ET dimenzija platišč

hboris

Pripravnik
16. jan 2020
58
4
8
V homologaciji za Passat 2016 imam evidentirani dimenziji ET42 in ET43. Zanima me, če lahko namestim platišča z ET41? Je tu lahko kak tehnični problem? Problem z zavarovanjem v primeru prometne nesreče?

msenjur

Guru
11. sep 2007
26.952
-396
113
zakaj ne posljes maila na lpp homologacije, kjer bojo najbolj tocno vedeli?

Floki

Guru
6. sep 2007
10.100
3.158
113
V homologaciji za Passat 2016 imam evidentirani dimenziji ET42 in ET43. Zanima me, če lahko namestim platišča z ET41? Je tu lahko kak tehnični problem? Problem z zavarovanjem v primeru prometne nesreče?

Ne ker se nič ne pozna, bi se poznalo če bi namestil kak ET25 tako malo pa ne.

tony

Guru
23. jul 2007
9.663
1.482
113

ET v obliki številčne vrednosti nikogar ne zanima, ne na tehničnem, ne zavarovalnice. Sodnega primera, kjer bi zaradi podobne zadeve zavarovalnica zavrnila izplačilo odškodnine, pri nas še ni bilo.

Pri ETju je pomembno samo dvoje: da feltna ni pomaknjena preveč noter (da ne drgne po pestu/bremzah) ali ne preveč ven (da guma ne štrli ven iz blatnika). Pri prvem se ne boš mogel voziti, pri drugem boš ruknil tehnični pregled (in ob takšnem kolesu tudi policaji vedo, da nekaj ne štima in smejo pobrati tablice).

Kljub vsemu napisanemu pa sam najbolj priporočam original (tj. znamke skupine VAG) feltne, predvsem zato, ker so običajno veliko kvalitetnejše od poceni ITA/PRC jajc na našem trgu.

(Da se sicer kupiti tudi zelo kvalitetne aftermarket feltne, ampak tiste bodo pa stale pol avta...)

P.S.: v slo homolomo kartonu občasno piše ful premalo podatkov, še posebej pri "uvoženih" avtih. Poguglaj tvoj letnik avta in besedo "freigegebene reifen", tako boš dobil nemške podatke, ki so vedno točni, 100% natančni in popolnoma zanesljivi. (Če bi bili le avti še vedno taki...)

hermann

Guru
19. mar 2014
9.653
6.515
113
kakšna pa je razlika med original in neoriginal v praksi? (razen, da so v mojem primeru original 17" za zimo 1300 pa grde ko pes, neoriginal pa približno zgledajo pa 440)

ker jaz imam za oba avta en komplet neoriginal felten (na oplu so 16" autec že 7 let, na škodi pa 17" ats) pa ne vem točno kaj naj bi bilo z njimi narobe... kolesa ko kolesa

se pa seveda vsi etji in številke ujemajo z originalnimi oz. homologacijo

tony

Guru
23. jul 2007
9.663
1.482
113
Včasih s (poceni) neoriginalom kupiš takšen pofl, da imaš po nekaj letih gor pol kile uteži, pa še tako jih je težko scentrirati. Klinc pa taka roba.

böc

Majstr
1. avg 2007
2.385
443
83
ne vem ce gre vprašanje ali je vidno ali ne ampak ali je legalno ali ne.
Torej na tehničnemu nekdo pogleda v prometno in potem se feltne in ET ne stima.

Floki

Guru
6. sep 2007
10.100
3.158
113
V prometni ni ET, feltno moraš pa tudi dol vzet. V 15 letih ni noden nikoli nič rekel pa imamo pri bajti 4 avte z al platišči (neoriginalnimi), je pa res da je ET kvečjemu max +-5.

• Všeč mi je
Reactions: tony

hermann

Guru
19. mar 2014
9.653
6.515
113
ET imaš v homologaciji (ali pa tudi ne) Če ga nimaš v svoji homolgaciji je pa v tisti tipski, ki jo je morala opravit tovarna in je ponavadi par 100 strani špeha

In ja, strogo gledano imaš z napačnim ET-jem tehnično neizpraven avto in se ti lahko kadarkoli kdo na to obesi.

msenjur

Guru
11. sep 2007
26.952
-396
113
ET imaš v homologaciji (ali pa tudi ne) Če ga nimaš v svoji homolgaciji je pa v tisti tipski, ki jo je morala opravit tovarna in je ponavadi par 100 strani špeha

In ja, strogo gledano imaš z napačnim ET-jem tehnično neizpraven avto in se ti lahko kadarkoli kdo na to obesi.

jest nimam enakega et kot original feltne, ampak v certifikatu piše, da so feltne primerne za moj avto, in ko sem se menil za homologacijo, so rekli da je ok.

• Všeč mi je

Cash

Guru
19. avg 2007
8.073
983
113
Vazna je tudi sirina teh novih felten z ET 41. Lahko, da so sirse od originalov in ze tu je dodatna sirina.

• Všeč mi je

tony

Guru
23. jul 2007
9.663
1.482
113
ne vem ce gre vprašanje ali je vidno ali ne ampak ali je legalno ali ne.
Torej na tehničnemu nekdo pogleda v prometno in potem se feltne in ET ne stima.

Teoretično ima teh. preglednik dolžnost pogledati homolomo kartonček. Ampak to so meni kot edinemu v familiji štirih avtov nazadnje naredili dobrih 10 let nazaj, pa še to zato, ker so feltne izstopale, in na njih je bil napis proizvajalca neoriginalnih felten.

Odkar sem na original feltnah, me za kartonček nihče nikdar še vprašal ni.

Skratka: teoretično je problem. Praktično pa ne.

hermann

Guru
19. mar 2014
9.653
6.515
113
Ko smo že pri feltnah...

Kje dobit sredinske pokrovčke primerne velikosti, pri nas ali v Evropi? Baba potolkla in pogubila. Kitajci sicer imajo ni da ni, samo ne bo nikdar prišlo.

Enega sem izmeril pa izgleda tole tapravo:

1607622128533.png

Na koncu koncev mi je vseeno tudi, če ni nobenega znaka. Samo da ne bo luknja zevala v feltni.

tony

Guru
23. jul 2007
9.663
1.482
113
Zakaj od Kitajcev ne bi šlo? No, morda bo sicer prej konec zime, ampak ni hudič, da ne bi prispelo :-D

Kakšna pa je cena na uradnem servisu? Ne bo poceni, morda pa ni absurdno drago...

jello

Guru
22. sep 2008
10.150
3.872
113

Kolk velika feltna? Ker 17 col original feltna za passata 2016 je et40.

hermann

Guru
19. mar 2014
9.653
6.515
113
Zakaj od Kitajcev ne bi šlo? No, morda bo sicer prej konec zime, ampak ni hudič, da ne bi prispelo :-D

Kakšna pa je cena na uradnem servisu? Ne bo poceni, morda pa ni absurdno drago...

Od kitajcev od poletja ni še nič prišlo. Ampak mislim, da sem pripravljen čakat. Ravnokar videl od bartoga cenik pokrovčkov za neoriginal feltne :D Glede na te cene in izkušnje si ne bi na uradni oplov servis upal poslat niti najhujšega sovražnika.

matej_

Guru
25. okt 2007
2.123
655
113
vw servis (10let nazaj) mi jih je prodal po 4€/kos.
Poklici pa vprašaj, mogoce boš presenečen.