Excell - pomoč

pikec85

Pripravnik
24. jul 2007
840
0
16
38
www.lajsta.si
Zanima me, ali se da v Excellu oziroma Calcu (OpenOffice)
- določiti razmake na X osi - za podatke imam datume in ure, vendar intervali niso enaki (npr. 1 dan imam podatke za 6 ur, za 2. dan imam podatke samo za eno uro).
- razmaki na X osi naj bi kazali tako dneve kot tudi ure.
- kot sem že prej dejal, nimam podatke za vse ure v enem dnevu - kako naj torej na X osi nakažem uro, če pa zanjo nimam podatka ne bi rad, da program avtomatsko vzame, da je podatek 0! Rad bi, da bi zvezno povezal dane podatke, obenem pa še "nakazal" tiste, ki manjkajo!
- ali svetujete kakšen drug program?

Lp
pikc

ps - prilagam primer podatkov

Priponke

• 547719-primer.xls
    13,5 KB · Ogledi: 176

Rikolus

Fizikalc
19. jul 2007
2.367
88
48
Citat:
Uporabnik pikec85 pravi:
Zanima me, ali se da v Excellu oziroma Calcu (OpenOffice)
- določiti razmake na X osi - za podatke imam datume in ure, vendar intervali niso enaki (npr. 1 dan imam podatke za 6 ur, za 2. dan imam podatke samo za eno uro).
Citat:

Določevanje intrevalov na x osi je odvisno od vrste grafa in ne od količine podatkov. Torej se da določiti.
- razmaki na X osi naj bi kazali tako dneve kot tudi ure.
Citat:

2x klikneš na os-> greš pod Number-> določiš custom in vpišeš dd.mm.yyyy hh:mm:ss-> izpiše ti v obliki npr. 06.01.2009 14:30:12. Kaj želiš da ti izpiše si potem po svoji volji določiš.
- kot sem že prej dejal, nimam podatke za vse ure v enem dnevu - kako naj torej na X osi nakažem uro, če pa zanjo nimam podatka ne bi rad, da program avtomatsko vzame, da je podatek 0! Rad bi, da bi zvezno povezal dane podatke, obenem pa še "nakazal" tiste, ki manjkajo!
Citat:

Če izbereš graf, ki ti poveže podane točke med seboj, ti vse to naredi.
- ali svetujete kakšen drug program?
Citat:

Za to zahtevnost je odgovor NE

Lp
pikc

ps - prilagam primer podatkov

pikec85

Pripravnik
24. jul 2007
840
0
16
38
www.lajsta.si
bom mal bolj natančno nakazal

x os
----------------------------------------------------------------------------
< | || ||| |V V V| itd. - ure > - ta dva zaklepaja pa ponazarjata dan

tako bi rad, da bi izgledale ure!

"Če izbereš graf, ki ti poveže podane točke med seboj, ti vse to naredi."

Graf bo povezal le točke, ki jih imam - graf pride odsekan - jst bi takega, bolj "smooth", gladkega
Verjamem pa da bo to težko narediti, saj imam za kar nekaj dni podatke od 6 ur, pa tudi nekaj takih, kjer imam na dan samo 1 uro - torej, samo en podatek ...

no, bom že kako!

Leska

Pripravnik
8. sep 2007
268
0
16
Zglajeno črto dobiš tako, da namesto privzete krivulje v "raztresenem" grafikonu dodaš trendno črto (desni klik na podatkovno točko) in pod vrsto določiš obliko krivulje - priložen primer je za polinom 4. stopnje.

Priponke

• 550222-q.xls
    35 KB · Ogledi: 184

pikec85

Pripravnik
24. jul 2007
840
0
16
38
www.lajsta.si
Superca ... še vedno pa imam nekaj težav!

Zanima me, kako si naredil merilo - 39786 - od kje recimo pride tale številka ... ipd

Prilagam kaj mi je nastalo z mojimi podatki ... čudo božje ..., vendar ni prav, čeprav sem nastavil podobno kot ti. Ko pa sem hotel merilo narediti isto kot ti, se še vedno nič ni izšlo - poglej si
wink-1.gif

Hvala za pomoč, dobiš zvezdice
wink-1.gif

lp
pikc

Nazadnje urejeno:

Leska

Pripravnik
8. sep 2007
268
0
16
Osnovni problem je bil, da si imel nekatere čase (vse s 3.12. - v prilogi označene) v 2208.
Glede merila: Excel datume shranjuje kot število dni po 1.1.1900, torej je npr. 24.11.2008 interno shranjen shranjen kot 39776, isti dan opoldne (12:00) pa kot 39776,5.
Vprašanje je tudi, kakšen smisel ima pri tebi *vse* točke povezovati z glajeno krivuljo - očitno gre vsaj za 3 ločene nize podatkov, ki jih na grafikon dodaj posebej in za vsakega izberi ustrezno trendno črto.

Priponke

• 551461-q.xls
    33,5 KB · Ogledi: 186
Nazadnje urejeno: