Ravno prejšnji teden sem kupoval vozilo za delovno mulo in sem imel željo po dizlu karavanu. In ker imam kar nekaj dobrih kolegov mehanikov, sem jih malo povprašal, kaj se splača kupit in sem ugotovil naslednje:
Pri Fordu nedajbože kupit TDCI motor, ker crkujejo dize ena za drugo in so full drage. To vem tudi iz izkušenj enih treh kolegov, ki so meli take avte in so jim res vsem pocrkale dize. Lahko kupiš strarejšega dizla TDDI vendar omaš velik problem, ko ti crkne vztrajnik, ki je full drag in precej rad crkne. Torej Ford odpade.
Peugeot HDI motorji v osnovi niso slabi, zdržijo tam nekje do 300k km vendar po ogledu dveh 406 2.0 HDI sem obupal nad njimi. Eden je mel že obnovljeno bosch pumpo in dize, torej je na vrsti turbina, poleg tega pa je mel ves poscan oljni hladilnik. Drugi mi je zgledal OK, vendar na testni vožnji so se prižigale ene lučke + check engine. Lastnik je trdil, da je to normalno. Kasneje sem povsem po naključju naletel na mehanika, ki ga je servisiral in sem izvedel, da je avto totalni šit in jebe nonstop.
Potem sem malo gledal za Renault Lagunami 1.9 DCI. Za te motorje nisem slišal niti enega pozitivnega mnenja od nikogar, predvsem same kritike na turbine in dize, tako, da potem sploh nisem šel nobene pogledat. Baje so ti motorji totalni šit in se jih je treba izogibati na daleč.
Naslednja izbira je bil Fiat Stilo karavan z JTD motorjem. Pogledal sem jih par komadov, motorji in menjalniki večinoma brez problemov, poceni rezervni deli, problem je plastika v notranjosti ter elektronika, ki občasno jebe kar malo za brezveze.
No, danes sem izvedel (iz zelo zanesljivega vira) za en primerek belega Stilota karavana iz Besnice (full lep po slikah na avto netu), ki se ga je treba izogibati na daleč, ker mu je že drugič v kratkem času crknila turbina. Baje da ma full kilometrov in je števec prevrten nazaj.
VAG TDIjev priznam, da nisem gledal, baje pa da delajo OK.
No, nazadnje sem obupal na dizli, ker ima pač vsak eno tako pomanjkljivost, ki ti crkne in te potem stane vsaj jurja, da stvar popraviš.
Sedaj sem si nabavil Megane karavan 1.6 16V, dobil en full lepo ohranjen primerek in sem trenutno full zadovoljen.
Pa tud, če mi zariba cela mašina, jih je na vsakem vogalu dovolj in dobiš cel drug motor za 300€.