Energetska preskrba gospodinjstev

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.313
1.229
113
www.adriamedia.si
Seveda obstaja API. Je pa MojElektro in posledično API tako bukov, da ponoči konsolidira podatke - se pravi je vseeno ali gledam Tarifnik, MojElektro (mimgrede - obstaja app) ali podatke vlečem v HA - vse je “prepozno”.
Žal zaenkrat nisem našel več podrobnosti o “aktivnem odvzemu” - a to kar se zaenkrat da razbrati, bi ta funkcija omogočala real-time odčitke - od tu do HA avtomatizacije pa potem ni več daleč.
Vprašanje pa je ali bo dostop omogočen navadnim smrtnikom in pod kakšnimi pogoji.
Berem “jodlarje” - tam s kratkim dopisom upravljalcu omrežja odprejo ozr. spustijo podatke v RJ12 (MBus protokol) in si tam obesijo “bralnike” - kar pa pri nas ne bo šlo tako enostavno (obesiti), ker so števci pod ključem.
Pride iz elektra (ne več zastonj, po navadi), odpre merilno oamrico, se priklopi naprava na P1 port števca, nazaj zaplombira števec in nastavi standardne telegrame, kot jih je določil SODO. To je to.

Daniel

Guru
21. dec 2007
5.878
3.499
113
Sam spremljam porabo preko HA in metra na SE. Imam narejene tudi avtomatizacije, da mi izklaplja večje porabnike, ko gre poraba čez 17 kW ampak tisti so večinoma že tako izklopljeni v najbolj kritičnih časih. Nižje tako ne morem, ker ko dela vse kar mora delati v tistih par kritičnih minutah enostavno vse skupaj pride ravno tam nekje do 17 kW. Se pa malenkost pozna, če je HA procesorsko podhranjen, saj včasih reagira z malenkostno zamudo, kar se izklopov tiče.

• Všeč mi je
Reactions: Rekreacija

Gonzo

Guru
1. sep 2007
9.420
9.695
113
EU
Gledam dogovorjene moči na računu za elektriku.
Enofazni, enojna tarifa. 1X25A
Blok prvi 3,5 Kw
Bloki ostali 4,7 Kw.
Pa še za vsk blok različne cene. To so naredili pravi kaos.
Znižali bi glavno varovalko na 4,5 Kw. Enojno ceno za vse bloke, in brez kompliciranja.
Nebi rabil spremljat in voditi Excel, kdaj bom prekoračil, ker bi enostavno varovalko ven fu..khm.. ven vrglo.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.004
6.880
113
pri taščici
Pri meni je problem, da gre varovalka ali odklopi števec, če pride nekoliko več kot 17 kW. Sicer so varovalke kar trpežne glede na vse in večinoma prej števec odklopi.
Se stevec mora drzat 40% preobremenjtve 90 sekund in 10% 15 minut.
Varovalke še več.
Upam da imam cifre prav v glavi. Sem jih natuhtal v zadnjih 5 letih od kar me je stevec odklapljal pri obremenitvi lahko tudi manj kot kw.
Poleti je dokoncno crknil.
Najvecji casovni blok imam pod 4kw, oni pa meni da imam presvoh varovalko (25A)

Daniel

Guru
21. dec 2007
5.878
3.499
113
Se stevec mora drzat 40% preobremenjtve 90 sekund in 10% 15 minut.
Varovalke še več.
Upam da imam cifre prav v glavi. Sem jih natuhtal v zadnjih 5 letih od kar me je stevec odklapljal pri obremenitvi lahko tudi manj kot kw.
Poleti je dokoncno crknil.
Najvecji casovni blok imam pod 4kw, oni pa meni da imam presvoh varovalko (25A)
Izklopi tudi, če je samo posamezna faza preobremenjena. Nedolgo nazaj sem se ravno s tem ukvarjal in ugotovil, da mi je šla poraba na eni fazi tam proti 40A in je števec hitro izklopil. Ampak, če si gledal moj elektro ni bilo tam zapisane nobene prekoračitve.

BLABLABLA

Guru
28. sep 2007
2.645
1.040
113
Izklopi tudi, če je samo posamezna faza preobremenjena. Nedolgo nazaj sem se ravno s tem ukvarjal in ugotovil, da mi je šla poraba na eni fazi tam proti 40A in je števec hitro izklopil. Ampak, če si gledal moj elektro ni bilo tam zapisane nobene prekoračitve.
Kar je tudi prav...
Obremenitev po fazah mora biti čimbolj enakomerna...
Boš moral nekatere enofazne porabnike prestavit na drugo fazo.

Najmanj, kar se ti lahko zgodi, da ti odleti preobremenjena pancarka

Daniel

Guru
21. dec 2007
5.878
3.499
113
Kar je tudi prav...
Obremenitev po fazah mora biti čimbolj enakomerna...
Boš moral nekatere enofazne porabnike prestavit na drugo fazo.

Najmanj, kar se ti lahko zgodi, da ti odleti preobremenjena pancarka
Včeraj sem dva bojlerja prestavil v omarici. Ampak, ker gre za staro hišo ju ne morem še dodatno ločiti vsakega na svojo fazo.

• Všeč mi je
Reactions: Rekreacija

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.004
6.880
113
pri taščici
Meni je pa lani odbilo pancerko. Stevec ni odklopil. Zabeležil je skupno (15 minutno) porabo nekih 14kw(/4).
Je pa res da je bil priklopljen avto, pa kup enofaznih porabnikov. Dokler je bil sonce je bilo ok, potem pa...

Rekreacija

Guru
7. avg 2019
1.172
684
113
Tale omrežnina sploh ni tako slaba reč kot si večina razlaga.
Šele sedaj se je začelo razmišljati o obremenitvi posameznih faz kar bo preprečilo marsikateri požar! Ljudje so postali na marsikaj pozorni na kar prej sploh pomislili niso. Pa niti ni nujno da je ena faza res precej več obremenjena kot ostali dve ker vzrokov za to je več. Eden od teh je tudi to da so slabi stiki in to od kontaktov na vtičnicah, stikalih...... Največji problem je pa da je slab stih v razvodnicah ali pa na razdelilni plošči kjer je lahko žica slabo pritrjena na sponkah.
O podloškah na vijakih je pa že brezveze pisati ker se niti električarji ne držijo več reda kakšen vrstni red le-teh mora biti.

• Všeč mi je
Reactions: sad