Eno vprašanje za tovornjakarje

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.696
9.479
113
Citat:
Uporabnik mtl pravi:
Citat:
Uporabnik asteliks pravi:
In tebi se bo zgodilo, če se boš vozil minuto ali dve več,kaj?
Nič, če bi bil le ti sam.
Sedaj pa poglej zadevo malo širše. Tovornjakar spusti plin, prehitevanje zaključeno v pol minute, izgubi 10 sekund. Končni rezultat: izgubljeno 10 sekund
Sedaj gremo pa na frajerišanje tovornjakarja: prehitevanje traja 3 minute (recimo, pa znajo biti tudi daljša), zadaj se nabere 30 avtomobilov (pa se velikokrat tudi več), izgubljeno na vozilo recimo 40 sekund (zaokrožimo na 1 minuto, ker je v nekaterih vozilih več oseb). Končni rezultat: izgubljeno 30 minut
Ampak gledat širše je zajeb... egoistom nepredstavljivo.
Saj se zavedaš, da tud med tovornjakarji obstajajo tesla, ki zanalašč pohodijo gas, ko so prehitevani? Da ne omenjam enga celega kupa ljudi, ki kruzajo s 85 na uro, ko se kamionar odloči prehitet pa pohodijo gas in potem spet kruzajo z 85 na uro. Kamionar (tisti, ki se drži zakona) pač ne more razvit višje hitrosti od 90 kmh. Glej na zadevo širše tudi ti.
rolleyes-1.gif

alfabet

Fizikalc
17. jan 2014
1.122
4
38
Citat:
Saj se zavedaš, da tud med tovornjakarji obstajajo tesla, ki zanalašč pohodijo gas, ko so prehitevani?

Ampak to ne gre skupaj s tistim, da jih delodajalci preko telemetrije nadzirajo, kako ekonomično vozijo.

mtl

Majstr
19. jul 2007
10.574
336
83
Kras
www.mtl.si
Citat:
Uporabnik kalbo pravi:
Citat:
Uporabnik mtl pravi:
Citat:
Nič, če bi bil le ti sam.
Sedaj pa poglej zadevo malo širše. Tovornjakar spusti plin, prehitevanje zaključeno v pol minute, izgubi 10 sekund. Končni rezultat: izgubljeno 10 sekund
Sedaj gremo pa na frajerišanje tovornjakarja: prehitevanje traja 3 minute (recimo, pa znajo biti tudi daljša), zadaj se nabere 30 avtomobilov (pa se velikokrat tudi več), izgubljeno na vozilo recimo 40 sekund (zaokrožimo na 1 minuto, ker je v nekaterih vozilih več oseb). Končni rezultat: izgubljeno 30 minut
Ampak gledat širše je zajeb... egoistom nepredstavljivo.
Saj se zavedaš, da tud med tovornjakarji obstajajo tesla, ki zanalašč pohodijo gas, ko so prehitevani? Da ne omenjam enga celega kupa ljudi, ki kruzajo s 85 na uro, ko se kamionar odloči prehitet pa pohodijo gas in potem spet kruzajo z 85 na uro. Kamionar (tisti, ki se drži zakona) pač ne more razvit višje hitrosti od 90 kmh. Glej na zadevo širše tudi ti.
rolleyes-1.gif
Seveda obstajajo, ampak takšna tesla so v konkretni manjšini, ker jih 99,99% sedi na limiterju...
In glede širokega gledanja, menim da gledam dovolj široko: če boš namreč temeljito prebral temo in moj komentar, ne omenjamo, da naj prehitevalec potegne , temveč, da naj prehitevani spusti tempomat za 10 sekund in se potem spravi nazaj na limiter.
To recimo jaz naredim, ko vidim, da me kdo ''umirjeno'' prehiteva. In ni potrebno več kot 10 sekund, da je tisti mimo, hitrost mi pa pade morda za slabih 10km/h.

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.696
9.479
113
Ja, verjetno res ne. Delodajalci pa s tovornjakarji počno marsikaj in tukaj bi blo treba začet, potem pa dalje. Po večini ga pa ti fantje prej nahebejo kot kaj drugega, žal. Poraba je itak tabu tema, sam je tu čas prednostnega pomena.

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.696
9.479
113
Ma sej se razumemo, dva pametna se že zmenita. Sam tebi kot vozniku osebnega avtomobila so te stvari vseeno lažje, kot pa kamionarju. Kot rečeno, izlet v kabini ti odpre oči, vsaj meni so ti izleti dali precej vpogleda v življenja fantov za volani, kar pa ne pomeni, da mi idioti med njimi ne dvignejo pritiska.

Nazadnje urejeno:

mtl

Majstr
19. jul 2007
10.574
336
83
Kras
www.mtl.si
Sem bil dovolj v kabini, da mi je vse jasno.
In edini potencialno delno sprejemljiv izgovor po mojem mnenju je pri prehitevanju v klancu navzgor, če je motor prešvohen. Ker potem tistih 10km/h ne moreš več pridobiti nazaj do vrha klanca in si dejansko ''sitting duck'' za ostale tovornjake. Torej je to tudi z varnostnega vidika potencialno problematično.
Vse drugo so pa žal deb... za volanom, pa če je tvoj kolega s katerim si prevozil x izletov ali pa moj...

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.696
9.479
113
Ma ni kolega, je svak. Pa sem bil z njim v 15 letih že v šleperju, pa v plugu, pa kiperju.

Ja, saj v klancu navzgor se največkrat prehitevajo po polžje in ja, so arogantni idioti nekateri, ne pa vsi in avtomobilisti delajo divje neumnosti.

alkoholik

RudolF
23. jul 2007
16.523
2.895
113
v lokalni ostariji
eno vpšraanje za avtomobiliste

KOJI K vas sili da izsiljujete kamion, da je treba na polno žlajfat (in molit boga da se bo izšlo...ker 40t ni tak enostavno ustavit...), zakaj jebate, vozite 70 pred kamionoom in ne potegnete? zakaj ne upoštevate, da ima kamion ogromn mrtvi kot in vozite v njemu? zakaj se ne znate umakniti SKRAJNO desno? po možnosti do bankine? sploh če je bankina ob hribu druga pa ob dolini? ker kamion hitro potegne navzdol...

in ZAKAJ NE ZNATE BREMZAT pred najožjim delom, da se potem srečuješ na neki ožini namesto da bi prej malo gas spusil (ker kamion je že v ožini)...

zakaj drkljate po cesti?

ja, so eni kamionarji ki jebajo situacijo. pač tesla. večina je pa normalnih.

matofill

Guru
18. sep 2008
3.690
759
113
Bistvo je samo eno, in sicer, kako ima kdo "pofejkan" tahograf in ja samo to in nič drugega !

blazko

Majstr
21. sep 2007
7.444
425
83
Ksz:

Kako pa se odlocite, kdaj je pac prevec snega in je bolje parkirat?

Danes stratesko peljem na Ljubelj z A strani, za cestarskim plugom / posipalcem. Torej prvi po spluzeni polovici ceste (navzdol je bilo se polno snega), ob cesti parkirani, ustavljeni, zaleteni, nametani... kakih 10 vozil od Malleja naprej.

In na zadnjem ovinku pred mejo mi nasproti pripelje tovornjak! Sicer s ketnami zadaj, ampak
stupid-1.gif

ginek

Fizikalc
21. sep 2007
545
54
28
Citat:
Uporabnik gr69 pravi:
ksz

Kako dolgo pa traja prehitevanje s 5 km razlike? Prvi kamion 85, drugi 90.

5km/h je 1.34m/s (faktor 3.6). Če je tovornjak dolg 40m je to potem 40m/1.3m/s = 29,85s, torej cca pol minute traja.

ginek

Fizikalc
21. sep 2007
545
54
28
Citat:
Uporabnik ginek pravi:
Citat:
Uporabnik gr69 pravi:
ksz

5km/h je 1.34m/s (faktor 3.6). Če je tovornjak dolg 40m je to potem 40m/1.3m/s = 29,85s, torej cca pol minute traja.

V bistvu če še enkrat pomislim je čas x2. Ker mora dejansko prehitet tovornjak za celo svojo dolžino, torej naprej prevozi 40m prehitevanega, potem pa vsaj še 40m svoje dolžine, da se lahko varno vrne na vozni pas. In prištej še odvijanje/zavijanje na prehitevalno špuro. Vsaj minuto traja. Deset takih srečaš in je 10minut dodatnega časa na cesti.
smile-1.gif

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.696
9.479
113
Citat:
Uporabnik ginek pravi:
Citat:
Uporabnik ginek pravi:
Citat:
Uporabnik gr69 pravi:
ksz

V bistvu če še enkrat pomislim je čas x2. Ker mora dejansko prehitet tovornjak za celo svojo dolžino, torej naprej prevozi 40m prehitevanega, potem pa vsaj še 40m svoje dolžine, da se lahko varno vrne na vozni pas. In prištej še odvijanje/zavijanje na prehitevalno špuro. Vsaj minuto traja. Deset takih srečaš in je 10minut dodatnega časa na cesti.
smile-1.gif

Mater pretiravate. Na konc bomo prišli do tega, da je te pol minute švoh 20 sekund. Švoh 17m ma šleper miško, ne 40.

Nazadnje urejeno:

gr69

Guru
15. dec 2009
11.572
2.617
113
še v SLO - ampak komaj
Pol minute je kar dober približek. Izhajati je treba iz 2x slabih 19 m dolžine in še nekaj varnostne - torej ca. 50 m razlike v razdalji, ki jo je treba “oddelati” - na koncu znese 36 sekund in 900 m razdalje.

In ja - te pol minute je dooooooolge.
tongue-1.gif

Mr_Orange

Pripravnik
15. avg 2007
723
3
18
49
Murgle
Citat:
Citat:
Uporabnik Mr_Orange pravi:
Nekaj me zanima... Ko se tovornjakarji na avtocesti med sabo prehitevajo, prehitevani vedno tišči gas še bolj, kot ga je pred prenehanjem (vsaj zdi se tako) in potem prehitevanje traja in traja in traja in traja...

A bi res bilo tako težko za pet sekund spustiti gas in hitrejšega spustiti naprej, potem pa lepo v njegovo zavetrje, ker bi tistih par km hitrosti ki bi jo pri tem manevru izgubil takoj nadoknadil. In svet bi bil lepši tudi za vse avtomobiliste.

Si to mogoče narobe razlagam in bi v resnici izgubil 10minut časa in porabil dodatnih 50l nafte če bi gas spustil?

Lahko mogoče celo kdo pojasni iz prve roke?

Hvala za tvoj konstruktiven odgovor, zdaj mi je čisto jasno zakaj to počnejo (oz. počnete).

Kaj pa se bo meni zgodilo? Nič kaj dosti, pomaknil se bom na sredo med dva vozna pasova in začel divje blendati in hupati, da bo še tovornjakar živčen, ko bo pa končno prehitel svojega kolega pa bom še jaz njega, se postavil pred njega in počasi začel nižati hitrost. Ko me bo hotel prehiteti bom seveda s svojo raketo pospešil, vajo pa nato še dva ali trikrat ponovil pa vklopi sarkazem detektor
evil.gif
Zadovoljen?