Eno vprašanje o širini gum

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.154
4.132
113
Citat:
Uporabnik INKVIZITOR pravi:
Mene pa zanima, kako pridete do izračunov o porabi? Namreč, za točen izračun o porabi, bi se moral vozi določeno časovno obdobje pod popolnoma ENAKIMI pogoji. Tega pa nareč nihče ne počne. A tudi izračunate, s kakšno silo se vedno pohodi pedal za plin?

Folk (in tudi računalnik) računa porabljeno gorivo vs. prevožena pot ... problem nastane ker ob menjavi gum kar naenkrat pot nekoliko odstopa! Recimo zlizane letne - nove zimske gume že zaradi profila opravijo drugačno pot, jasno je potem vse narobe (od kilometrin do porabe). Na 100km je lahko tudi 5km razlike ... (torej večina ljudi po menjavi gum dobi ravno kontra podatke od "realnih")

Recimo čisto prav izračun bi bil če se upošteva za enako pot enaka km, kar pa nihče ne počne ampak prepušča štetje kilometrine vozilu.

Žalostno je da štetje kilometrine ni zakonsko predpisano oz. ni potrebe po umerjanju. To tudi pomeni da lahko neka znamka svoja vozila opremi s števci ki kažejo 2% manj, jasno iz tega sledi da je tudi poraba manjša pa še vozilo bolj počasi nabira kilometrino. 2% ni na prvi pogled nič, ampak porabo ima pa vozilo 2dcl manjšo!
evil.gif

sad

Guru
24. avg 2007
21.191
9.823
113
Citat:
Uporabnik Jurij pravi:
Predvsem manjka podatek, če bodo tudi feltne večje ali bodo ostale iste, to prinese kar nekaj razlike, moja 17" feltna z gumo je bistveno težja od 16", sem krepko občutil ko sem jih tovoril v klet prejšnji teden
smile-1.gif
Jup, gre za 16 proti 17 col.
Eh, bo očitno ostalo tako kot je.

jetamp

Fizikalc
5. sep 2007
3.535
72
48
Kranj
Glede na navigacijo mi števec pri visokih hitrosti laže tudi do 10%, ampak na koncu 200km dolge je bilo razlike za dobrih 500m.
Torej je števec za prevoženo razdaljo kar točen proti števcu hitrosti.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.154
4.132
113
Citat:
Uporabnik jetamp pravi:
Glede na navigacijo mi števec pri visokih hitrosti laže tudi do 10%, ampak na koncu 200km dolge je bilo razlike za dobrih 500m.
Torej je števec za prevoženo razdaljo kar točen proti števcu hitrosti.

Dvomim da je tako točen, moje izkušnje so, da je recimo razlika med dvema različnima homologiranima dimenzijami gum/platišč lahko par %, kar pa se na 100km poti meri v km. Kot sem omenil imaš na koncu tudi opazno razliko v porabi goriva, ampak to je zavajajoče ker razlike NI (je samo napaka števca)!

Števec hitrosti nima s tem veze, ker tisti itak "laže"!

naliM

Majstr
26. sep 2007
1.401
235
63
Odgovor ni lahek, ker se tudi gume iste dimenzije, a različnega proizvajalca/modela razlikujejo po širini in obsegu (svojo izkušnjo sem opisal v temi o obnovljenih zimskih gumah).
Dodatna širina se pozna pri vožnji na slabi cesti zaradi kolesnic (-) in pri vožnji v ovinke (+).

Sam na olditimerju vozim 245/40-17 letne in 225/50/16 zimske in je opazna zgornja razlika.
Na drugem avtu bom ta teden menjal letne 225/45-17 za 205/55-16 zimske in bom poročal.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.117
6.944
113
pri taščici
utisevalec;
en lapsus si napisal zgoraj v zadjem odstavku
ponavadi stevci kazejo vec kot gres dejansko, zato ti porabo nizajo.
2. Dvomim da ima kdo homo za gume ki odstopajo 5% od serijske po obsegu

sad

Guru
24. avg 2007
21.191
9.823
113
Hvala vsem za komentarje.
Bo kar 16 ostalo, namreč ravno tistega občutka teže se bojim. Sem namreč že imel eno tako izkušnjo ob menjavi platišč. Sedaj še ravno gre, potem pa .... Kar se pa lege tiče pa je sedaj že več kot zadostna. Pač estetika ne bo nič pridobila.

Stupo

Fizikalc
28. mar 2009
1.334
0
36
Ljubljana
Pri mojih 133KM se kar opazno pozna razlika med letnimi 195 40 R17 in zimskimi 185 55 R15.
Z zimskimi gumami je poraba za slabega pol litra nižja, pospeški so boljši, končna hitrost je pa tudi za 10km/h višja.
Obseg obeh gum je približno enak, odstopanja je 0,6%.