Energetska preskrba gospodinjstev

jonny77

Guru
16. sep 2007
11.670
2.411
113
Pomurje
A ti si sodeloval pri pripravi novega zakona o kmetijstvu, po katerem se od kmetij pričakuje, da bojo obvezno vodila dvostavno knjigovodstvo in imela uradno zaposlene vse, ki delajo, kar pomeni, vsaj 2 bruto plači? Večje bedarije še v življenju nisem prebral, ker nima nobene podlage v realnosti in niti slučajno kmetija ne prinaš toliko prihodka. Zakon pa so na ministrstvu pripravili brez, da bi kogarkoli karkoli vprašali. Obeta se pestra pomlad.
Nisem. Imaš 50k€ prometa?

Daniel

Guru
21. dec 2007
6.078
3.763
113
Imam. Sem tudi obvezno v DDV. Žal pa prihodki od prodaje in stroški, ki se stalno višajo (samo v zadnjem tednu so se gnojila 3x podražila) držijo zmeraj vse nekje na nuli in mi vsakršni dodatni strošek, tudi računovodstvo zraven vsega ostalega naštetega predstavlja nepotrebno dodatno breme, ker si vem tudi sam izračunati, da dobička ni. Da bi pa imel uradno zaposlene, pa je misija nemogoče, ker bi moral za to imeti vsaj 150 glav živali.

Čisto tako po tamalem sem samo v zadnjem letu dobil zraven tole:

Dolgotrajna oskrba 1000 eur
Omrežnina 600 eur
Zdravstveni prispevek + 100 eur
In če na to dodamo še 1300 eur za vodenje dvostavnega knjigovodstva, kar zagotovo ustreza računovodjem, smo na 3000 eur dodatnega nepredvidenega stroška vsako leto. 30k eur v 10 letih meni predstavlja denar s katerim sem doslej vsaj nekaj lahko investiral v kmetijo, četudi sem za to moral vzeti kredit. Sedaj se pa pričakuje, da jih bom vrgel čez ograjo, saj za to ne bom dobil popolnoma ničesar več, kot imam sedaj, plačal pa bom.

Tako ne bo šlo.

jonny77

Guru
16. sep 2007
11.670
2.411
113
Pomurje
Imam. Sem tudi obvezno v DDV. Žal pa prihodki od prodaje in stroški, ki se stalno višajo (samo v zadnjem tednu so se gnojila 3x podražila) držijo zmeraj vse nekje na nuli in mi vsakršni dodatni strošek, tudi računovodstvo zraven vsega ostalega naštetega predstavlja nepotrebno dodatno breme, ker si vem tudi sam izračunati, da dobička ni. Da bi pa imel uradno zaposlene, pa je misija nemogoče, ker bi moral za to imeti vsaj 150 glav živali.

Čisto tako po tamalem sem samo v zadnjem letu dobil zraven tole:

Dolgotrajna oskrba 1000 eur
Omrežnina 600 eur
Zdravstveni prispevek + 100 eur
In če na to dodamo še 1300 eur za vodenje dvostavnega knjigovodstva, kar zagotovo ustreza računovodjem, smo na 3000 eur dodatnega nepredvidenega stroška vsako leto. 30k eur v 10 letih meni predstavlja denar s katerim sem doslej vsaj nekaj lahko investiral v kmetijo, četudi sem za to moral vzeti kredit. Sedaj se pa pričakuje, da jih bom vrgel čez ograjo, saj za to ne bom dobil popolnoma ničesar več, kot imam sedaj, plačal pa bom.

Tako ne bo šlo.
Se popolnoma strinjam.

To da se dopolnilna dejavnost opravlja na črno pa tudi ne gre, ker zajedajo v obrtništvo/podjetništvo.

Zakon bo treba precej dodelat.

godfather

Fizikalc
8. nov 2007
526
77
28
širne planjave Dolenjske
On: E+ je poslal popravek cene za viške. Ostaja na lanski 0,043€/kw
Res je, poslali posebno pismo (pa imeli dodatne stroške)....sem jih zadnjič pri poračunu vprašal, zakaj bo obračun viškov po ceniku v veljavi od 1.1.2025, če je bilo pridelano pred tem datumom, pa so me prav grdo odpravili, da tako je in nič drugače (kot bodi vesel, da sploh kaj dobiš). Zdaj pa popravek, verjetno jih je nekdo bolj tečen po zdravju vprašal, kako si to predstavljajo obračunati po novem ceniku.

• Všeč mi je
Reactions: jonny77