Eno "leseno" vprašanje

Gavran

direktor!
22. jul 2007
9.130
5.073
113
Nuku`Alofa
V hiši urejam prostorček za kratek čas pa rabim tanjša drevesna debla, ki pa morajo imeti lubje. Brez problemov se dobijo okrogla debla, ampak vse kar sem videl je olupljeno, jaz pa hočem imeti na deblih tudi lubje. Debelina mi ni kritična, recimo med 10 in 20 cm ampak lubje na deblih pa mora biti. V čem je trik? V vrsti lesa, času poseka, načinu sušenja.,,, da lubje ostane gor? Zadevo bi potem seveda prelakiral z nekim prozornim lakom.

kloko

Pripravnik
22. avg 2007
176
0
16
Če lubja ne odstranijo, se zelo hitro zaredi golazen, zato je vse olupljeno.

L.p., Kloko

Susto

Pripravnik
24. sep 2007
108
0
16
edina opcija da si sam posekaš kar rabiš, in temu primerno posušiš. Samo obstaja zelo velika verjetnost da se naseli lubadar. Posledice pa si lahko predstavljaš kakšne so.

lp
susto

x5x

600.registrirani uporabnik
22. avg 2007
2.662
9
38
Ljubljana- okolica
Citat:
Uporabnik Susto pravi:
da se naseli lubadar.
ne-ne-1.gif

Gavran

direktor!
22. jul 2007
9.130
5.073
113
Nuku`Alofa
Lubadar gre na smreko, ne? Jaz bi pa recimo bukev ali hrast. Kako sušiti, da ne bo lubje odpadlo? Lakirati moram pa suh les...

x5x

22. avg 2007
2.662
9
38
Ljubljana- okolica
hm.. takole je.. "zastrupit" boš moral s sredstvom proti črvom in sicer obvezno. ker drugače bo zajedalec (čru) prišel notri (lesna osa) ti požrl pod lubljem kar je "dobrega" potem pa ti bo lubje odpadlo.. pomoje bo boljš če vzameš bukev ker se mi je že zgodilo da je bil v svežem hrastu čru to pa še ne pomeni da v bukovem lesu ne more bit, samo pri njej lažje opaziš luknje(ovalne ali okrogle cca 3mm).

Nazadnje urejeno:

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.784
6.768
113
pri taščici
Kot so ti že napisali - v zajedalcih. Jaz osebno bi se vprašal kako zdravo je živeti ob lesu ki je tako močno kemično zastrupljen da ne morem nihče v njem preživet. Baje pa obstaja neka "termična" obdelava lesa, katera uniči vse zajedalce in naj bi hkrati naredila les "neužiten". Na tak način se obdeluje les za igralne avtomate (baje tam nekje na gorenjskem)

Mogoče sevlje kaj več ve o tem...

Edit: Sicer pa: Jaz se ne bi preveč obremenjeval s tem (črvi), enostavno bi našel debla (povej iz katerga konca SLO si in koliko bi imel rad dolga in vrsto lesa), pa bom jaz pogledal če je kaj primernega v naši hosti. Če se ne misliš preveč zaletavat in drgnit ob hlode, bi moralo lubje kar nekaj časa ostati na njem (ob tem da bi se res večkrat prelakiral oziroma mogoče prelakiral s čim, kar bi lubje nekoliko skupaj povezalo, ker ko je lubje enkrat suho postane zelo krhko.

Nazadnje urejeno:

x5x

22. avg 2007
2.662
9
38
Ljubljana- okolica
termična obdelava.. ja les daš v mikrovalovno pečico je tudi možnost sušenja na tak način..
drugače se pa dobi že te preparate proti zajedalcem ki niso več tako nevarni človeku. je pa res da vsaka stvar ni dobra.
če bo zadevo dobro prelakiral(večkrat) pomoje ni panike.

sevlje

Fizikalc
25. jul 2007
1.913
0
36
44
Selška dolina
Sicer priznam, da z masivo nimam kaj dosti opravka, tako da se lahko tudi motim, samo mislim, da bi moralo povsem zadoščati, če bi kakšnega mizarja naprosil, da mu daš tistih nekaj komadov lesa v sušilnico za nekaj časa. Za koliko ti bo že on povedal. In ma da crkne ozioroma ven prileze vse kar leze.

Sicer pa bi tudi sam izbral bukev, ker se najbolje vidi, če je kaj notri pa še manj možnosti je, ker je lubje zelo tenko. Pa tudi, če bo kak črv še ven pokukal se ne sekirat. Bolje to, kot da bo z vsemi strupi premazano.

Hanzi ne vem ali pod termično obdelovano misliš sušenje ali kaj drugega. Sicer smo celo nekaj igralnih aparatov naredili, samo se nismo posluževali takšnih postopkov.

@ x5x ne vem ali se glede termične obdelave šališ ali resno misliš? In če si resen, bi povedal kaj več o tem?

lp

lp

Nazadnje urejeno:

veselilisjak

Sloven´c
22. jul 2007
25.331
355
83
39
Med 10 in 20 cm boš dobil še kaj drugega kot bukev ali hrast. Recimo z leskovine ne gre lubje za eno lepo dol.

Sam sem naredil jaslice iz vrbe pa se kar lepo drži gor že par let.

x5x

22. avg 2007
2.662
9
38
Ljubljana- okolica
z termično obdelavo se NE šalim. prfoks na sredni nam je kar ene par ur razlagal o temu kako on dela doma razne skodelce. jest tega doma nisem probaval kokr nm jepa on povedal gre pa za mikrovalovno pečico. les daš enostavno notri ter prižgoš mikrovalovko. on je dajal v skodelice še med tako da jih je impregniral. je pa res da moraš paziti ker se ti lahko kaj hitro les vžge posledice so pomoje vsem jasne. jih je kar nekaj uničil. kokr je reku da v nemčiji pbstaja firma ki dela večje skrinje prav za potrebe sušenja.

grede preparatov: lahko pustiš oz. posušiš zmontiraš brez da bi mazal s kakšnim strupom. v primeru pa da vidiš luknjico takrat pa bi bilo fajn če z injekcijo notri spustiš malo strupa. ali pa potem z kako palčko(žico) pobazaš notri.
lp x5x

veselilisjak

Sloven´c
22. jul 2007
25.331
355
83
39
Kar se insektov tiče se jih da ferdirbat na popolnoma nestrupen način, sploh ker gre za manjše predmete.

Daš v polivinilasto vrečo in not ene dva dni spustiš rahel nadtlak dušika.

Gavran

direktor!
22. jul 2007
9.130
5.073
113
Nuku`Alofa
A so problem odstopa lubja izključno škodljivci ali tudi razlika v strukturi med lubjem in lesom? Mikrovalovno mi nekako ne pride v poštev - to naj bi bili stebrički od tal do stropa, dolžina (višina) je torej več kot dva metra. Hanzi, moja lokacija je Posavje. Hvala za ponudbo ampak prevoz bi bil dražji od vrednosti teh dveh stebričkov.
Aja, zvezdice vsem.

Garfildd

Guru
24. jul 2007
6.263
4.845
113
Ksz...

Lubadar nebo šel v "mrtvo" smreko, za 10-20 cm debla ter da je lubje gladko in se ne lušči je potem dobra bukev ali jesen.
Kolko tega rabiš, zapelji se v godz poglej kje kaj podirajo ( sedaj je sezona ) , dtopi do tistega ki podira in se zmeni da kupiš par lepih debelm še lepo ti jih bo odrezal, stalo te bo pa en drobiž.

Drug problem je pa to ustrezno posušiti, deblo se kar dolgo časa suši, sploh če je lubje gor, postošek sušenja mora biti počasen, 1-2 leti ( naravno sušenje )
Če boš prehitro sušil, pričakuj da ti bo les razpokal, če ti to ni ovira pa lepo sparvi to v kurilnico in do spomladi zna biti kar dovolj suho ( prostor je treba tud zračit).

Kar se pa tiče zajedalcev, obstajo premazi ( belinka - biocid ) ki je zaščita pred njimi, glih za otroška igrala ni najbolj primerno ampak po določenem času je tudi že vredu. Po drugi strani če v hiši nimaš česnega črva potem tudi stem materialom nebi smel biti problem. Sploh če bo les SUH, ker vsa bitja rabijo vodo-vlago za preživetje in če je les res fino posušen in prostor ni vlažen se nimaš bat lesnega črva.