GEN-I plin za gospodinjstva!

I

Izbrisan uporabnik #488

Včeraj sem šel preračunat koliko manj sem plačal elektrike pri gen-i in gre za 146 EUR na leto, torej skoraj za tri mesece manj.

Pri plinu tudi ne bo dileme, samo bojim se do kdaj bo takšno poslovanje gen-i, ker sem že zasledil, da bi rada politika pohopsala to firmo in nastavila svoje zvezdnike.

Najbolj nenavadno v Sloveniji je še vedno cena bencina, na vseh črpalkah je enaka cena, razen sedaj pri Hoferju, ki se je pojavil na novo, no v MB ga še ni.

Pri nas smo uvedli tržno gospodarstvo leta 1991, pa so določene zadeve še hujše kot socializmu = državni monopolizem.

krentip

Pripravnik
26. dec 2010
440
0
16
Imam naslednje vprašanje - zaradi morebitnega prejetega poračuna:

Glede na zadnjo položnico, ki sem jo prejel od Energetike LJ je cena plina pri GEN-u za 40 % nižja. Kar je ogromno. Na http://www.jhl.si/energetika/?m=56&k=171 je celo navedena drugačna cena kot jo imam na položnici (seveda nižja). Na položnici je namreč 0,5566/m3 (brez ddv).

Sedaj pa k dilemi: Odjemalci plina Energetike LJ smo nanj vezani s pogodbo, v kateri tudi piše da cena plina variira od letne porabe (glej link) . Zato me zanima če bo v primeru prehoda Energetika naredila morda obračun za nazaj - če v tem letu ne dosežem zahtevanih 500 m3? Seveda bi prehod naredil takoj - sicer bom raje počakal da porabim še tistih 150 m3. To pa glede na porabo, ki jo imamo pomeni še cel september, oktober in del novembra - če se slučajno okrobra temperature ne spustijo na kakšne nenormalne nivoje...

I

Izbrisan uporabnik #488

Saj pa si dal cenik.

Cena se ti res spreminja glede na letno porabo, vendar je razlika minimalna, torej je cena od 0,5525 do največ 0,5625
Gen-I pa ima fiksno ceno za vse "razrede" in sice 0,3999.

Upoštevaj še to kar piše na ceniku (cena brez ddv itd.)

Glede poračuna:
Če si vsak mesec javil dejansko stanje, imaš mir, če pa si javljal pavšalno povprečno porabo pa maš zdaj plus, tako kot jaz, okoli 190 kubikov. Merit pridejo 01.12, do takrat bom to z lahkoto pokuril pa malo več se bom kopal v bani pa je.

Lani sem mel "zaloge" pred kurilno sezono preko 800 kubikov, ne vem kaj mi je bilo letos, da poleti nisem javljal fiktivnega večjega stanja, sem slutil, da pride Golob
smile-1.gif
al pa met zalogo in potem dobivati klice ali pisma s plinarne, da se pač to ne dela. Vedno je sledil odgovor, da se naj raje ubadajo z neplačniki, ne pa s tistimi, ki jih kreditiramo.

Sicer morajo preplačilo vrniti, ligčno kot pri vsaki stvari.

krentip

Pripravnik
26. dec 2010
440
0
16
Citat:
Uporabnik Snecer pravi:
Saj pa si dal cenik.

Cena se ti res spreminja glede na letno porabo, vendar je razlika minimalna, torej je cena od 0,5525 do največ 0,5625
Gen-I pa ima fiksno ceno za vse "razrede" in sice 0,3999.

Upoštevaj še to kar piše na ceniku (cena brez ddv itd.)

Glede poračuna:
Če si vsak mesec javil dejansko stanje, imaš mir, če pa si javljal pavšalno povprečno porabo pa maš zdaj plus, tako kot jaz, okoli 190 kubikov. Merit pridejo 01.12, do takrat bom to z lahkoto pokuril pa malo več se bom kopal v bani pa je.

Lani sem mel "zaloge" pred kurilno sezono preko 800 kubikov, ne vem kaj mi je bilo letos, da poleti nisem javljal fiktivnega večjega stanja, sem slutil, da pride Golob
smile-1.gif
al pa met zalogo in potem dobivati klice ali pisma s plinarne, da se pač to ne dela. Vedno je sledil odgovor, da se naj raje ubadajo z neplačniki, ne pa s tistimi, ki jih kreditiramo.

Sicer morajo preplačilo vrniti, ligčno kot pri vsaki stvari.

Na tole rezervo sem kar pozabil. Števec imam na takšnem mestu da ga bolj malokrat pogledam. Stanje števca sem prijavljal vsak mesec po občutku + cca 40 m3 mesečno. Tako sem jih kreditiral za 240 m3. Tole bom torej še porabil potem pa bom zamenjal. Bom počakal še te tri mesece potem pa se bom prestavil na GEN.

22. jul 2007
13.591
1.772
113
124
Če imaš kaj viška, ti mora trenutni dobavitelj ob prekinitvi pogodbe z njim narediti poračun, tako da ni ovire če se prestaviš takoj.
Sama količina preplačanega plina, pa se ne da prenašati.

I

Izbrisan uporabnik #488

Jaz tudi ne bi preveč odlašal s prenosom, ker prenos traja najmanj 1 mesec kot je napisano na strani.

Anubis

Fizikalc
4. nov 2007
525
109
43
Glede na to, da sicer živim v hiši in se grejemo na olje, imam najbrž nekoliko smešno vprašanje. Pred kratkim smo investirali v stanovanje v MB, ki pa nima etažnega ogrevanja na plin, temveč skupno kurilnico, ki jo oskrbuje Plinarna MB. V tem primeru najbrž ni možno zamenjati ponudnila, ali? Oziroma, bi moral zamenjat cel stanovanjski blok, ali?

I

Izbrisan uporabnik #488

Citat:
Uporabnik Anubis pravi:
Glede na to, da sicer živim v hiši in se grejemo na olje, imam najbrž nekoliko smešno vprašanje. Pred kratkim smo investirali v stanovanje v MB, ki pa nima etažnega ogrevanja na plin, temveč skupno kurilnico, ki jo oskrbuje Plinarna MB. V tem primeru najbrž ni možno zamenjati ponudnila, ali? Oziroma, bi moral zamenjat cel stanovanjski blok, ali?

Cel blok bo moral menjati ponudnika, čeprav je vprašanje če boste lahko šli na gen-i, ker je tam nekje pisalo da je to za porabnike do 17000 kubikov na leto, blok pa najbrž porabi več.

Drugače pa sem videl zneske za en blok, ki jih plačujejo plinarni, izjemno visoke cifre so, kljub tistim merilnikom. Dejansko še vedno plačuješ za druge.

Anubis

Fizikalc
4. nov 2007
525
109
43
Točno tako. Ti merilniki so bolj
uf-1.gif
Drugače pa lahko elektriko brez težav menjam, a ne?

I

Izbrisan uporabnik #488

Poglej si kako imate obračun. Če imaš npr. 70% kvadratura+30% merilnik, potem pri zaprtih radiatorjih plačaš kot da bi kuril
smile-1.gif
= 70%

Tako da tu ni računice.

Sem videl neke račune za stanovanje v MB, nore cifre. Elektriko pa maš svoj števec ziher, to pa lahko menjaš.

Anubis

Fizikalc
4. nov 2007
525
109
43
Bom preveril, ker smo zaenkrat še malo po "kavbojsko". Elektriko pa bom najbrž kar kmalu zamenjal. Drugače pa hvala za pojasnila!
grin1.gif

B81

22. jul 2007
37.711
10.976
113
Citat:
Uporabnik DJ_Beat pravi:
Strom imas ze pri njih? Se pozna? Imajo pavsal ali po dejanski porabi, ki jo sporocas?

Ponavadi okoli 230-240 eur mesečno, zdaj pri geni pa okoli 200. Se pozna.

Rikolus

Fizikalc
19. jul 2007
2.369
89
48
Citat:
Uporabnik Snecer pravi:
Poglej si kako imate obračun. Če imaš npr. 70% kvadratura+30% merilnik, potem pri zaprtih radiatorjih plačaš kot da bi kuril
smile-1.gif
= 70%

Tako da tu ni računice.

Sem videl neke račune za stanovanje v MB, nore cifre. Elektriko pa maš svoj števec ziher, to pa lahko menjaš.
70 % kvadrature ni možno, ker je navzgor omejena na 40%.

raners

Majstr
4. mar 2008
2.842
462
83
Mene pa zanima, če ti oni pripeljejo svojo jeklenko? Ali je samo za zemeljski plin mišljeno?

sajkek

Guru
16. mar 2008
36.030
11.154
113
po mojem samo za zemeljski..nižja cena je tudi, ker njihov gen-i obladuje precej manj ljudi, vejretno je dosti manjši aparat napajalcev na račun pa še druga dobava...

Yogi

Guru
1. sep 2007
4.559
1.159
113
Nikjer ne najdem celotnega cenika. Koliko je omrežnina, trošarina, taksa za obremenjevanje zraka, dodatek za povečanje energetske učinkovitosti,...? Ali so te postavke za vse enake?