Garancija na rabljen avto

luxx

Zelenc'
18. jun 2014
9
0
1
Pozdravljeni,
zanima me na katerega odvetnika se lahko obrnem, ker sem pred dvema mesci kupil rabljen avto letnik 2009, ki je izgledal ok, Imel je na števcu 100.000km. Prodajalec mi je dal garancijo na 1, mesec. Pred teden dni se je začel slišati zvok, ki ni bil vedno prisoten, Danes sem šel na pregled z vozilom in so na servisu ugotovili, da je je težava v klimi in sicer v kompresorju, ki je bil že popravljan in da ne dela ok.
Na koga naj se obrnem, ker strošek je velik, za obnovljen del 450€.
Hvala

I

Izbrisan uporabnik #488

Zadevo pozabi, težko boš dokazal skrito napako in sicer da je zanjo prodajalec vedel

luxx

Zelenc'
18. jun 2014
9
0
1
Puško v koruzo in jokat na drevo je tvoj nasvet'
smile-1.gif
Pozabi.
Mogoče res ni vedel a je prodal. Pa saj se ne prodaja koruza, Zavedam se svojih pravic in vem vsaj del prava, zato pa iščem pravnika, ki točno ve pravila.
Če kdo pozna odvetnika, prosim naj napiše.
Hvala

I

Izbrisan uporabnik #488

Ne, ne poznaš pravil :)

Garancija je potekla, jamčevanje za napakje takisto. Izjemoma tudi po 6. mesecih, ce je prodajalec vedel za napako. Pa dokazuj da je vedel za feler na kompresorju...

Poznam enga fajn v Kopru, samo boš še brez avta ostal...

I

Izbrisan uporabnik #488

Spregledal, dva meseca si napisal, ne dve leti
evil.gif

Imaš še možnosti, skrita napaka je to, samo moraš takoj obvestiti...

Konec

Guru
Izključen uporabnik
22. avg 2007
1.924
753
113
GO rica
....kako to v resnici deluje....trgovec ti da en mesec ali dva ali en teden garancije.....a to je odvisno kar od njegove dobre volje ali je to v tej banani kje kaj zakonsko opredeljeno,se nikoli nisem kupil izdelka ki bi imel manj kot leto garancije...kupil sem po nacelu videno kupljeno ampak da bi me kdo drezal v prostato z mesecem ...tednom garancije tega pa se ne.

I

Izbrisan uporabnik #488

En mesec je minimum za rabljeno vozilo, manj ne sme dati, reg. prodasjalec s to dejavnostjo

Tako da je za zahtevek drug temelj, ne garancijha

luxx

Zelenc'
18. jun 2014
9
0
1
Dva meseca ja, zato pravim, da vem večino pravil, a ne vseh. Zato sprašujem, če kdo vem pravila
Hvala

eazy

Rjuhar
5. sep 2007
12.971
3
38
Citat:
Uporabnik luxx pravi:
Puško v koruzo in jokat na drevo je tvoj nasvet'
smile-1.gif
Pozabi.
Mogoče res ni vedel a je prodal. Pa saj se ne prodaja koruza, Zavedam se svojih pravic in vem vsaj del prava, zato pa iščem pravnika, ki točno ve pravila.
Če kdo pozna odvetnika, prosim naj napiše.
Hvala

Pa se ti zavedas da si kupil 5 let star avto z 100.000 in je za dober del tega planeta to ze amortiziran avto? Da je zahtevati garancijo na taksnem avtu in taksnem delu zelo optimisticno?

Glede na to da sprasujes na javnem forumu je ocitno da se ne zavedas svojih "pravic". "Garancija" ti je potekla, sklicevanje na stvarno/skrito napako bo pa zelo tezavno in drago... V tvojem primeru pa v bistvu nemogoce.

Avto ima vsaj 100.000km in spadajo taksne okvare pod "normalne" in spadajo po stroske lastnistva avtomobila. Ce bi rad neomejeno garancijo za xx let bos moral kupiti nov avto. Pa tudi tam se zna pri taksnih zadevah in taksni starosti zakomplicirati.

luxx

Zelenc'
18. jun 2014
9
0
1
Eazy
eno je garancija, ki jo dajo trgovci, drugo je pa ta, ki ti dejansko pripada po predpisih. Osebno mi ni problem dati 400€ za popravilo a zakaj bi, če ni to moja krivda, če verjamem trgovcu, da je pregledal avto in mi garantira, da je z avtom vse ok.

I

Izbrisan uporabnik #488

Zadevo ureja Zakon o varstvu potrošnikov.

Citat:

19. člen
Minister, pristojen za gospodarstvo, izda pravilnik, s katerim določi:
- blago, za katero mora proizvajalec izdati garancijo za brezhibno delovanje za obdobje najmanj enega leta, in
- rabljeno blago, za katero mora prodajalec izdati garancijo za brezhibno delovanje za obdobje najmanj enega meseca.

Torej tudi za rabljeno blago je garancija in sicer najmanj en mesec.

Citat:

2. člen
Kot rabljeno blago, za katerega se izda garancija za brezhibno delovanje, se štejejo:
- cestna motorna vozila,
- priklopna vozila
- vozila s pomožnim motorjem.

-----------------------------------------------

Garancija je torej potekla.

Torej lahko uveljavljaš le skrito napako.

Citat:

7.a člen
Potrošnik lahko uveljavlja svoje pravice iz naslova stvarne napake, če o napaki obvesti prodajalca v roku dveh mesecev od dneva, ko je bila napaka odkrita.
Potrošnik mora v obvestilu o napaki natančneje opisati napako in prodajalcu omogočiti, da stvar pregleda.
Obvestilo o napaki lahko potrošnik prodajalcu sporoči osebno, o čemer mu prodajalec mora izdati potrdilo, ali ga pošlje v prodajalno, kjer je bila stvar kupljena, ali pa zastopniku prodajalca, s katerim je sklenil pogodbo.
37.b člen
Prodajalec ne odgovarja za stvarne napake na blagu, ki se pokažejo potem, ko mineta dve leti, odkar je bila stvar izročena.
Če je predmet pogodbe med prodajalcem in potrošnikom rabljena stvar, ne odgovarja prodajalec za stvarne napake na blagu, ki se pokažejo potem, ko mine leto dni, odkar je bila stvar izročena.
Šteje se, da je napaka na stvari obstajala že v času izročitve, če se pojavi v roku šest mesecev od izročitve.
37.c člen
Potrošnik, ki je pravilno obvestil prodajalca o napaki, ima pravico od prodajalca zahtevati, da:
- odpravi napako na blagu ali
- vrne del plačanega zneska v sorazmerju z napako ali

- blago z napako zamenja z novim brezhibnim blagom ali
- vrne plačani znesek.
V vsakem primeru ima potrošnik tudi pravico, da od prodajalca zahteva povrnitev škode, zlasti pa povračilo stroškov materiala, nadomestnih delov, dela, prenosa in prevoza izdelkov, ki nastanejo zaradi izpolnitve obveznosti iz prejšnjega odstavka tega člena.
Pravice potrošnika iz prvega odstavka ugasnejo s potekom dveh let od dneva, ko je o stvarni napaki obvestil prodajalca.

Torej pisno s povratnico obvesti prodajalca, opiši napako in priloži račun za popravilo. Napaka se je odkrila na servisu a ne?

To je predpogoj, da gre zadeva "naprej".

In zahtevaj, da ti povrne strošek popravila.

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.992
9.529
113
Zaradi takšnih stvari se pa da par sto EUR za enoletno garancijo na rabljeno vozilo in pol čudežno zamenjajo take malenkosti, ki so pri rabljenem avtu normalne. Po enem mesecu nimaš kaj dost praskat, prej pa, daj kompresor obnovit pa je, konec koncev si kupil rabljen avto.

Sam sem vzel dve leti nazaj tole garancijo in je šel seveda kondenzator klime, brez težav in stroškov, no polnjenje je bil moj strošek. Potem smo ugotovil, da je mašina zribana in sem dobil drug motor, šlo je sicer malo živcev, pa dobro diagnostiko sem dal naredit, pa je šlo. Brez te garancije bi pa pri naših trgovcih oplel.

I

Izbrisan uporabnik #488

Citat:
Uporabnik alkoholik pravi:
spet ta tema...

ko si avto kupoval je klima delala? najbrž je. crknila je sedaj. dokaži da je prodajalec vedel za napako na klimi. ni šans.

Zakon določa, da mu ni treba dokazovati, dokazno breme je na prodajalcu.

Citat:
Šteje se, da je napaka na stvari obstajala že v času izročitve, če se pojavi v roku šest mesecev od izročitve.

Skratka zakonska domneva, ki ščiti kupca.

Jaz bi se zapeljal do prodajalca in tudi dopis, če bi se delal norega.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.145
4.128
113
To temo smo že podrobno obdelali kakšnega pol leta nazaj, dejstvo je da stvari niso take kot jih ti prepisuješ iz zakona ker se pozablja na nekatere "podrobnosti".

Recimo definicja stvarne napake in uveljavljenje ja malce bolj kompleksna zadev, v osnovi pa je stvar sodišča kje je sodna praksa drugačna kot ste tu napisali.

Na kratko opišem kako bo prodajalec dokazal da je bil avto tip top, šel bo do svojega kolega "mehanik s.p." ki bo izdal potrdilo da je bil avto pregledan in da je bil v času prodaje brezhiben, kot poznavalec stroke bo tudi dejal da je okvara kompresoja klime iz danes na jutri običajna in da se je ne da predvidevat. Sedaj mora kupec če želi kaj dosežt dokazati nasprotno, torej na koncu se v stvar po XX obravnavah na sodišču privleče izvedenca avtomehanične stroke ki ne bo mogel z gotovostjo potrdit da je bila okvara pristona že v času nakupa/prodaje. Zadeva pade, avtor teme plača stroške svojega odvetnika, sodišča, prodajalčevega odvetnika, sodnega izvedenca in na koncu še neko malenkost za tist kompresor klime!
tongue-1.gif

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.085
6.932
113
pri taščici
Pa nekako najbolj verjeten se mi zdi ta scenarij. Razen če je prodajalec nek naivnež ki bo padel na prvem dopisu. Ampak tak ne bo dolgo prodajal avtov.

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.520
5.064
113
Dejstvo je, da je zakonodajalec v želji, da bi zaščitil kupca, poskrbel samo zato, da trg z rabljenimi vozili deluje pri nas slabše in da je vozilo ceneje uvoziti iz tujine. Še ena od N-bedarij v zakonodaji, ki je preobsežna, prekomplicirana in smatra, da so ljudje loleki pri katerih mora za vse poskrbeti država. Ko sem jaz kupil rabljen avto, sem se ustno zmenil za nekaj mesečno garancijo in še eno leto po tistem sva se s prodajalcem zmenila, da si stroške okvare deliva. Res pa je, da sem kupil od mehanika, ki je kdaj pa kdaj tudi uvozil kak avto iz Nemčije. Ampak tudi še tak mehanik in strokovnjak se lahko nategne in na avtu crkne vse živo.
V naši poslovni praksi preprosto manjka, da morata oba "preživeti". Takoj se gre na nož, noben ne bi nič popustil. Prodajalec bi v gornjem primeru lahko po svojih kanalih kupil kompresor klime in tega brez rabatov računal kupcu, delo in ostale stroške pa bi si vzel v svoj strošek. To bi morala biti njegova prva ponudba. Preprodajalec, ki nima svojih mehanikov in servisa, v takem poslu tako ali tako nima kaj iskati. Pri avtu je glavni denar servis. Kdor ga nima, hoče očitno pri prodaji zaslužiti preveč.

I

Izbrisan uporabnik #488

Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
To temo smo že podrobno obdelali kakšnega pol leta nazaj, dejstvo je da stvari niso take kot jih ti prepisuješ iz zakona ker se pozablja na nekatere "podrobnosti".

Recimo definicja stvarne napake in uveljavljenje ja malce bolj kompleksna zadev, v osnovi pa je stvar sodišča kje je sodna praksa drugačna kot ste tu napisali.

Na kratko opišem kako bo prodajalec dokazal da je bil avto tip top, šel bo do svojega kolega "mehanik s.p." ki bo izdal potrdilo da je bil avto pregledan in da je bil v času prodaje brezhiben, kot poznavalec stroke bo tudi dejal da je okvara kompresoja klime iz danes na jutri običajna in da se je ne da predvidevat. Sedaj mora kupec če želi kaj dosežt dokazati nasprotno, torej na koncu se v stvar po XX obravnavah na sodišču privleče izvedenca avtomehanične stroke ki ne bo mogel z gotovostjo potrdit da je bila okvara pristona že v času nakupa/prodaje. Zadeva pade, avtor teme plača stroške svojega odvetnika, sodišča, prodajalčevega odvetnika, sodnega izvedenca in na koncu še neko malenkost za tist kompresor klime!
tongue-1.gif

Saj menda razumeš, kaj je skrita napaka.

Napaka, ki se je z običajnim pregledom ne da ugotoviti, torej potrdilo s.p. ja bo en drek vredno.

Gre za napako, ki se pojavi-opazi kasneje in je obstojala že od začetka.

Res pa je, da gre za dejansko-strokovno vprašanje.

Če so mu na servisu rekli, da se vidi, da je že bilo popravljano, verjetno to ne bo problem dokazati in del še vedno imajo, ko se bo zamenjal.

Normalen izvedenc bo potrdil napako, tako da tu noben s.p. ne bo pomagal.

Sodišče je pa tisto, ki presoja, kaj je dokazano in kaj ne, prodajalec mora dokazovati. In ni potrebna gotovost, ampak je dovolj že prepričanje...