Cca. 1% ljudi v razvitih državah, v aziji verjetno še vedo ne kaj je to ker nimajo glutena v hrani, po drugi strani vprašanje kako je z geni pri njih!
1% je sicer veliko, sploh ker je danes neglutenska hrana redkost. Sicer je res da tudi genetika je šla v smer da so žitarice bolj proteinsko bogate in tako današnje vrste vsebujejo precej več glutena kot pa tiste iz "pradavnine". Glavni problem je da se danes v vsako hrano tlači dodatke in dejansko recimo nimaš "dolgo obstojne" hrane v kateri ne bi bilo vsaj malo pšenične "moke" v taki in drugačni obliki.
Ampak recimo pri celiakiji ni treba da ješ pšenico ki ima 15% beljakovin, dosti je da poješ par zrnc "prazgodovinske" ne-GMO pšenice pa boš še vedno imel težave. Je pa tudi res da se alergije stopnjujejo in če nikoli v življenju nisi bil v stiku z glutenom tudi obilno kosilo polno glutenske hrane ne bo povzročilo nobenega problema, če boš pa v stiku s tako hrano celo življenje (kar povprečen evropejec ali pa američan je) boš pa že v mladosti dobil resno obliko celiakijo.
Torej v praksi glutenska netoleranca in težave povezane z žitnimi "proteini" nimajo direktnega izvora v sami genski modifikaciji (tudi križanju) žitaric ampak v človeku samem, ki pač žre sranje za katerega ni genetsko prilagojen (pa pustimo sedaj razne paleo ipd. diete ki so večinoma praktično zgrešene čeprav teoretično imajo dobro osnovo).
1% je sicer veliko, sploh ker je danes neglutenska hrana redkost. Sicer je res da tudi genetika je šla v smer da so žitarice bolj proteinsko bogate in tako današnje vrste vsebujejo precej več glutena kot pa tiste iz "pradavnine". Glavni problem je da se danes v vsako hrano tlači dodatke in dejansko recimo nimaš "dolgo obstojne" hrane v kateri ne bi bilo vsaj malo pšenične "moke" v taki in drugačni obliki.
Ampak recimo pri celiakiji ni treba da ješ pšenico ki ima 15% beljakovin, dosti je da poješ par zrnc "prazgodovinske" ne-GMO pšenice pa boš še vedno imel težave. Je pa tudi res da se alergije stopnjujejo in če nikoli v življenju nisi bil v stiku z glutenom tudi obilno kosilo polno glutenske hrane ne bo povzročilo nobenega problema, če boš pa v stiku s tako hrano celo življenje (kar povprečen evropejec ali pa američan je) boš pa že v mladosti dobil resno obliko celiakijo.
Torej v praksi glutenska netoleranca in težave povezane z žitnimi "proteini" nimajo direktnega izvora v sami genski modifikaciji (tudi križanju) žitaric ampak v človeku samem, ki pač žre sranje za katerega ni genetsko prilagojen (pa pustimo sedaj razne paleo ipd. diete ki so večinoma praktično zgrešene čeprav teoretično imajo dobro osnovo).