Maš qurac ugodno ceno, če dva z normalno plačo ne moreta kupit. S tem, da je potrebno še par dest jurčkov not dat. Imam občutek, da nepremičninarjem ne gre dobro in so temu primerno sitni.
beseda "normalno" je zadnje čase zelo premakljiva. Ker mislim, da nekako izgubljamo občutek, kaj je to "normalno".
Kaj je normalna plača? 2x 2.000eur?
Kaj je normalna urna postavka za storitve kot so zidar, keramičar, pleskar, električar, vodovodar, monter TČ... ? 30EUR? Verjetno premalo, ker sem v eni temi prebral, da je konec tega, da bi kdo še delal za poli salamo.
Imam pred sabo ponudbo za pleskanje dobrih 500m2 stopnišča in na njej je cena 4500eur.
Jub kalkulator pravi, da se bo porabilo 85l barve in če prištejemo še nove valjčke, malce kita, novo obleko in nekaj zaščitnega materiala smo krepko pod 500eur.
Kar pomeni, da za samo storitev ostane 3500eur. Nazadnje, ko se je to delalo, sta dva pleskarja in en "pomočnik" to z levo roko poštimali v slabih 3 dneh (8 ur minus malica) vse skupaj za 1600eur. Se pravi je urna postavka po novi kalkulaciji ocenjena na 50eur. Pleskarjeva "plača" je 50eur/ura x 6ur/dan x 20dni (6000 bruto) .
Normalno?
Žena si je zamislila novo hrastovo mizo v kuhinji. In kovinske nogice, ki bi nekako "pasale" k sedežni garnituri. Ker na prvo žogo takšne kombinacije ni bilo v trgovini sem naročil masivno hrastovo ploščo (narejeno do končnega izdelka). Za nogice pa ker nimam dovolj znanja, da bi "lepo" zvaril sem pač želel naročiti pri mojstrih, ki delajo točno to. Podnožja za mize. Moja želja je bila zelo enostavna. Ploščato železo za nogo in zgoraj navarjena plošča za vijačenje na leseno mizo + prašno lakiranje.
In potem so bile zanimive ponudbe. Najvišja je bila 110eur/za nogo. Neko povprečje pa 250eur za komplet. 2, ki sta bila pod 250 sta bila presenečena, ko sem omenil, da rabim račun. Se pogovarjam z enim od njih in začneva v smeri koliko on računa na uro "šlosarskega" dela. In pravi 25eur in da za željeno ima dela 2 uri. Mu predlagam, da zaokroživa za vse skupaj na 100eur, barvati bom dal pa sam. In on presenečeno, če vem koliko je materiala not? ja vem, ker to še nekako znam izračunati, da ga je za 20EUR. Uffff..... ne to pa ne grem delati, ker mi potem premalo ostane. Se pravi 40eur ni dovol na uro.
Na koncu je lokalni šlosar uredil s prašnim barvanjem vred za 110 z računom in ddv in rekel "saj nisem imel niti 1 uro dela..."
Normalno?
Pač vsak poskusi čim višje. In trenutno očito to še kar gre. In ne TO NI NORMALNO in me lahko prepričujete kolikor želite.