, razen njegov lastnik, ki je s tem oslom prevažal zlato.

Relax and enjoy
cheer.gif

uncle_sam

broker
25. sep 2007
3.222
1.726
113
40
Ok, zapletena tema
smirk-1.gif

Sem že nekaj poznal do sedaj, po tvojem pisanju mi je še bolj jasno...ampak obstoječ sistem...je torej obsojen da se enkrat sesede? Recimo ob prenehanju naraščanja števila prebivalstva na našem planeteku?

Baltazar

Pripravnik
17. sep 2007
955
0
16
Citat:
Uporabnik uncle_sam pravi:
Ok, zapletena tema
smirk-1.gif
Niti ne. Samo na prvi pogled
grin1.gif

Citat:
Sem že nekaj poznal do sedaj, po tvojem pisanju mi je še bolj jasno...ampak obstoječ sistem...je torej obsojen da se enkrat sesede? Recimo ob prenehanju naraščanja števila prebivalstva na našem planeteku?
Obsojen je na ciklično sesedanje. Vsako veliko sesutje je večje od prejšnjega, vmes pa se dogajajo manjši zlomi. Obseg zdajšnjega sesutja je realno večji od tistega leta 1929, le da ljudje zaradi državnih jamstev niso (še) pobrali denarja iz bank. Če bi to danes storili, si raje ne predstavljam posledic ...

Rast prebivalstva pa je še globji problem. Za ilustracijo, ob zdajšnji rasti (mislim da je 1,7% letno) bi čez približno 600 let živel en človek na m2 kopne zemlje. Torej vprašanje omejevanja rasti dejansko ni vprašanje, ampak nuja za preživetje. Če nas je danes okoli 7 mrd, nas bo čez 50 let 2x toliko, 14 mrd, čez 100 let 4x toliko, 28 mrd, itd

Ljudje živimo od naravnih virov. Naš vir je Zemlja, ki je končna. Par minut pred 12 se začenjamo zavedat, da bo počilo. Zato je omejevanje rasti prebivalstva in trajnostna poraba naravnih virov ključnega pomena za preživetje. Sistem, ki zahteva nenehno rast in končni vir pa ne gresta skupaj. Zato trdim, da nas obstoječi kreditni monetarni sistem sili v propad.

SnuffyZ32

Pripravnik
11. okt 2007
199
0
16
Obišči stran
V osnovi ni. Vsem res RES priporocam da investirajo samo 3/4 urce zivljenja in pogledajo Money as debt, kjer je zelo na easy predstavljen monetarni sistem 20. in 21. stoletja in ga lahko vsak razume. In tudi vsakomur BO jasno v cem je problem.

Money as debt
http://video.google.com/videop...q=money+as+debt
s slovenskimi podnapisi. Nisem sicer gledal, tko da nevem kako dobro je prevedeno, a vendarle:
http://www.guba.com/watch/3000117107

Prva polovica zeitgeist addendum dokumentarca. Druga polovica je namenjena ideji nekega projekta kako bi izgledal boljsi sistem, ampak... Naj si vsak ustvari svoje mnenje, jaz se z njim ne strinjam.
http://video.google.com/videop...tgeist+addendum

Za res globje razumevanje razseznosti bancnega kartela pa tole. To vas bo popolnoma sokiralo, garantiram!
http://video.google.com/videop...q=money+masters

Sicer traja 3 ure in 30, pa vendar... Poglejte vsaj prve pol ure, zagotovo vas bo potegnilo. To ni conspiracy crap, ki ga tudi jaz ne prenesem. Preprosto dokumentarec o monetarnem sistemu, bancnem lobiju, podkrepljen z citati ljudi kot so predsedniki USA, senatorji, upravniki centralnih bank, FEDa...

Mislim, da si vsak dolguje, da ve kaj sploh je denar. In denar je dalec od tega kar si 999 od 1000 ljudi predstavlja. Kot pravi video na zacetku:

Dve stvari dominirata nasim zivljenjem Ljubezen in denar. O ljubezni je bilo napisanih miljon pesmi, filmov, knjig, dram. O monetarnem sistemu, posledicno denarju pa prakticno nic.

In se enkrat, denar NE funkcionira tako kot si (glede na majhen procent tistih ki vejo lahko recem - vsi) torej ne funkcionira tako kot si vsi predstavljajo. In vsak ki bo pogledal video, bo razumel HUD problem tega kar mamo.

lp,
Sasa

Baltazar

Pripravnik
17. sep 2007
955
0
16
Citat:
Uporabnik SnuffyZ32 pravi:
> Po značaju pa sem čisto prijazen človek, vprašaj snuffyja

Da, baltazar je zelo skuliran prijazen clovek
smile-1.gif

lp,
Sasa
Ah, tnx
cheer.gif

Upam, da se spet kej vidmo, jesen je darežljiva
cool-1.gif

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.412
2.425
113
Škoda da se še nihče ni spravil tega it prevajat => The Money Masters. Je pa razumljivo, če je 3:30 in je verjetno tudi dosti povedanega, posledično dosti za prevajat...

kozarec

ALTERKA 08
29. jul 2007
4.802
0
36
na šihtu
Jaz pa toplo priporočam, da se vsi kritiki trenutnega monetarnega sistema pogumno oglasijo na kakšni izmed strokovnih javnih razprav.

Ena je bila npr. danes na Ekonomski fakulteti v LJ.

Zastonj.

Po šihtu - torej ste imeli vsi čas priti.

S kupom uglednih ljudi iz realnega in finančnega sektorja, države, politike, novinarstva,.... konec koncev študentov, ki so tudi postavljali vprašanja.

Aja - VSAK (!!!) je lahko postavljal vprašanja (in tudi kritiziral sistem in ravnanje (centralnih) bank, če je ravno tako mislil, da delajo kaj narobe).

Kje ste bili vi?
d055.gif

Kolikor vas razumem, neskončno trpite, ker svet drvi v pogubo. In nas na vsak način želite rešiti. Tudi z nasilnim vtepanjem v glavo t.i. edinega pravilnega/pravičnega sistema, ki baje edino deluje in nam prinaša blaginjo.

Ali pa tega vseeno ne bi zares počeli?
grims-1.gif

Mogoče pa niste vedeli, da kaj takega, kot je javna razprava, sploh obstaja na tem svetu?
17758-icon_confused.gif

Ampak v to nisem prepričana - vsaj če sklepam po tem, koliko časa in energije vložite v to, da dnevno prečešete kup spletnih strani s to tematiko, na koncu pa tu izlivate eseje hrepenenja, da bi se človek kar zjokal.

(PS - Ni mi treba pisarit izgovorov. Ker mene zanimajo samo dejanja.
smirk-1.gif
).

Nazadnje urejeno:

kozarec

ALTERKA 08
29. jul 2007
4.802
0
36
na šihtu
Točno zato je bila javna razprava med 17h in 19h...
grims-1.gif

(zanimivo, da tega pa ne želiš videti, čeprav je napisano na isti strani, par vrstic nižje...).

Kot rečeno - po forumih vas je polno, v živo (javno, podpisano, z ljudmi, ki oblikujejo finančno politiko oz. se trudijo najti rešitve) pa nihče noče soočiti svojih (tudi žaljivih) argumentov.
To vse pove o kredibilnosti vaše slamnate teorije.
smirk-1.gif

pozdrav.gif

Baltazar

Pripravnik
17. sep 2007
955
0
16
Kaj spet jokcaš? A si v celi temi napisal kaj konkretnega? Si mogoče z enim samim stavkom legitimno izpodbil katero od mojih ali snuffyjevih trditev? Lahko greš razčlenjevat monetarni sistem in mi DOKAŽEŠ katera od mojih trditev ni točna. Potem se lahko pogovarjamo. Ampak tega ne pričakujem, saj tega očitno ne zmoreš niti ne moreš. Dober si le za gostilniško pametovanje in jamranje pri moderatorju. Pussy pač...

Preden ti rata karkoli spacat skupaj, bo dolar marginaliziran in bo potopil ameriški sen.

Za ostale, citat iz današnjih financ:

1. Sedanja finančna kriza ni prva in ni zadnja. Borzni baloni in zlomi so se v zadnjih nekaj stoletjih dogajali (kot eden prvih se omenja holandska "tulipanska norišnica" v 17. stoletju, sledila pa jim je še vrsta borznih balonov in zlomov), pogosto so jim sledile tudi recesije.

3. V bančništvu pravzaprav ni nič novega. Banke so vedno delovale po načelu zaupanja. Vedno so varčevalcem omogočale, da so lahko denar dvignili, kadar so hoteli, po drugi strani pa so denar nalagale v dolgoročna in slabo likvidna posojila. Tako je že stoletja in tako bo tudi v prihodnje.

Kaj nam torej modri finančni svetovalci pravijo? Da finančni sistem že stoletja niha in se lomi. In da sistem deluje po načelu zaupanja. Scoring sistem ekonomije deluje le, če vanj VERJAMEMO!!! Če ne, propade! Smo že na področju religije...

In kaj še modre finance pravijo, da bo tako tudi v prihodnje. Hvala lepa za take svetle napovedi. Vi ljudje samo delajte, še več in še bolje, mi, finančniki pa vas bomo vsake toliko let olupili in pokradli vaše prihranke. Finance, res ste modrijani. Namesto da bi pogledali, kaj je vzrok problemu, zavajate ljudi.

kozarec

ALTERKA 08
29. jul 2007
4.802
0
36
na šihtu
Za razliko od tebe, jaz hodim na taka posvetovanja in se pogovarjam z ljudmi.
Ti pa samo anonimno mahaš z nekimi kosami, žališ vse po spisku, ki ne tulijo s tabo, nimaš pa jajc, da bi splezal iz luknje in ljudem to rekel v obraz.

BTW Nekoč davno smo še skušali kaj pisati. Pa smo se naučili, da se "z mračnimi silami, skritimi po anonimnih jamah, ki na svetlem razpadejo v prah" nima smisla ukvarjati. Zato tudi tu - razen nekaj vprašanj in kratkih trditev - ni bilo z moje strani vloženega nobenega dodatnega truda (kar se kaže tudi po tem, da se mi ni dalo niti preverjat, kdo je registracijski lastnik FEDa - ker po ameriški zakonodaji itak nič ne more naredit).

Aja - kot si verjetno opazil - tudi tu se ne spuščam v boj s tabo.
Škoda časa za "besedno piramido nakopičene verbalne slame, brez vsakega konkretnega outputa".

SnuffyZ32

Pripravnik
11. okt 2007
199
0
16
Obišči stran
> Kje ste bili vi?

Moj siht se je danes koncal ob 18:30. Ce bi pa kasn dan prej dala kasno informacijo o tem, bi si pa seveda vzel cas.

Tako je bil kasn teden al dva nazaj v LJ Marc Faber in tud nisem mogel it.. pac.

lp,
Sasa

SnuffyZ32

Pripravnik
11. okt 2007
199
0
16
Obišči stran
> Kolikor vas razumem, neskončno trpite, ker svet drvi v pogubo. In nas na vsak način želite rešiti.

Aja? Men je cist vsec tale kriza. Clean slate. Vsaka 'kriza' je tudi morje novih priloznosti. Slabo razumes ljudi, slabo sklepas. Tudi slabo interpretiras in povzemas, kot vidim pri tem da razumes to kar smo eni povedali pod 'nasilno vtepanje v glavo'. Si pa obcutljiva, jaz osebno nikjer ne vidim vtepanja v glavo, celo jaz sploh nisem govoril o alternativnih sistemih, baltazar je pa le omenil, da so alternative kot odgovor na nekaj kar sem jaz napisal. Zanimivo, ne?

> Tudi z nasilnim vtepanjem v glavo t.i. edinega pravilnega/pravičnega sistema, ki baje edino deluje in nam prinaša blaginjo.

Kot pravim, noben tukaj ni nikakrsnih alternativ nikomur vtepal glavo, jaz osebno jih pa nisem niti omenil. Ce bi rad kaj dosegel je da si vsaj folk pogleda kako monetarni sistem deluje. Video je zelo prikladen, recimo kratek money as debt. In vsakomur bo jasen problem. Kdor si pa zatiska oci, pa naj se naprej cudi temu kar se dogaja iz dneva v dan. In sodec po tem kar pises, narobe razumes kako nas lasten obstojec sistem deluje. Pa ne govorim o nevem kasnih povezanosti nevem kasnih evil privatnih nevem koga. Pravim da ne razumes osnove kaj je denar. To je vse kar trdim. A slucajno ekonomijo studiras?

A se ti neka risanka ne zdi dovolj kredibilna da bi jo pogledala? Se ti zdi da je popacena in nepravilno razlaga ta evil evil ponzi sistem?

Evo:

MODERN MONEY MECHANICS
A Workbook on Bank Reserves and Deposit Expansion
Federal Reserve Bank of Chicago

http://landru.i-link-2.net/monques/mmm2.html

byebye,
Sasa

Baltazar

Pripravnik
17. sep 2007
955
0
16
Snuffy, ne se trudit z njim, če kaj pametnega napišeš, je to za druge.

Tole je bivši pikam iz Suxa, ki ne študira ekonomije, je ne pozna in pod krinko ženske najeda in se dela pametnega. Tolk da veš s kom maš opravka in zakaj nimam spoštovanja do takih primerkov.

SnuffyZ32

Pripravnik
11. okt 2007
199
0
16
Obišči stran
> Tole je bivši pikam iz Suxa, ki ne študira ekonomije, je ne pozna in pod krinko ženske najeda in se dela pametnega. Tolk da veš s kom maš opravka in zakaj nimam spoštovanja do takih primerkov.

Ewww... world is a kinky place
smile-1.gif
Hvala za opozorilo.

No, ce je tema 'gospodarska kriza'... potem loh on-topic nadaljujem bolj splosno
part1
http://en.epochtimes.com/n2/wo...risis-6206.html
part2
http://en.epochtimes.com/n2/op...pread-6299.html

Seveda.. mnenja ekonomistov je treba vzet okvirno. Noben ne napove 100%, ampak tendence... Ko pregledas dovolj tendenc mas neko svojo sliko. Ki je tudi tendenca realnosti. Ker noben ne more popolnoma prihodnosti videt. Zato odlocitve nikoli niso ziher... ampak v 10 odlocitvah bo potem mnogo vec pravih.

lp,
Sasa

kozarec

ALTERKA 08
29. jul 2007
4.802
0
36
na šihtu
Citat:
Uporabnik SnuffyZ32 pravi:
> Kje ste bili vi?

Moj siht se je danes koncal ob 18:30. Ce bi pa kasn dan prej dala kasno informacijo o tem, bi si pa seveda vzel cas.

Tako je bil kasn teden al dva nazaj v LJ Marc Faber in tud nisem mogel it.. pac.

lp,
Sasa

Ja, itak.
smirk-1.gif

Ko se je treba pokazat na svetlo, nihče od vas, ki baje edini vse razumete in veste kako rešit "problem", nikoli nima časa.

Toliko o vaši "kredibilnosti" in zakaj pa jaz nimam popolnoma nobenega spoštovanja do vas in vaših "argumentov".

Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.