Estrihi - izvajalec in par vprašanj

sevlje

Fizikalc
25. jul 2007
1.913
0
36
44
Selška dolina
Sedaj pa rabim jaz en nasvet iz gradbeništva.

No v hiši smo prišli do faze, kjer bo treba izbrat estriharja. Pogovarjam se z dvem in sicer POD in BURGER, ostali, katere sem klical oziroma poslal mail se sploh niso oglasili.

Najboljše reference ima POD, samo mi ena postavka v njegovem predračunu ni logična.
In sicer je postavka PLASTIFIKATOR - ARMATURA Q139 - Če prav razumem je to plastifikar, zraven pa doda železo, kar mi ni omenil še nihče. Mi zna kdo to pojasnit, saj mi to samo ceno poveča za 15% celotne vrednosti, kar pa je pri celotni hiši kar konkreten znesek.
Burger pa mi je napisal, da je vse to v ceni in mi sploh ni dal posebne postavke.

Naj povem še to, da imam povsod talno gretje in je plastifikator obvezen.

@vincent - Videl sem, da ti je delal Burger. Kako si zadovoljen. Če ima kdo koga za priporočit naj prosim napiše, samo naj bo tak, da se vsaj oglaša na telefon.

tesfalar

Fizikalc
1. nov 2008
1.133
96
48
Plastifikator je za lažje vgrajevanje betona, seveda je bolje vprimeru talnega da ga imaš. Da se pa tudi brez. Ne vem sicer kak detajl imaš predviden, ampka po moje armaturna mreža (Q139) nima v tvojem estrihu kaj iskati.
Kaka pa je predvidna debelina estriha?

Samojed

el. zaščita
Osebje foruma
19. sep 2007
2.157
55
48
Osrednja Slovenija
Hja, kolikor jaz vem nekateri (redki) dajejo namesto vlaken "opilke" železa. Slednji so nepriljubljeni, ker uničijo cev, kaj je bolje pa ne morem soditi ker ne vem. Pri meni so dali plastifikator in umetna vlkna in je to to, težav pa kasneje oziroma do sedaj nisem imel. Cena za material (pesek, cement, vlakna in plastifikator) je za ta del s plastifikatorjem znesla nekaj čez 7 evrov.

Če je armatura kot armatura (pišeš Q139) je to konkretna mreža, kar je za moje pojme prehuda. Kvečjemu mrežo za estrihe, ki je precej cenejša, pocinkana mreža iz žice. Če daš Q139 je 5 do 6 cm estriha premalo, da bi ta mreža "zaživela", se pravi opravljala svojo funkcijo.

sevlje

Fizikalc
25. jul 2007
1.913
0
36
44
Selška dolina
Debelina estriha skupaj z izolacijo je mišljena od 14 do 17 cm, odvisno od nadstropja. Sam estrih pa je debel 5-6 cm.
Plastifikator in armaturo pa je dal pod isto postavko, saj je napisano npr:

5. Plastifikator Armatura Q139 - 180,0 m2

MIšljeno je pa povsod, kjer je talno gretje, se pravi praktično cela hiša razen kleti.

Nazadnje urejeno:

sevlje

Fizikalc
25. jul 2007
1.913
0
36
44
Selška dolina
Saj tudi sam tako razmišljam. Si niti ne predstavljam, kako bodo v hišo, kjer so notri že vrata in vse inštalacije vlačili mreže.

Postavka pa ceno ful podraži. In zato mi je to čudno. So mi pa kar trije znanci povedali da je delal pri njih in so bili vsi zadovoljni.

Samo nihče pa ne ve nič o nobeni mreži. Ko sem ga včeraj spraševal zakaj je tako drag plastifikator je rekel, da je pač pri njih takšna ceno, da zraven piše armatura pa sem šele sedaj postal pozoren.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.164
6.970
113
pri taščici
A izvajalec misli da bos ti cevi vezal na mrezo?
Baje tudi burger ni slab, nimam direktnih izkusenj z njegovim delom, sem pa slisal vec dobrega o njem kot slabega. Tudi softi ga je zagovarjal, "meni" je lepo povedal dolocene pasti pri industrijskem tlaku, pa potem ni bil "izbran" delno tudi po njegovi krivdi, ker je bil takrat precej zaseden.

Samojed

el. zaščita
Osebje foruma
19. sep 2007
2.157
55
48
Osrednja Slovenija
Glej, kolikor sem jaz iskal je npr Burger v redu, od mojega je bil pač malce dražji. Z mrežami ga jaz ne bi sral, pa če mi jih zastonj da. Če je vse narejeno kot je treba je plastifikator plus za talno gretje (kao lepše zalije cevi), sicer pa vlakna povsem zadoščajo.

Nejc_L

Pripravnik
18. feb 2011
317
18
18
Sl. Bistrica
Maš pa še možnost plastifikator+steklena vlakna (mikroarmatura) namesto kovinskih vlaken ("opilkov") oz armaturne mreže.

Twister87

Pripravnik
14. avg 2009
481
0
16
37
Si se pozanimal pri BOTEAM? Baje naredijo res dobro, do sedaj sem slisal same pohvale. njihova spletna stran
ce me spomin ne vara, je to bivsi delavec POD-a.

Nazadnje urejeno:

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.301
1.925
113
Meni je 2 x delal Burger. Vsakič narejeno kot se šika.

Samo pri gradbincih pozabi na maile
wink-1.gif
. Telefon v roke, pokliči ga in se zmeni kdaj pridejo..ker boš (verjetno) pri vsakemu čakal.

Glede plastifikatorja...če imaš talno gretje, se ga daje zraven. Na splošno delajo brez mrež - zgolj beton z dodanimi vlakni (neke vrste plastika).

Se pa pri talnem računa debelina z vključeni čepki talnih plošč...torej če imaš 5 cm nad čepki mišljeno debelino estriha, ti ga zaračunajo (5+2) 7 cm.

Tako da...ko se meniš je treba rečt da imaš talno (če ga imaš), plus omenit delavcem kop ridejo delat, da ti ga ne pozabijo dodati. Cenovno pa je estrih (vsaj zame) dokaj bagatelna stvar, tako da....na podlagi cene nima smisla iskat ponudnika - najdeš takega, ki dela dobro. Za Burgerja lahko potrdim da je tako.

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.301
1.925
113
še to..mreže odmisli.

Jaz imam vpritličju skupno 15 cm izolacije ter čez 6 cm estriha nad čepki. V nadsropju pa izolacije med 0 in 5 cm, ter estrih med 3 in 5 cm nad čepki..v obeh primerih brez roblemov (plus 2 nastropje še od prej...5 cm nad kameno volno...tudi BP).

Mrežo edino v garažo, če se boš z avtom vozil na talčno (oz delavnico) povsod drugje je nepotrebna stvar.

Ralliart

Fizikalc
26. sep 2007
4.764
3
38
Kaksna zgleda ta mreza? Se mi zdi da vsako novo leto ko je govora o isti stvari vednonekaj novega zves.

softi

asfalter
30. avg 2007
33.298
486
83
okolica metropole
čez burgerja ga ni.

meni je delal čez 300 kvadratov..v nulo
prjatlu je delal eno etažo..v nulo
še dvema sem ga priporočil..tut zadovoljni.
vinc je še en od zadovoljnih.

kje si našel slabo referenco bi pa rad videl.

pa še to.
če vzameš burgerja, pa če nardi slabo..pridem pod uro in dam roke na hrbet in me lahko kloftaš cel dan..:)

aja..če dobim ban, ne bom kle odgovarjal..te pa najdem...

veselilisjak

Sloven´c
22. jul 2007
25.329
356
83
39
Citat:
Uporabnik sevlje pravi:
Si niti ne predstavljam, kako bodo v hišo, kjer so notri že vrata in vse inštalacije vlačili mreže.

Tole meni ne gre v račun. Vrata si montiral pred estrihi in talnimi oblogami?

Jaz sem še kitat in belit dal pred vrati.

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.301
1.925
113
Citat:
Uporabnik Ralliart pravi:
Kaksna zgleda ta mreza? Se mi zdi da vsako novo leto ko je govora o isti stvari vednonekaj novega zves.

Eh. eni noter tlačijo gradbeno mrežo 10 x 10 cm raster, mislim da 4 mm v premeru. Dobiš tudi take mini mreže (v bau) a za moje pojme je pri estrihih to čisto brez veze (in jih praktično nijer ne dajejo)...sploh sam ne biničesar tlačil nad cevi talnega gretja...ker se ti zna zgodit da ti še preploza kako cev.

V kolikor pa vežeš talno na tako mrežo..tisto pa je malo druagče..tam ti pa služi mreža kot osnova za vezanje cevi. Seveda pa ima hkrati tudi vlogo v samem estrihu...če se estriharji potrudijo in jo med vlivanjem estriha dvigujejo seveda.

Mreža:
SDC14844.JPG

Bauhaus mreža Jaz sem jo uporabil na balkonu):
SDC15013.JPG

'Burger' v akciji:
SDC14593.JPG

SDC14604.JPG

SDC12651.JPG

SDC14613.JPG

sevlje

Fizikalc
25. jul 2007
1.913
0
36
44
Selška dolina
Evo softi: http://www.mojalbum.com/likalnik/estrihi-burger

Nič bom jaz burgerja malo še poklical, da mi razloži malo več še iz prve roke. Me veseli, da se je oglasili par zadovoljnih uporabnikov
smile-1.gif

Boteam mi je pa tudi rekel, da bo pripravil ponudbo. Potem se bom pa odločil. Vsi trije (POD, BURGER, BOTEAM) imajo dobre reference, tako da kdor bo dal boljšo ceno bo delal. Hvala vsem za izčrpne odgovore.

@softi - če se odločim za Burgerja in bo slabo naredil pa dobiš ban
grin1.gif

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.301
1.925
113
slike iz albuma....treba bi bilo vedeti kdo je polagal robni trak. Tisti je zaje... Ker če se tega ne položi dobro (do vogala) potem nastane kar nastane...estriharji sami po sebi več ne morejo nič narediti (in tudi ne naredijo)...ker če vogal ni poštiman, ti zmankuje robnega traku (tudi če bi ga prerezal) ga ne moreš poštukat.

V kolikor pa so oni dajali robni trak..potem pa....hm hm hm

(na splošno pa, je treba ta zadeve sam poštimat.t.ako položii izolacijo , kot dati robni trak (ki ga seveda tudi polepiš s steno da ne uhaja med vlivanjem).

Marlboro

Pripravnik
18. apr 2012
83
0
6
Po čem pa vi sklepate oz. veste da naredijo v piko? Preverite trdoto, če se kaj kruši, z vaservago če je krivo? Ali kot dobro narejeno štejete prijaznost delavcev in da je narejeno v dogovorjenem roku po možnosti čimceneje?

V teh časih so tisti, ki so veliko zasedeni verjetno najboljši (ostali so zaprli `vrata`), tudi nizka cena je ponavadi kontra merilo dobro opravljenemu delu.
Jaz se sigurno ne bi odločil za najcenejšega, ker nebi rad gledal celo življenje postrani stoječih omar, ali še huje - da se mi čez nekaj let pod parketom začne estrih drobit. Je pa že kar nekaj let kar sem nazadnje videl slabo narejen estrih, tako da sem mnenja, da šalabajzerjev ni več toliko v tem poslu. Pa še tisti je bil dobro narejen z izjemo tega da se je na delitacijah malo posedal če si stopil gor, smo pošvasali in zaenkrat še vedno drži.

Je pa tečno, ko je treba stranki razložiti zakaj moram kitati zaključne letve na parketu in od kje in zakaj so špranje
smile-1.gif
Ker ravnost estriha se šele takrat dobro vidi.