Energetska preskrba gospodinjstev

Jabe

Guru
1. okt 2007
14.241
6.781
113
Seveda lahko, samo racun mora biti pravi. Tebi so nastavili uporabniškega, kjer lahko samo gledaš. Naredis na drug mail monterjev racun in se z njim vpišeš, pa lahko tudi štelaš.

• Haha
Reactions: Samo Svoj

Samo Svoj

Guru
27. jan 2022
6.545
2.676
113
Imam monterski app in polne pravice, požegnane direkt od izraelcev, brez skrbi.

V istem postu kot sem odgovarjal tebi piše: v appu za monterje te podatke vidiš ne moreš pa spreminjat nastavitev - mišljeno konkretno za oddajo, ker nekatere seveda lahko.

A pol misliš, da nas Solar Edge namerno zavaja, da bi kupili njihov E-meter (no v bistvu smo ga že, me pa na načelni ravni vseeno zanima ali smo kaj prešpricali).

Jabe

Guru
1. okt 2007
14.241
6.781
113
In sem ti odgovorila ze malo prej. Vpisi se v ta app kot monter in ne uporabnik, pa bos lahko. Jaz sem si ze spremenila.

Samo Svoj

Guru
27. jan 2022
6.545
2.676
113
Ekola:
Screenshot 2024-12-23 at 10.16.07.png

Daniel

Guru
21. dec 2007
5.850
3.468
113
Tako pač ne bo šlo. Če so cene elektrike nizke naj omejujejo direktno oddajo na razsmerniku (ampak za to pa rabiš dodatni števec, ker ne moreš človeku omejiti še lastne porabe) in naj potem pač kupijo tisto energijo drugje, da jo bojo prodali sosedu. Itak je takrat praktično zastonj.

En čas se je dalo priti v nastavitve tudi preko 172.16.0.1. V novejših verzijah programske opreme je ta dostop blokiran in dela samo še preko SetApp. In pa nekaj parametrov oddaje se da spremeniti preko Modbusa, če imaš Home Assistant.

Link:

Gonzo

Guru
1. sep 2007
9.411
9.682
113
EU
Na računu od elektrike piše, da sem dogovorjeno moč v prvem bloku prokoračil za 0,6 kilovatov.
Za to računajo slaba dva Eura, brez davka. Ker mi kavic ne bodo odtegovali, takoj grem v boilerju odklopit eden grelec, od dveh. :eek:

Samo Svoj

Guru
27. jan 2022
6.545
2.676
113
Tako pač ne bo šlo. Če so cene elektrike nizke naj omejujejo direktno oddajo na razsmerniku (ampak za to pa rabiš dodatni števec, ker ne moreš človeku omejiti še lastne porabe) in naj potem pač kupijo tisto energijo drugje, da jo bojo prodali sosedu. Itak je takrat praktično zastonj.

En čas se je dalo priti v nastavitve tudi preko 172.16.0.1. V novejših verzijah programske opreme je ta dostop blokiran in dela samo še preko SetApp. In pa nekaj parametrov oddaje se da spremeniti preko Modbusa, če imaš Home Assistant.

Link:

Ja in potem daš navodila za Solar Energy Meter. :sprasujemse:

Imam že eno let SetAPP in kot se vidi na sliki zgoraj polni dostop - monter ima še vedno polni dostop, čeprav se sprašujem zakaj bi ga pa sploh rabil.

Jabe

Guru
1. okt 2007
14.241
6.781
113
Ti tole nič ne vpliva na garancijo? Oz. ali monterjem ob tem še zmeraj ostane dostop?

Ostane. Ko mi je panel crknil, sem pobrskala in jim povedala, kje je tezava. Da jim ni bilo treba prevec iskat. Tudi porajtali niso, da sem spremenila, niti ne bi mogli. Ker ko je decko stal takrat pri nas in štelal, sva se zgovarjala in menila, na kok naj da. Sem rekla, kot ponavadi, lahko bi pa rekla 13,5, pa bi bilo isto, kot je sedaj.

Seveda tukaj bi morebiten problem bil izkljucno moj. Bi mi pač stevec ven metalo. Ce bi kaj drucga srala, kar pa oni nikdar ne bi nastimali, ker se lahko zgodi, kar bi pac se meni, pa verjetno ne bi. Ce sem sama sferderbala, naj sama rihtam... ali placam... Logiš.

Daniel

Guru
21. dec 2007
5.850
3.468
113
Ja in potem daš navodila za Solar Energy Meter. :sprasujemse:

Imam že eno let SetAPP in kot se vidi na sliki zgoraj polni dostop - monter ima še vedno polni dostop, čeprav se sprašujem zakaj bi ga pa sploh rabil.
Drugih navodil ni. In tudi v teh ti piše:

In the event of a communications loss between the inverter serving as the smart energy manager and the meter, the multiple inverter system power level falls back to the site limit.

Torej če ni povezave z energy metrom se razsmernik sam omeji na nastavljen site limit in ne producira več, kot je tam nastavljeno. Zgornje je pač kopirano iz primera več razsmernikov, enako je pri enem samem.

Samo Svoj

Guru
27. jan 2022
6.545
2.676
113
OK - obupal s pojasnjevanjem.

Citiraš povsem narobe stvari iz navodil - multiple inverter sistem je sistem z več inverterji povezan v eno celoto. Predvidevam, da nas tukaj ni kaj dosti s takim sistemom - jaz sigurno ne.

Daniel

Guru
21. dec 2007
5.850
3.468
113
OK - obupal s pojasnjevanjem.

Citiraš povsem narobe stvari iz navodil - multiple inverter sistem je sistem z več inverterji povezan v eno celoto. Predvidevam, da nas tukaj ni kaj dosti s takim sistemom - jaz sigurno ne.
Pa dobro no, kaj ti ni jasno? Sem dodatno napisal, da je enako, če je en razsmernik. Si sploh pogledal dokument ali kar tako pišeš?

Mislim, dobesedno v dokumentu malo višje piše tudi tole:

In the event of a communications loss between the inverter and the meter, the inverter's power level falls back to the site limit.

Obstaja celo (sicer precej star) video na YT:

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.978
6.867
113
pri taščici
KAKO? To me res zanima ker imamo pisno od Solar Edge, da to ne gre.
Daj citiraj ti solaredge.
Brez energy metra ti lahko omejis proizvodnjo.
Z energy metrom ti lahko omejis oddajo. (In je proizvodnja vecja kot oddaja zaradi lastne porabe).
Limit oddaje imas 13.6.
Filas avto z 11 kw.
Ce imas energy meter, ti elektrarna lahko proizvaja 13.6+11kw ( ce imas tako veliko), ce nimaš energy metra lahko proizvaja samo 13.6.

sass

Guru
1. sep 2007
5.228
861
113
Na računu od elektrike piše, da sem dogovorjeno moč v prvem bloku prokoračil za 0,6 kilovatov.
Za to računajo slaba dva Eura, brez davka. Ker mi kavic ne bodo odtegovali, takoj grem v boilerju odklopit eden grelec, od dveh. :eek:
to je zato, ker si samo 1x v celem mescu prekoračil dogovorjeno moč. če bi jo vsak dan, bi se kar nekaj teh kavic nabralo :fredi:

Samo Svoj

Guru
27. jan 2022
6.545
2.676
113
Limit oddaje imas 13.6.
Ce imas energy meter, ti elektrarna lahko proizvaja 13.6+11kw ( ce imas tako veliko), ce nimaš energy metra lahko proizvaja samo 13.6.
To si sedaj malo zmešal hruške in jabolka.
Seveda lahko dajo paneli ven samo toliko kot je njihova nazivna moč +- par %.

Vrtimo se okoli tega ali lahko inverter brez e-metra nastaviš na nižjo izhodno vrednost kot je njegova nazivna vrednost in tu nima načelno nobene veze ali to oddajaš ali sam trošiš.
Namreč pri predimenzionirani elektrarni glede na odjem je seveda idealno, da pri tistih par špicah preko dovoljene oddaje, le-to pokuriš v hiši, oz. ti pač nekaj zabremza da ti števec ven ne vrže - nujen "ročni" poseg on site. Je pa stvar v tem ali imaš presežek ves čas in tudi lastno porabo visoko (kar je precej nelogično, da tako predimenzioniraš SE) in bi ti omejevanje na inverterju pač pobralo preveč oddaje v sistem (kar pa je spet precej nezaželjeno). Če lahko omejiš na inverterju BREZ E-metra pač prišparaš v osnovi 200-500€ pač odvisno koliko ti kdo pokasira za dobavo in priklop škatlice vredne cca 100€.

In za konec še precej dobeseden citat SolarEdge, ki ga lahko smiselno izluščiš tudi iz zgoraj pripetih navodil: omejitev oddajne moči inverterja je možna izključno v povezavi z E-metrom.
Dopuščam možnost, da je na kakšnih malo starejšim modelih S-Edge inverterjem še bil mogoč dostop v ta del nastavitev, sedaj tega dostopa z SetApp ni več - vidiš omejitev, ne moreš pa je spreminjat.

Mislim, dobesedno v dokumentu malo višje piše tudi tole:

In the event of a communications loss between the inverter and the meter, the inverter's power level falls back to the site limit.

Bom po tvoje: pa dobro no, ti sploh razumeš napisano? Če E-meter izgubi komunikacijo z inverterjem je moč omejena na tisto nastavljeno v inverterju.
To nima veze z osnovnim vprašanjem.

Daniel

Guru
21. dec 2007
5.850
3.468
113
Kako da ne? Vprašal si ali lahko omejiš moč proizvodnje brez števca in to je točno to. To je moč, nastavljena v inverterju in po tem se inverter ravna, torej lahko omejiš moč.

Dopuščam pa možnost, da enostavno ne razumem kaj sploh želiš.

V glavnem jaz na svojem lahko še zmeraj omejim proizvodnjo, pa ima eno najnovejših verzij programske opreme.

Mogoče pa nimaš čisto "full" acess.

• Všeč mi je
Reactions: Jabe

Samo Svoj

Guru
27. jan 2022
6.545
2.676
113
V glavnem jaz na svojem lahko še zmeraj omejim proizvodnjo, pa ima eno najnovejših verzij programske opreme.
Ok nimam pojma.
Prosim posnami mi tvoj dostop preko SetApp v inverter in spremeni moč proizvodnje ter daj na potrditev. Ko boš to naredil ti verjamem, prej ne, ker meni to ne dela - sem dal sliko mojega dostopa, pa tudi mojemu monterju ne.

Daniel

Guru
21. dec 2007
5.850
3.468
113
Zgoraj sem ti napisal, da to lahko spremenim preko modbus protokola iz home assistant.

Iz aplikacije logično ne morem, ker nimam full dostopa.

Verzija programske opreme je 4.21.511

Daniel

Guru
21. dec 2007
5.850
3.468
113
Sicer niso v pravem zaporedju ampak ok. Očitno dela. Če niti tvoj monter nima dostopa potem pač odprita nalog pri solaredge in naj uredijo.

1000040341.jpg

1000040342.jpg

1000040339.jpg

• Všeč mi je
Reactions: Jabe