Folija Rewasi-top

oriolus

Fizikalc
12. avg 2009
3.787
15
38
125
Enostavno vprašanje:
- ali je pomembno, na katero stran je obrnjena folija za sekundarno kritino Rewasi-top?

Hvala!

Nejc_L

Pripravnik
18. feb 2011
317
18
18
Sl. Bistrica
Ponavadi se folije vedno tak montirajo, da je napis na vrhu ( pa še oznake za preklope so ponavadi).
Drugače pa folija v obe strani isto funkcionira.

oriolus

Fizikalc
12. avg 2009
3.787
15
38
125
Aha.Hvala. Malce me je zagrabila panika, ker se je na njeni spodnji strani, torej tisti, ki je podobna filcu, nabiral rahel kondenz.
Pa kaže, da je problem drugje - nimam dobro urejenega pretoka zraka v vmesnem prostoru med folijo in kritino, danes je visoka vlažnost v zraku, prav tako v prostoru spodaj (delavnica), strop še ni zaključen in se pač dogaja.

LP

Nejc_L

Pripravnik
18. feb 2011
317
18
18
Sl. Bistrica
Uf, sam to pa ni kr tak. Kondenz se ti skor da nebi smel delat, kr to je lih fora te folije, da prepušča vlago.
Kak maš to narejeno, imaš kaki detajl, sliko? Parna ovira?

Nazadnje urejeno:

oriolus

Fizikalc
12. avg 2009
3.787
15
38
125
Saj zaradi tega sem bil malo paničen. Potem pa sem se poglobil v to, kar sem na strehi naredil in ugotovil, da vlaga, ki se dviga pod strop in potem preide preko izolacije do folije, ne more naprej. Sleme pločevinaste strehe je namreč hermetično zaprto.
Sedaj me čaka izdelava neke vrste zračnikov, kar pri tej moji strehi sploh ni tako preprosto - nagib je namreč komaj 2° (ja, dve stopinji!)
in moral bom zadevo malo 'izumljati'. recimo tako, kakor je to rešeno na jahtah.
To je plan A, plan B pa je nova izvedba slemena (na drugi strani je prav tako minimalen nagib), za kar bi bilo verjetno več dela.
In potem je še 'plan C', ko bi moral hermetično zapirati strop v prostoru.
LP

Nazadnje urejeno:

Nejc_L

Pripravnik
18. feb 2011
317
18
18
Sl. Bistrica
2° pa je tak ravna streha. prezračevalnega prostora med folijo in kritino okol vsaj 20cm, zračniki morajo bit, še posebej, če imaš leseno podkonstrukcijo, ker pločevina je sama po sebi parna zapora.
Drugače pa vlaga ne more it preko toplotne izolacije, za to ker je prej parna ovira. Ker če nebi bilo parne ovire, bi se ti izolacija navlažila in ne opravljala več svoje primarne vloge tako dobro. Sekundarna kritina pa je za to, da tisto miniminimalno vlage, kar pride skoz, da jo "spusti" naprej, če ti pa slučajno kritina toči, pa to vodo lepo odvede v žleb.

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.301
1.925
113
Citat:
Uporabnik oriolus pravi:
Aha.Hvala. Malce me je zagrabila panika, ker se je na njeni spodnji strani, torej tisti, ki je podobna filcu, nabiral rahel kondenz.
Pa kaže, da je problem drugje - nimam dobro urejenega pretoka zraka v vmesnem prostoru med folijo in kritino, danes je visoka vlažnost v zraku, prav tako v prostoru spodaj (delavnica), strop še ni zaključen in se pač dogaja.

LP

Tukaj vlažnost zraka nima vpliva/pomena.

Do kondenzacije pride ko se srečata topel in hladni zrak. Torej nekje uhaja topel zrak iz delavnice proti strehi...zdaj lai kje uhaja (č eje izvedena toplotan izolacija) oz. je posledica neizoliranosti, v kolikor ni nobene izolacije.

Ko bo to urejeno ne bo več problema - ne glede na vlažnost v zraku,.

oriolus

Fizikalc
12. avg 2009
3.787
15
38
125
Hvala, Nejc_L, to pomeni da je obrnjena pravilno.

Hvala tudi tebi, vincenc, tvoja ugotovitev se ujema z mojo in verjetno bo še danes problem dokončno saniran.
Kakor sem zapisal - obloga stropa ni bila zaključena, manjkal je en del cca pol kvadrata, popolnoma proti slemenu in to je bilo to.
In ko sem se lotil montaže še tega zadnjega delčka, sem 'odkril' kapljice.
wink-1.gif

Pa je bila panika, očitno brez razloga.

LP