Predvsem gre za precej drugačen tip ure, čeprav se določene funkcije prekrivajo, tako da je precej odvisno, kaj od nje pričakuješ. Sem imel nekaj časa Apple Watch za vse, potem zraven še Fenix 3 (najprej zaradi manjka GPS na Series 0 uri, potem zaradi robustnosti poleg Series 2 Apple Watcha), trenutno pa imam samo Garmina Fenix 6X. Kar se tiče smart funkcij, je Apple definitinvo daleč spredaj (bolj praktičen Pay, handoff klicev, Messagei, bolj uporaben koledar, en kup aplikacij,...), tudi ekran je za ta namen dosti bolj uporaben in boljše izgleda. Če mene vprašaš, med pametnimi urami Apple Watch nasploh še vedno nima alternative na istem nivoju (vključno s kakovostjo izdelave in delujočim Payem, ki ga uporabljam že ene 4 leta in sem pač navajen).
Ko pa prideš do športnih aktivnosti (kar je primarni namen Garmina), se pa zgodba počasi obrne. Za kako hojo in tek, je Apple Watch čisto super, medtem ko na kolesu znajo že prav prit fizični gumbi za upravljanje, boljša vidljivost zaslona na soncu (zaslon na Apple Watchu pri manjši svetlobi za razliko od Garminovega izgleda super, je pa potem na soncu slabše viden, medtem ko se pri Garminu vidi vedno boljše s tem ko je več zunanje svetlobe) in daljša avtonomija. Pri smučanju mi recimo Apple Watch ni zdržal celega dneva smučarije z GPS+HR, kar je pri novih modelih vrjetno malo bojšo ampak še vedno daleč od 50+ ur na GPSu kot mi drži Fenix 6X. Še največji problem za Apple Watch pa so vodni športni, ker je v (slani) vodi touchscreen popolnoma neuporaben pa tudi nasploh mi deluje malo premalo robustna za kakšno surfarijo recimo (vsaj s tistim original paščkom) in je nisem upal met gor. To je tudi razlog, zakaj sem v prvi vrsti kupil Garmina in mi zaenkrat samo Apple Watch ne bi zadostoval. Da bi pa kupoval nov Apple Watch samo za zraven, pa nekako vseeno ni dovolj velik benefit gede na to, da Fenixa sedaj uporabjam tudi za vsakodnevno uporabo. Bi pa sigurno razmislil o nakupu, če bi cellular varianta delovala pri nas (in v roamingu), ker bi mi dostikrat lahko nadomestila tudi nošenje telefona. Da bi se odločal na podlagi tega, da par dni ni deloval sync v cloud pri Garminu, pa res ne vidim smisla. Isto bi se lahko zgodilo tudi drugim.