gibanje cen stanovanj v prihodnosti

Apollo8

Mahoney
15. avg 2007
15.178
7.029
113
Kako gr to s gotovino kupit stanovanje/hišo/.....? Za avto si mi že zatežil v AH da ne gre. Da pa daš maljun za stanovanje v gotovini???? Te noben ne hakla od kje ti ta dinar?
Gre tudi tako da prineses gotovino k notarju in ko se nepremicnina prepise nate, on izroci gotovino prodajalcu. Ne vem pa ali mora notar o tem obvestiti UPPD.

torej da se, ni prepovedano, se pa lahko zgodi da te bodo povprasali od kje.

Apollo8

Mahoney
15. avg 2007
15.178
7.029
113
Za 10 jurjev te z banke pokličejo od kje so, če ni jasno direkt iz nakazila ;). Z milijon bom pa povedal, ko ga bom imel :evil:
Banka te klice ce zneski odstopajo od obicajnih. Meni se je to zgodilo pri 150k. Marsikomu se pri 1 mio ne zgodi nic. Torej ni point v 10k.

te fiksne meje se pojavijo pri placilih z gotovino. V zadnjem letu sem imel dvakrat primer ko sem na osebni racun polagal 20k eur. Prvic me je gospod na okencu prepriceval da izvor gotovine ne morejo biti prihranki ker da to ni mozno. Po krajsem pikrem pogovoru je ostalo pri tem da ne nameravam napisat nic drugega in da naj ne poklicejo z njihovega AML oddelka ce jim kaj ne pase. Nikoli se ni zgodilo nic. Pred nekaj dnevi je drugi gospod potegnil obrazec na plano in rekel: “izvor so privarcevana sredstva?”, odgovoril sem da, podpisal in svet se je vrtel dalje. Ti mehanizmi skrbijo samo ljudi ki dejansko ne morejo dokazat izvora gotovine.

ker se je omenilo kako denar pripeljat nazaj…cez razne storitve, nakupe predmetov, in namerno podcenjenih nepremicnin. Ampak ko imas ta problem imas tudi denar za resit ga. Ampak se enkrat - nepremicnino lahko kupis z gotovino brez tezav.

• Všeč mi je
Reactions: sad

LeQuack

Guru
26. avg 2007
7.049
3.564
113
41
Lj
Banke za večje izvore denarja hočejo tudi kar razne pogodbe da jim pokažeš, čeprav so v njih občutljivi osebni podatki več stran in podobno. Dosti si dovolijo. Potem pa pride en Jankovičev sin položit par milijonov in nič vprašanj.

Jabe

Guru
1. okt 2007
13.973
6.589
113
Tako jaz zastopim te članke, da. Ker potem se nadaljujejo z "niso vzeli kredita". Res pa ne vem, mogoce pri teh kalibrih se res samo s kovcki denarja sprehajajo, ce je taka trditev.

Ker roko na srce, dvomim, da jim vsak posebej razlaga, od kje denar in da ve, da je kreda je to zato, ker je kreda taka, da banka direktno nakaze prodajalcu in ne gre denar preko TRR kupca

• Všeč mi je

bizi

Guru
21. nov 2007
27.271
-2.011
113
Kočevska
Dvomim, da nakup z gotovino res pomeni, da se sprehajajo okoli s kufri denarja, temveč to, da celoten znesek nakažejo z nekega računa.

• Všeč mi je
Reactions: Samo Svoj

LeQuack

Guru
26. avg 2007
7.049
3.564
113
41
Lj
Finance:
https://www.finance.si/gurs-cene-stanovanj-v-ljubljani-so-v-prvem-polletju-upadle/a/9017953

Srednja cena (mediana) rabljenega stanovanja v Ljubljani je v letošnjem prvem polletju znašala 3.880 evrov na kvadratni meter, kar je okroglih sto evrov na kvadratni meter manj kot v enakem lanskem obdobju, v najnovejšem poročilu o dogajanju na nepremičninskem trgu ugotavljajo na Geodteski upravi. Na trgu nasplošno opažajo velik upad transakcij.

Najprej na splošno o trgu, to je nekaj glavnih poudarkov iz Gursovega poročila:

- V letošnjem prvem polletju se je na slovenskem nepremičninskem trgu nadaljeval trend upadanja kupoprodaj nepremičnin, skokovita rast cen nepremičnin, ki smo ji bili priča predvsem v prvi polovici leta 2022, pa se je povsem umirila.

- Število transakcij s stanovanji v večstanovanjskih stavbah se je med največjimi mesti v primerjavi z drugo polovico leta 2021 najbolj zmanjšalo v Mariboru, in sicer za okoli 40 odstotkov, najmanj pa v Celju, za okoli 15 odstotkov. V Ljubljani, kjer je sicer število transakcij s stanovanji začelo upadati najprej in je občutno upadlo že v drugi polovici leta 2021, pa je bilo število transakcij manjše za okoli 20 odstotkov.

• Všeč mi je

ferdo

Guru
3. sep 2007
10.548
3.896
113
Ljubljana
hmpg.net
Gre tudi tako da prineses gotovino k notarju in ko se nepremicnina prepise nate, on izroci gotovino prodajalcu. Ne vem pa ali mora notar o tem obvestiti UPPD.
ZPPDiFT-1
47. člen
(naloge in obveznosti odvetnikov, odvetniških družb in notarjev)
Če v tem poglavju ni določeno drugače, mora odvetnik, odvetniška družba ali notar pri izvajanju ukrepov odkrivanja in preprečevanja pranja denarja in financiranja terorizma ravnati po določbah tega zakona, ki urejajo naloge in obveznosti organizacij, kadar:
1. pomaga pri načrtovanju ali izvajanju transakcij za stranko v zvezi z:
a) nakupom ali prodajo nepremičnine ali gospodarske družbe,
b) upravljanjem strankinega denarja, vrednostnih papirjev ali drugega premoženja,
c) odpiranjem ali upravljanjem bančnih računov, hranilnih vlog ali računov za poslovanje z vrednostnimi papirji,
d) zbiranjem sredstev, potrebnih za ustanovitev, delovanje ali upravljanje gospodarske družbe,
e) ustanavljanjem, delovanjem ali upravljanjem ustanove, sklada, gospodarske družbe ali druge podobne pravno-organizacijske oblike;
2. ali v imenu in za račun stranke izvaja finančno transakcijo ali transakcijo v zvezi z nepremičnino.

Vendar obstajajo izjeme, pri katerih notarjem ni potrebno poročati (podatke pa mora vseeno hraniti, ker UPPD lahko te od njega zahteva naknadno)

krko

Guru
5. sep 2010
2.698
1.397
113
spektra1_bigimage.jpg

• Všeč mi je
Reactions: trance0

sad

Guru
24. avg 2007
21.046
9.689
113
Loool, tole zmaga:
Hiše na ključ po dostopni ceni,

Pa v objemu narave, okrog pa samo pesek in drugi kontejnerji.

A ve kdo kje je to? Ker glede na vse ostalo pričakujem, da je lokacija na poplavnem območju. :valjamse: