FOV - forum, kje ga najti?

AnaMarijaR

Zelenc'
30. nov 2010
1
0
1
Hej.
Rabim pomoč!
smile-1.gif

Sem študentka FOV-a in pišem diplomo o profilu uspešnega študenta Fakultete za organizacijske vede.
Za določitev potrebnih kompetenc potrebujem pomoč, zato bi vse, ki imajo 5 minut prosila da izpolnijo
spodnji intervju.
Intervju je razdeljen na dva dela in sicer:

1. del - Opis študija
http://www.surveymonkey.com/s/5PBTBYQ

2. del - Opis kompetenc
http://www.surveymonkey.com/s/5Z8JB88

Že vnaprej se vsem, ki boste intervju izpolnili, zahvaljujem.
cheer.gif

Lep pozdrav,
Ana Marija

Raven

Voodoo
25. jul 2007
749
0
16
42
KSZ

Če ima pa kdo kaj za predmet "Sistemi za podporo odločanju VS" od Rajkoviča, se pa priporočam.

PS: izpolnil intervju, če še ni prepozno
smile-1.gif

Infernus

Fizikalc
8. jun 2008
2.301
5
38
Kaj pa rabiš za SPO? Moram malo pobrskati pri arhivu.
Ta predmet je sicer zelo preprost, če te vsaj malo zanima
smile-1.gif

Raven

Voodoo
25. jul 2007
749
0
16
42
huh, kaj pa vem kaj rabim, na pelhanu in sebastjan.net je bolj bogo... Kakšne zapiske, da si znam vsaj približno predstavljati o čem se gre, pa tisti excel nisem nikjer našel, kako se ga rešuje.. un dixi bom že pogruntal...
smile-1.gif

Tko, tist kar je pač uporabno, pa da bo za 10ko :lol
smile-1.gif

Infernus

Fizikalc
8. jun 2008
2.301
5
38
Eh, ... kontaktiraj Uroša Rajkoviča pa ti bo vse dal. Sploh ni panike
smile-1.gif

To kar pa je na pelhanu pa je itak večina vsega kar rabiš. Maš neke primere v dexiju, excel je pa še lažji od dexija, ker nimaš uteži, če se dobro spomin. Torej, samo na levo stran naštevaš kriterije in jih ovrednotiš, potem pa vlečeš skozi dobljene točke premico.. na koncu dobiš 2 ali več površin (odvisno o koliko npr. različnih predmetih, ki jih želiš kupiti se odločaš). Najboljša opcija je torej tista, ki ima največjo površino kot rezultat (prešteješ kvadrate..), najmanj ustrezna pa je tista opcija oz. predmet nakupa, ki ima najmanjšo površino.
V dexiju pa lahko določaš še pomembnost posameznih kriterijev in jih točkuješ po pomembnosti. ...
Malo pobrskaj, saj to je itak enostavno. Če dobro narediš seminarsko in dobiš vse pike (pomeni, da izdelaš v 2 poljubnih načinih neko odločitev - npr. v excelu in dexi-ju) si na dobri poti do ocene 10. Potem pišeš še en kratek test oz. izpit pa je to to.

Raven

Voodoo
25. jul 2007
749
0
16
42
uh, malo pozno a vendar - sem ravno zdej pogruntal dexi pa excel, tako da s tem nimam več težav. Imam pa manjšo težavo z Abaconom - mislim da je to to, kar malo više ti razlagaš...

med drugim je tudi eno vprašanje na tistem delovnem listu, ki si ga ne znam razlagati, oziroma nevem, kaj točno zahteva:

Kako bi v preglednici tipa Abacon ovrednotili posamezno varianto s skupno oceno za vse kriterije?

Se mogoče še spomniš kaj točno pomeni to vprašajne?

Aja, o kakšnem liku razlagaš da ga moraš dobit, pa tudi nevem kako ga dobiš..? Mogoče v tisti preglednici Abacon ..?

FuriousG

Majstr
30. jul 2007
3.367
159
63
37
C/P vsega kar imam o ABACONU.

Abacon je ročna preglednica, ki služi za pomoč pri večparametrskem odločanju. Za izvedbo se moramo držati naslednjih točk:

1. izbor variant (izberemo možne variante, med katerimi bomo izbirali),
2 .množica parametrov (to so lastnosti, ki jih imajo variante - cena, hitrost, teža),
3. določitev zalog vrednosti (parametrom določimo merske vrednosti),
4. izdelava preglednice (variante vrišemo v preglednico).

Abacon nam ne pokaže, katera varianta je najboljša. Iz takšne preglednice bolj težko razberemo, katera je boljša od druge. Je realna in omogoča preglednost stanja.
Boljša računalniška pregledovalnica je lotus123, excel, quatro pro.

DOBRE lastnosti Abacona (preprost za uporabo, dostopen, ne potrebujemo računalnika, upoštevamo različne parametre, dobimo profile variant predstavljene grafično, uporabljamo opisne vrednosti parametrov)
KAKO dobimo končno oceno variante pri Abacon metodi (ni končne metode – razen če podatke pretvorimo v Excel preglednico)
KAKO pretvorimo podatke s preglednice Abacon v Excel
KDAJ pravimo da so uteži normirane – ko jim določimo pomembnost glede na preference oziroma kolikšen delež od vsote seštevka vseh atributov predstavlja posamezen atribut
KAKO izvajamo Kaj-če analizo v Excelovi preglednici - Spreminjamo utež enega ali več parametrov in opazujemo, kako se glede na to spreminja razvrstitev variant

Raven

Voodoo
25. jul 2007
749
0
16
42
nja, to sem že vse pogruntal, teži me to, ker ne razumem najbolje vprašanje, ki sem ga malo više zastavil, nevem kaj zahteva od mene
smile-1.gif

Infernus

Fizikalc
8. jun 2008
2.301
5
38
Citat:
Uporabnik Raven pravi:
uh, malo pozno a vendar - sem ravno zdej pogruntal dexi pa excel, tako da s tem nimam več težav. Imam pa manjšo težavo z Abaconom - mislim da je to to, kar malo više ti razlagaš...

med drugim je tudi eno vprašanje na tistem delovnem listu, ki si ga ne znam razlagati, oziroma nevem, kaj točno zahteva:

Kako bi v preglednici tipa Abacon ovrednotili posamezno varianto s skupno oceno za vse kriterije?

Se mogoče še spomniš kaj točno pomeni to vprašajne?

Aja, o kakšnem liku razlagaš da ga moraš dobit, pa tudi nevem kako ga dobiš..? Mogoče v tisti preglednici Abacon ..?

Hej,

oprosti, res sem malo zamešal stvari. Sem pisal kar iz glave. Si pa dojel bistvo, kar je bistveno!
smile-1.gif

Na zastavljeno vprašanje žal ne znam (več) odgovoriti, moji zvezki so pa vsi 200km vstran od mene. Predlagam, da obiščeš vaje če imaš na voljo termine. Ti bo kakšen sošolec razložil vse kar te zanima v nekaj minutah (ali pa sam asistent).

"Lik" pa dobiš tako:
abacon.png

jure1873

Zelenc'
12. jul 2010
9
0
1
kp, lj
No, ker ste verjetno v tej temi vsi iz FOV me zanima, če ima kdo kakšne rešene naloge za Zanesljivost in varnost inf. sistemov (Brezavšček)?

Jaz se po dolgem času spet pripravljam, da se rešim še teh par izpitov, ki so mi ostali, pa ne vem niti točno kje bi začel
smile-1.gif

Infernus

Fizikalc
8. jun 2008
2.301
5
38
Jure, predvidevam, da si mi ti prej pisal mail.
Sam sem se učil iz modrega "delovnega zvezka" za pisni del, del varnosti pa spada pod ustni del - prosi Alenko za slajde. Je prijazna in verjamem, da ne bo komplicirala.
smile-1.gif

Torej, če boš tisti delovni zvezek z nalogami šel skozi in boš naloge znal rešiti, boš naredil pisni del izpita.

jure1873

Zelenc'
12. jul 2010
9
0
1
kp, lj
Jaz sem bil, ja
smile-1.gif

Ok, super, potem bom pa tako začel. Hvala za nasvet.
Upam, da so v delovnem zvezku rešene naloge. Moram pogledati, ko ga najdem.

VitaminG

Zelenc'
24. maj 2011
11
2
3
Malo off-topic ampak vseeno. Kar nekaj vas je tukaj informatikov iz FOV in prepričan sem, da mi lahko kdo pomaga.

Potrebujem namreč dobre zapiske s predavanj rednih študentov in/ali inštrukcije za predmet Operacijske raziskave.

Za oboje sem seveda pripravljen plačati!

Hvala in lep pozdrav,

Gašper

PS: Lahko tudi na ZS.

tony

Guru
23. jul 2007
9.676
1.487
113
Sicer je tega že nekaj let, ampak, kolikor se spomnim, je nekaj nalog rešenih tudi v knjigi od profesorja OR (takrat smo menda dobili kar PDF knjige, ki smo si jo sami sprintali... Danes jo najbrž dobiš tudi v knjižnici... Pokličit tja in vprašaj...)...

Za izpit pa so glavne vaje, tako da rabiš zapiske vaj...

chriswebber

Zelenc'
1. sep 2011
1
0
1
Pozdravljeni,

Zanima me če je tukaj kdo na podiplomskem študiju FOV (smer informatika. Lahko tudi druga smer, ker je nekaj predmetov istih). Bil bi izredno hvaležen za kakršne koli zapiske, seminarske, stare izpite. Če je kdo pripravljen deliti, bi bil izredno hvalažen. Seveda trud tudi plačam.

Hvala in lep pozdrav,
mat.potocnik@gmail.com