Eno vprašanje glede prometne nesreče in zavarovanj

tado

Fizikalc
15. maj 2008
2.267
1
36
Pozdravljeni!
Potreboval bi nekoga ki bi vsaj okvirno pojasnil koliko kazni lahko pričakujem glede ene prometne nesreče. Pošljem na ZS. Če kdo obvlada področje, ga prosim da se javi in se že vnaprej zahvaljujem.

Pa še to, kako je z zavarovanjem avtomobila. Ali je res če grem na drugo zavarovalnico zavarovati avta ne plačujem malusa (ali kako se že reče) in začnem od začetka. Kaj pa ko vprašajo glede kakšne prometne nesreče/škodnega dogodka?

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.768
6.756
113
pri taščici
Nekoc si lahko menjal zavarovalnico in si pac rekel da do sedaj nisi imel avta.
Potem-sedaj? Naj bi take zadeve preverjali v bazi. Ce je to res pa nimam izkusenj.
Glede kazni pa nimam pojma.
Vprasaj kakega Apolota

I

Izbrisan uporabnik #488

Predpis po katerem boš fasal kazen.
http://www.dz-rs.si/index.php?id=101&unid=UPB|24BB7ED2CF93A172C1257720002C849D&showdoc=1

Napiši javno pa lahko debatiramo, sicer se plača
smile-1.gif

tado

Fizikalc
15. maj 2008
2.267
1
36
A da bo bolje zanimivo...
Pa naj bo...Vozil sem za motoristom ca. 60 na uro (omejitev 50), z primerno varnostno razdaljo. Naenkrat voznik z levo roko zamahne proti levi in zgleda kot da bo šel levo v križišču. Nenadoma spremeni smer v desno (brez smernikov). In bum. Ene 5 metrov sem ga potiskal naprej (vključno z motorjem po tleh). Hvala bogu da mu nič ni bilo. Mogoče malo odrgnjeno koleno. Napihal je nekaj malega, jaz nič. Sem pa mladi voznik.

Nazadnje urejeno:
I

Izbrisan uporabnik #488

Ok: recimo
Gre za prometno nesrečo II. kategorije (lahka telesna poškodba motorista).

Za povzročitev prometne nezgode s prekrškom po 234. členu ZVCP-1 fašeš najmanj 200 EUR in 5 kazenskih točk.

Poglejmo kakšen prekršek si domnevno naredil:
Razdalja, 29. člen = 120 EUR
Hitrost, verjetno si v nasleju vozil do 10km/h preveč = 80 EUR.

Skratka, fasal boš 5 kazenskih točk za povzročitev prometne s prekrškom in 200 EUR denarne kazni. Pod pogojem, da si odgovoren za oba prekrška...

p.s. lahko pa fašeš še dodatno prepoved vožnje, o tem odloča seveda sodišče glede na okoliščine primer (isto 234. člen)

I

Izbrisan uporabnik #488

Drugače pa ne zato, da bo bolj zanimivo, ampak da lahko še drugi dajo mnenje oziroma svoj "obvezni" prispevek, morda tudi moralni
smile-1.gif

onlyme

Fizikalc
5. apr 2010
873
63
28
Prekršek za prekoračitev hitrosti dvomim da bo dobil, saj ga niso izmerili z radarjem. Bi pa znal dobiti kazen za neprilagojeno hitrost. Sklepam, da po 2. odstavku 30. člena, torej 460€ in 6kt.

p.s. A ni tako, da če napihaš, si avtomatsko kriv za nesrečo?

Nazadnje urejeno:
I

Izbrisan uporabnik #488

Bi se tudi strinjal, lahko pa reče da je vozil dovoljeno hitro, vendar ni bilo primerne razdalje, zato ni uspel pravočasno ustaviti.
Glavno, da dobi pod 7 pik kot začetnik.

p.s. če napihaš nisi avtomatsko kriv za nesrečo, si pa v prekršku zaradi alkohola.
Pijani voznik ki stoji povsem pravilno pred rdečo ni v ničemer kriv, da ga je nekdo nasadil od zadaj. Ni vzročne zveze med nesrečo in njegovim alkoholom...

Je pa v lastnem prekršku, ker je vozil vinjen.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.113
4.083
113
Citat:
Uporabnik Snecer pravi:
Bi se tudi strinjal, lahko pa reče da je vozil dovoljeno hitro, vendar ni bilo primerne razdalje, zato ni uspel pravočasno ustaviti.
Glavno, da dobi pod 7 pik kot začetnik.

p.s. če napihaš nisi avtomatsko kriv za nesrečo, si pa v prekršku zaradi alkohola.
Pijani voznik ki stoji povsem pravilno pred rdečo ni v ničemer kriv, da ga je nekdo nasadil od zadaj. Ni vzročne zveze med nesrečo in njegovim alkoholom...

Je pa v lastnem prekršku, ker je vozil vinjen.

Ja v tem konkretnem primeru je to malce dvoumno .. tip je recimo koma pjan na mopedu in je izsilil tebe kot poštenega udeleženca v prometu!
grin1.gif

Sicer pa če je šlo a motor ima verjetno "žmigavce" tako da če je mahal z rokami to ne pomeni da misli zavit in da ga moraš kar povozit če ne zavije!
hysterical-1.gif

Skratka, rekel bi da avtorju sledi par kazenskih točk in nekaj denarcev, motoristu/mopedistu pa tudi nekaj malega ... možna je tudi enomesečna prepoved vožnje, čeprav bi tukaj objektivno upošteval tudi nesrečne (vinjen motorist) in srečne (živ motorist) okoliščine. Tu ej precej odvisno koliko masla ima že na glavi in pa koliko je dejansko motorist napihal.

girisan

Pripravnik
3. sep 2007
525
18
18
Poleg kazni (za prometni prekršek) te lahko zavarovalnica terja še za delež izplačane odškodnine iz tvojega AO-ja, če nimaš doplačila za mladega voznika. Konkretno 30% izplačane odškodnine...

tado

Fizikalc
15. maj 2008
2.267
1
36
Najlepša hvala za odgovore, še posebej Snecerju.
Motor ima žmigavce a ni dal smeri kam želi. Dejansko je šel desno. In seveda vem da se motoristov ne zbije kar po tleh. Torej v najslabšem primeru okoli 400 evrov kazni in kazenske pike. koliko jih imam lahko največ kot mladi voznik (mladi voznik sem do aprila) gotovo se šteje takrat ko je bila povzročena nesreča (lansko leto aprila). Domnevam da mi ne uide tudi tečaj varne vožnje.
Koliko možnosti je da dobim prepoved vožnje (glede na to da vsak dan rabim iti v službo 20 km stran od doma, tudi med prazniki ipd. to bi bil problem). Možnosti, da izgubim izpit, ni?!

Glede zavarovanja imam seveda doplačilo 30% za mladega voznika, kasko... (kako pa naprej sedaj bom gotovo imel zvišano premijo, kaj pa če grem k drugi zavarovalnici?)

Največ me tare, to, da mi je res žal, neprestanoma se pa sekiram kako bo in kaj. Od tega je že skoraj eno leto. Včeraj sem klical na sodišče (nekateri pravijo da sem budala, da se sploh obremenjujem) pa mi je gospa na drugi strani rekla da je to še dosti sveža zadeva, in da bom tekom leta vabljen na razgovor/zaslišanje. Nekateri pravijo, da če sem vabljen na zaslišanje, da je to toliko hujše. Je to res?

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
Kaj pise v policijskem zapisniku ? Ce pise, da je tip napihal, da ni dal zmigavca pred nenadnim zavijanjem desno, da si ti pripeljal po predpisih, potem ne vem kaj - razen premajhne varnostne razdalje, to ti lahko v vsakem primeru obesijo, ker se ocitno nisi uspel ustaviti - tebe sploh zadeva.

Ce pa pise, da si ti bil kriv zaradi tegaintega razloga, potem pa tako ali tako ves, kaj ti pripada.

AndrejD

Guru
20. jul 2007
7.214
1.386
113
Citat:
Uporabnik tado pravi:
Najlepša hvala za odgovore, še posebej Snecerju.
Motor ima žmigavce a ni dal smeri kam želi. Dejansko je šel desno. In seveda vem da se motoristov ne zbije kar po tleh. Torej v najslabšem primeru okoli 400 evrov kazni in kazenske pike. koliko jih imam lahko največ kot mladi voznik (mladi voznik sem do aprila) gotovo se šteje takrat ko je bila povzročena nesreča (lansko leto aprila). Domnevam da mi ne uide tudi tečaj varne vožnje.
Koliko možnosti je da dobim prepoved vožnje (glede na to da vsak dan rabim iti v službo 20 km stran od doma, tudi med prazniki ipd. to bi bil problem). Možnosti, da izgubim izpit, ni?!

Glede zavarovanja imam seveda doplačilo 30% za mladega voznika, kasko... (kako pa naprej sedaj bom gotovo imel zvišano premijo, kaj pa če grem k drugi zavarovalnici?)

Največ me tare, to, da mi je res žal, neprestanoma se pa sekiram kako bo in kaj. Od tega je že skoraj eno leto. Včeraj sem klical na sodišče (nekateri pravijo da sem budala, da se sploh obremenjujem) pa mi je gospa na drugi strani rekla da je to še dosti sveža zadeva, in da bom tekom leta vabljen na razgovor/zaslišanje. Nekateri pravijo, da če sem vabljen na zaslišanje, da je to toliko hujše. Je to res?

Kazen za povzročitev prometne nesreče ti po moje ne uide. Ponavadi se pa poleg da še mesec prepovedi vožnje. No mogoče pa prepovedi neboš dobil, odvisno kako se bo odločila sodnica po tvojem pričanju. Kot mladi voznik mislim da lahko imaš 7kt, preden ti gre izpit. Si jih že imel kaj od prej ? In tisto za znižanje kt ni tečaj varne vožnje ampak nekaj drugega.

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
Cudno se mi zdi, da ga nisi dobil po posti domov. Zivel em v prepricanju, da to prejmejo vsi udelezenci nesrece (za zrtev vem, da ga dobi).

tado

Fizikalc
15. maj 2008
2.267
1
36
V glavnem, ne nisem dobil nič (od lanskega leta aprila pa do sedaj nič. razen to, da je bilo škode na mojem avtomobilu za 1000 EUR). Nekateri sicer pravijo da zapisnika ne dobiš, nekateri da.
Pa še eno vprašanje. Če grem sedaj k drugi zavarovalnici, plačam normalno od začetka premijo, ali dobim isto pribitek. ali je vseeno da ostanem tu kjer imam že sklenjeno polico?

Nazadnje urejeno:

B81

22. jul 2007
37.007
10.537
113
Mislim, da je danes že vseeno in se malusu ne moreš izognit. Kako je že to, 3 PR greš nazaj ali kako, to je 15%, pri kasku pa tudi greš nazaj...
ti bi moral nekak dokazat, da se ti je on vrgo pod avto. Recimo, da je prehitro zavil desno in ga je zaneslo in ti je padel pod avto
grin1.gif

Pa povej, kako boš rešil.

tado

Fizikalc
15. maj 2008
2.267
1
36
saj se ni vrgel pod avto. V glavnem ja, zadeva bo rešena ko bo tale tema v naftalinu. V glavnem upam na najboljše (na najmanjšo kazen). Seveda pa hvala vsem za pomoč

tado

Fizikalc
15. maj 2008
2.267
1
36
Je to res, da moraš potem plačati tudi sodne stroške (v katerem primeru). In koliko znašajo?