glavobol po vadbi, maximalen srcni utrip

shit

Zelenc'
8. nov 2013
27
0
1
Pred nekaj dnevi, sem sel zjutraj na tesce laufat, (nekaj tekocine, kava).. proti koncu pa sem se odlocil za nekaj sprintov in medtem sem cisto slucajno pogledal na uro, ki mi piska pri max utripu 190, in kazala je utrip nekaj cez 200. Po teku me je zacela boleti glava in kar sem prebral na netu ( Exertion headache ), lahko to pripisem temu, da zjutraj nisem jedel, premalo tekocine, pise pa tudi razlicno glede srcnega utripa. V svoj max utrip naj nebi prisel vec kot trikrat na teden za 30 sec?? Jaz npr. ga pri teku dosezem vsak dan ko pridem na teren ki se vzpenja in to veckrat. Ali si s tem delam vec skode kot dobrega? Glede glavobolov pa me zanima ali res nato ne vadite kaksen teden ali dva cisto nic, kot se predvideva?

rocky9

Fizikalc
3. feb 2009
2.837
9
38
Jaz sem imel to težavo enkrat...pa še to je zato, ker sem pojedel preveč cukra dan prej, pa isti dan zjutraj (nutela, pa razne čokoladke). Pred tem sem jel malo cukra in me je to "ubilo". Sem bil naslednji dan kot nov
smile-1.gif

Drugače pa...na tešče če sem šel, sem morda popil malo vode ali pa morda cedevito, to je pa bilo to (kave itak ne pijem). Nisem pa imel nikoli tega problema, da bi me bolela glava, tudi če sem šel na tešče. Edini "problem", ki sem ga imel je bil ta, da sem bil potem cel dan lačen :D haha
Počival pa nisem nikoli.

shootek

Fizikalc
3. sep 2007
902
91
28
select 1 from dual;
Pa si siguren, da je tvoj max utrip samo 190, ker max utripa ni mogoče kar tako pomotoma doseči. Jaz grem težko čez 95%, že tam je boj, ker se mi zdi da se mi telo upira in prosi, da zmanjšam obremenitev.

Kar se pa glavobola tiče, pa HIIT (se pravi intervali) in tešč ne gre glih skupaj, če tega nisi navajen.

Najbolji

Guru
20. feb 2008
4.710
1.060
113
Samo 190? Saj to ni tako malo? Sicer ne vem, ampak moj max. HR je okoli 182 (pri 44-ih letih), kar se pri teku v hrib dokaj enostavno doseze, odvisno samo kolk se 'sponas'
smile-1.gif

shootek

Fizikalc
3. sep 2007
902
91
28
select 1 from dual;
Čisto odvisno od let, genetike... Nekateri imajo pri 40 letih max pulz 200...

Maximalen pulz pomeni maximalen napor ne vem če se to ravno enostavno doseže, sploh ker se pulz dviga nekoliko z zakasnitvijo in preden pride na max, so ponavadi že drugi deli telesa v tiltu
uf-1.gif
. Ker te ne poznam nočem kaj govorit na pamet, poznam pa par ljudi, ki so trdili da imajo max pulz nekaj kar dosegajo skoraj vsak trening, ko so pa res dali vse od sebe so pa šli čez to številko.

Najbolji

Guru
20. feb 2008
4.710
1.060
113
Seveda, dosti stvari igra vlogo. Meni so ga zmerili na traku (vzdrzljivostni test), kjer sem bil 115% glede na ostale meritve v starostni skupini. Kaj tocno to pomeni ne vem, samo HRmax 200 se mi zdi kar visok. Vsekakor pa gres za kratek cas lahko se visje, samo tisto je ze matr in kar cutis kako te pobira
wink-1.gif

mosseero

fizik´alc
3. sep 2007
20.021
10.764
113
kod Džej-Zija
HRmax je zelo subjektivna zadeva. Primer: v čolnu osmercu sta imela dva veslača skoraj enake starosti, konstitucije itd. max utrip en malo čez 120, drugi čez 200. Tista znamenita Polarjeva formula HRmax=220-leta je totalen komercialen BS.

Najbolji

Guru
20. feb 2008
4.710
1.060
113
Mozno, nisem tolko v tem. Drugace pa nisem nikjer omenjal Polarja, ceprav ga imam in uporabljam (S625X). Meni so toliko namerili v ZD, ko sem sel na test, sicer sem sam prosil zanj, ker me zanimalo kje sem kar se tega tice. Drugace pa ja, vazno da se dobro pocutis, ostalo je BS.

mosseero

fizik´alc
3. sep 2007
20.021
10.764
113
kod Džej-Zija
Hotel sem povedati, da ima vsak posameznik svoj HRmax in da ni formule, ki bi omogočila izračun. Edini način je to, kar si ti naredil. Da greš in se daš stestirat.

Numy

Majstr
1. jan 2008
9.858
392
83
Mene je tudi nedavno napadel en kolega, češ kako neodgovoren sem, ker hodim v hribe brez merilca srčnega utripa. A je narod že povsem nor?

rocky9

Fizikalc
3. feb 2009
2.837
9
38
Citat:
Uporabnik Numy pravi:
Mene je tudi nedavno napadel en kolega, češ kako neodgovoren sem, ker hodim v hribe brez merilca srčnega utripa. A je narod že povsem nor?

JA!
smile-1.gif

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.951
6.987
113
Jaz sem manjše glavobole rešil z vnosom več soli, ampak so se pojavili po vadbi, urco dve kasneje...

Direktno ob aktivnostjo pa še nisem tega doživel...pomoje je problem s pritiskom ali kaj v tem smeri, zakaj pa je do tega prišlo pri OP, pa bi bilo potrebnih več informacij. Če se zadeva ponavlja bi jaz osebno šel na ekg, za začetek, potem pa kak obremenilni test srca naredil.

s tem se ni za igrat.

jtfc

Guru
Izključen uporabnik
24. jul 2007
19.994
2.718
113
Citat:
Uporabnik darjan pravi:
Če se zadeva ponavlja bi jaz osebno šel na ekg, za začetek, potem pa kak obremenilni test srca naredil.

Kaj je kak privatnik v lj, za take zadeve?

Nazadnje urejeno: