Fiat Punto 1.3mjet - rumena lučka "spirala" utripa

wacko

Fizikalc
18. jul 2007
5.450
0
36
Pri puntiæu mi včasih utripa rumena lučka v obliki spirale. Pojavi se takoj po vžigu, po pol minute se ugasne in se mi med vožnjo ne prižiga več. Ima mogoče to kakšno vezo z nizkimi temperaturami, ki so k nam prišle zadnje dni ali je težava kje drugje? Žarnice sem pregledal in vse delujejo (v Octaviji je podobna signalizacija pomenila, da zavorne luči niso delale). Je to kaj resnega ali je "samo italjan"?
grin1.gif

Gre za 1.3mjet mašino, 70 konjev, letnik 2005.

Za odgovore se že vnaprej zahvaljujem
wink-1.gif

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.301
1.924
113
pa vseeno najdi v navodilih kaj pomeni to mežikanje, da ne boš preventivno zamenjal stvari, ki mogoče čisto OK delujejo.

luka51

Guru
16. avg 2007
14.494
5.790
113
to pomeni da so svečke hin.
zdaj še ni panike. če bi blo pa -10 ali manj bi mel pa tudi težave z hladnim vžigom
če se ti to dogaja pri vsakem zagonu menjaj čimprej. če se ti zgodi na vsakem 50-tem recimo še ni tolk nujno. je pa zaželjeno

Nazadnje urejeno:

crashednburnt

Majstr
Osebje foruma
20. jul 2007
8.746
434
83
Goriška
www.avtopro.si
Citat:
Uporabnik vincent pravi:
pa vseeno najdi v navodilih kaj pomeni to mežikanje, da ne boš preventivno zamenjal stvari, ki mogoče čisto OK delujejo.

Če jaz nisem napisal "mogoče" ali kaj podobnega zraven prvega posta, je diagnoza zagotovo natančna.
grims-1.gif

wacko

Fizikalc
18. jul 2007
5.450
0
36
Ekzekli... nekaterim uporabnikom alterja se dejansko verjame na besedo
grin1.gif

Sem že našel komplet teh svečk na netu. Nekaj čez 50€ pridejo, če bo še koga zanimalo
smile-1.gif

wacko

Fizikalc
18. jul 2007
5.450
0
36
Update:

Sem bil pri serviserju in je rekel, da niso krive grelne svečke ampak slaba nafta. Če so fuč grelne svečke se to baje precej očitno sliši pri vžiganju.

Samo toliko, če bo še kdo iskal informacije o tej težavi
wink-1.gif

wacko

Fizikalc
18. jul 2007
5.450
0
36
Zdaj ga ni priklopil. Je rekel, da če bom imel probleme z vžiganjem, oziroma če bo v hladnejšem vremenu težje vžigal, da ga naj pripeljem. Zaenkrat do -5 stopinj še nisem imel nobenih problemov (da bi se čudno oglašal itd...).

Lahko te "fuč" svečke kako poškodujejo mašino ali so bistvenega pomena samo pri hladnem vžigu? Ker če ni kakšnega tveganja bom še malo počakal do prvega malce bolj hladnega jutra. Predvidevam da to itak ni nek hud poseg v mašino....

luka51

Guru
16. avg 2007
14.494
5.790
113
tveganje je samo to da ti avto ne vžge.
mehanika pa kar menjaj. ker je nesposobn.

wacko

Fizikalc
18. jul 2007
5.450
0
36
To je dobro, da ni tveganja
smile-1.gif
), pa še zaslužil bi. No ampak dopuščam možnost, da to ni prava diagnoza. Glede na to, da ni kakšna kritična napaka in da je skoraj vedno kakšen backup avto pri bajti bom še malo počakal. Prej bom šel tankat pa na kakšen Agip oziroma kaj drugega kot Petrol, da vidim če je res kaj na tem.

Nazadnje urejeno:

crashednburnt

Majstr
Osebje foruma
20. jul 2007
8.746
434
83
Goriška
www.avtopro.si
Ogrevalne svečke so pomembne za pravilno delovanje motorja, sploh pa sedaj pozimi. Ker ne govorimo o avtu iz leta 80, ampak o sodobni zadevi, gre za pre-post gretje, kar pomeni, da svečke še nekaj časa po vžigu in tako prispevajo k hitrejšemu ogretju motorja na delovno temperaturo. Nedelovanje poveča obrabo materialov in porabo goriva ter s tem tudi več emisij. Še enkrat - jaz bi na tvojem mestu avto peljal na tester.

wacko

Fizikalc
18. jul 2007
5.450
0
36
Hvala za konstruktiven odgovor. To me je zanimalo
smile-1.gif
.... bo šel na tester takoj, ko bo cajt.

Simon_Vi

KIYUNDAI fan
8. maj 2007
8.128
2
38
Citat:
Uporabnik crashednburnt pravi:
Ogrevalne svečke so pomembne za pravilno delovanje motorja, sploh pa sedaj pozimi. Ker ne govorimo o avtu iz leta 80, ampak o sodobni zadevi, gre za pre-post gretje, kar pomeni, da svečke še nekaj časa po vžigu in tako prispevajo k hitrejšemu ogretju motorja na delovno temperaturo. Nedelovanje poveča obrabo materialov in porabo goriva ter s tem tudi več emisij. Še enkrat - jaz bi na tvojem mestu avto peljal na tester.

Ogrevalne svečke delajo tudi med delovanjem motorja ?! Od kdaj že ?

ggg

Fizikalc
8. avg 2007
5.698
4
38
Zapelji avto h Kavcicu na izansko ulico v LJ, ce si kje v okolici doma. Ima uradni Fiat servis in ve kaj popravlja. Avtomobilu se posveti, z veseljem se pogovarja s stranko o avtomobilih in diagnozi, manjsih stvari pa nikoli ne zaracuna.