Glavoboli

ChickenBoy

Fizikalc
27. avg 2007
1.918
0
36
40
Zanima me par informacij in sicer glede glavobolov, ki jih ima sestra. Že nekaj časa se ji pojavljajo glavobili in to zelo močni. Zadeva je takšna, da včasih tudi bruha ob glavobolu. Osebni zdravnik ji je svetoval merjenje pritiska in je vse normalno. Nazadnje je dobila neke tablete, kjer so samo 4 v škatlici. Osebno se mi zdi filanje s tableti neumno, ker to samo lajšanje bolečin ne pa odprava težav. Stara pa še ni 18 let, tako da se mi zdijo te zadeve malo zaskrbljujoče. Ima kdo mogoče kakšne podobne izkušnje oz. ve za primer in koga bi bilo pametno obiskati v takem primeru da bi ji jo malo bolj pregledal.

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.269
1.904
113
je imela v zadnjem obdobju kako nesrečo, operacijo, hujšo bolezen?

(mogoče zgolj bila pri zobarju?..sem slišal že za par primerov, da je zobar kaj zašuštral, pa so šele z rentgenom odkrili kake koščke 'kovine' v čeljusti, ki je bila razlog na neznanske bolečine...lahko zgoj zob raste kamor nebi smel...)

lahko je tisoč stvari.

čeprav je mlada...pa vseeno....naj si da pregledat glavo (CT - možnost raka..sicer kruto, ni se pa za hecat).

skorpy

organizatorka
18. jul 2007
7.801
0
36
41
glede na simptome...migrene? kot so že svetovali CT, pa morda nebi bilo slabo obiskati nevrologa. Mene je enodkrinologinja poslala h njemu, ko sem ji povedala za glavobole.

ChickenBoy

Fizikalc
27. avg 2007
1.918
0
36
40
Nobene nesreče, tudi zdravje je čisto vredu. Glede zobarja bom pa malo povprašal. vincent imam frendico ki so ji ravno na podlagi tega odkrili raka in ga na srečo tudi pozdravili. Tko da zgleda bom res mogu z njo k zdravniku pa mu jest rečt za napotnico. Menstruacija ni, ker se to pojavlja čisto naključno in ni nobenega vzorca. Če ne bo drugega bomo probali še z jonny77 nasvetom.

Hvala za enkrat!

kozarec

ALTERKA 08
29. jul 2007
4.802
0
36
na šihtu
Naj vodi dnevnik glavobolov in poleg klasike (dan, ura, tip bolečine, trajanje) napiše še vreme, morebiten cikrus v šoli, morebitno hrano ali tablete, ki jih je vzela in take hece.

Mogoče bo kakšen vzorec.

Velikokrat samo pofilajo nekaj tablet, če pa prineseš kaj takega, je pa to že neka dodatna informacija in se hitreje daje naprej, če je treba.

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36
Glede glavobolov. Nisi napisal veliko glede trajanja... Par vprašanj:

1. So glavoboli ZELO močni? Pod tem mislim, da ne more normalno opravljati dnevnih aktivnosti.
2. Ima "trd vrat", oziroma ali se ne more z glavo dotakniti prsnega koša (pri tem, da veš, da je vse ok z njeno hrbtenico... torej ni imela kakih poškodb)?
3. So glavoboli hujši zjutraj?
4. Ima v povezavi z glavoboli tudi kakšne nevrološke težave (dvojni vid, meglen vid, težave pri hoji...).
5. Se stanje slabša?

Če je na vseh pet vprašanj odgovor odločni "JA", potem se spokajta na urgenco TA TRENUTEK.

Predvidevam pa, da ni tako hudo, drugače tudi ne bi na forum pisal zadev. Kot so ti rekli... osebni zdravnik in via nevrolog. Verjetno gre za kakšne migrenske glavobole... ampak ob takšni simptomatiki ne škodi nekdo, ki obvlada nevrologijo in bo vsaj okvirno preveril, da ni kaj resnejšega.

Pa tudi nasvet kozarčeve, naj vodi dnevnik, je super ideja.

Se ime zdravila konča na "triptan"? Napiši, kaj pravzaprav je... Ni nujno, da gre le za "lajšanje bolečin".

karantanka

alterka & vizitka 2007
19. jul 2007
7.108
0
36
Notranjska
www.mojaknjiga.si
Podal si dva podatka ob katerih sem tudi jaz pomislila na migreno in sicer zelo močan glavobol in bruhanje. Ker imam sama hude migrenske glavobole lahko povem kako to izgleda pri meni. Ponavadi se začne z lahkim glavobolom, ki se čez dan stopnjuje in sredi dneva oz. proti večeru doseže svoj vrhunec. Seveda je to takrat, ko ne vzamem tablete. Običajno glavobol spremlja tudi bruhanje po katerem mi ponavadi bolečina začne tudi pojenjati. Zadeva lahko traja tudi dva dni, tudi tri dni sem že "umirala".

Občasno pa se mi glavobol začne čisto drugače, to pa je z t.i. avro. To pomeni, da se mi pojavijo mravljinci v rokah, ki se razširijo do vratu oz. ust. mravljičleve imam zobe, jezik ... To sicer nič ne boli, je pa zelo beden občutek. Poleg tega izgubim vse občutke v roki , sem se v nekaj primerih namenoma udarila in nisem čutila nič, le drug dan je bila plava roka. Poleg tega pa se mi zmanjša še vidno polje oz. se mi pred očmi pojavljao svetlikajoči se fleki, tako da v takem stanju skorajda nisem sposobna iz peš, saj pol stvari ne vidim.

To traja cca 30 minut po tem času pa takoj nastopi močan glavobol. Seveda to vse doživim če ne vzamem takoj tableta. Pomembno je da tablet vzameš TAKOJ, ker ko se bolečina razvije ti ne pomaga noben hudič. Meni je v takih trenutkih za umert. Sem večkrat že šla tudi po inekcije (Ketonal) pa ni nič pomagalo. Žal drugega v našem ZD nimajo tako, da sem nehala hodit na ta "Pikovit". Zdaj raje poskrbim, da imam VEDNO pri sebi škatlo tablet, ki mi v teh težkih urah pomagajo. Jemljem pa tablete Relpax od Pfizerja, 40 mg.

Še besedo ali dve o CTju. Meni ni pokazal nič, zdrava k riba. Potem pa sem šla na magnetno resonanco, kjer pa se je na žalost odkrilo eno zadevo o kateri pa ne bom razlagala, da se vam slučajno ne bi preveč smilila.
grin1.gif

ChickenBoy

Fizikalc
27. avg 2007
1.918
0
36
40
Tole mi je sestra poslala glede na vprašanja od jerneja.

1. Taki glavoboli, da sem onesposobljena za delo, je vedno več. Ugotovila, sem da če pravočasno vzamem zablet (vendar moram vzeti Naklofen - drugi tableti mi ne primejo), se tak glavobol ne pojavi. Če tablete ne vzamem pravočasno, se razvije tako hud glavobol, da bruham, se mi vrti. Glede nato, da pa me glava boli tudi do 5x na teden, se mi zdi pretirano jest tako močne tablete.
2. Nisem še probala ali lahko dam glavo na prsni koš. Je pa res da me vratni mišici, ki povezujeta glavo in ramena, tako bolita, da
me ob usakem prmiku glave zaboli. Bolečina je lahko konstantna ali pa me samo močno špika.
3.Če se zjutraj zbudim z glavobolom, se ga ne znebim cev dan. Začela, pa sem opažati, da me vedno večkrat začne boleti glava zjutraj. Popovdne bolj po redko. Bolečina glavobola pa ni odvisna od dela dneva.
4.Ob glavobolu postanem zmedena in se mi vrti.
5.Glede na to, da me glava boli vse večkrat mislim, da se stanje slabša. Lahko, da je vse povezano z stresom, edino kar me skrbi, da so bolečine prisotne tudi med počitnicami. Res je tudi, da sem že več kot en mesec prehlajena in da bi bili lahko glavoboli povezani tudi s tem.

Dnevnik glavobolov že vodim. Nisem opazila, da bi se glavoboli na kaj navezovali. Popijem veliko vode, jem redno.
Zdravilo, ki mi ga je predpisal zdravnik se imenuje Frotan.

Blackjack

Guru
24. nov 2007
4.986
1.051
113
Cisti primer za neurolosko obravnavo. Upaj samo da pride k kaksnemu nevrologu ki se ji bo posvetil.

Tudi naklofen vsak dan ni ravno dobrodosel za zelodec, tako da se naj s svojim zdravnikom pogovori o regulaciji te terapije, dobro bi bilo uvesti kaksen citoprotektiv, recimo IPP (omeprazol).

V primeru da je oseba kadilec in "kafetoman" bi bilo dobro to zbiti na minimum oz eliminirat.

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

Jap... pa tudi stres ne bo pomagal pri tem. Ampak najprej nevrolog, potem pa razmišljat o zaviralcih izločanja želodčne kisline (razen, če bo dolgo trajalo... potem je pogovor z osebnim zdravnikom res na mestu).

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

Frotan je zdravilo proti migreni...

Drugače pa res... tole je za nevrološko obravnavo. Nima smisla karkoli odlašat, ker očitno to niso občasne stvari, ampak nekaj, kar resno moti življenje.

ChickenBoy

Fizikalc
27. avg 2007
1.918
0
36
40
Hvala vsem za info! Se bomo pri kosilu pogovorili glede tega in se bo probalo čim prej dobit napotnico za pregled.

naliM

Majstr
26. sep 2007
1.394
231
63
Citat:
Uporabnik ChickenBoy pravi:
Zanima me par informacij in sicer glede glavobolov, ki jih ima sestra. Že nekaj časa se ji pojavljajo glavobili in to zelo močni. Zadeva je takšna, da včasih tudi bruha ob glavobolu. Osebni zdravnik ji je svetoval merjenje pritiska in je vse normalno. Nazadnje je dobila neke tablete, kjer so samo 4 v škatlici. Osebno se mi zdi filanje s tableti neumno, ker to samo lajšanje bolečin ne pa odprava težav. Stara pa še ni 18 let, tako da se mi zdijo te zadeve malo zaskrbljujoče. Ima kdo mogoče kakšne podobne izkušnje oz. ve za primer in koga bi bilo pametno obiskati v takem primeru da bi ji jo malo bolj pregledal.

Dajmo pričet pri enostavnejših vzrokih: je zadnje čase pod stresom, pritiskom v šoli/službi in ni časa za osnovne zadeve, kot je redna prehrana? Ali po slabosti (bruhanje) glavobol mine?
Možno je, da zaradi gneče 'pozabi' na hrano in pijačo (voda!). Ali občasno na prazen želodec pade še kakšna kavica iz avtomata?
Jaz bi temu na podlagi lastnih izkušenj in samodiagnoze rekel dehidracija.
Naj poizkusi z rednim pitjem vode in zaenkrat posti tablete na miru.

LP,

Milan

skorpy

organizatorka
18. jul 2007
7.801
0
36
41
Citat:
Uporabnik ChickenBoy pravi:
Tole mi je sestra poslala glede na vprašanja od jerneja.

1. Taki glavoboli, da sem onesposobljena za delo, je vedno več. Ugotovila, sem da če pravočasno vzamem zablet (vendar moram vzeti Naklofen - drugi tableti mi ne primejo), se tak glavobol ne pojavi. Če tablete ne vzamem pravočasno, se razvije tako hud glavobol, da bruham, se mi vrti. Glede nato, da pa me glava boli tudi do 5x na teden, se mi zdi pretirano jest tako močne tablete.
2. Nisem še probala ali lahko dam glavo na prsni koš. Je pa res da me vratni mišici, ki povezujeta glavo in ramena, tako bolita, da
me ob usakem prmiku glave zaboli. Bolečina je lahko konstantna ali pa me samo močno špika.
3.Če se zjutraj zbudim z glavobolom, se ga ne znebim cev dan. Začela, pa sem opažati, da me vedno večkrat začne boleti glava zjutraj. Popovdne bolj po redko. Bolečina glavobola pa ni odvisna od dela dneva.
4.Ob glavobolu postanem zmedena in se mi vrti.
5.Glede na to, da me glava boli vse večkrat mislim, da se stanje slabša. Lahko, da je vse povezano z stresom, edino kar me skrbi, da so bolečine prisotne tudi med počitnicami. Res je tudi, da sem že več kot en mesec prehlajena in da bi bili lahko glavoboli povezani tudi s tem.

Dnevnik glavobolov že vodim. Nisem opazila, da bi se glavoboli na kaj navezovali. Popijem veliko vode, jem redno.
Zdravilo, ki mi ga je predpisal zdravnik se imenuje Frotan.

Steve

Guru
13. avg 2007
9.964
1.846
113
zelo podbno se je dogajalo meni, sicer ne v taki hudi obliki. Zjutraj glavobol, ali pa neko ščipanje, ki se je kasneje razvilo v glavobol. In to nekaj krat tedensko. Isto mišice na vratu trde ko kamen in boleče. Po miljon terapijah, slikanjih, je bil razlog preprost ko pasuj: VZGLAVNIK! Bil je neki mehki, čisto navadni, ki mi naenkrat več ni pasal. No na koncu mi je fizioterapevt priporočal anatomskega. Rekel je da je lahko najbolj poceni šrot iz bauhausa za 2 jurja, ampak bo opravljal svojo funkcijo. In res je, že po nekaj dnevih je bilo boljše in od takrat več problemov ni bilo. Dodatno k vsemu pa so krivi bili tudi cigareti. Od tega me je tudi glava bolela, ampak to je bil samo dodatek k osnovnemu problemu

Naj proba s tem vzglavnikom. Glede na to da jo te mišice bolijo, je skoraj 100% to krivo

Nazadnje urejeno: