Energetska preskrba gospodinjstev

Jabe

Guru
1. okt 2007
13.966
6.584
113
Nima vsaka. Razno termoshopi in orke in ne vem katere domace predelave mick, so jih ven vzeli, da so pocenili in nabili na "jumbote" - nase ne rabijo grelcev. Meni bi moja ze zdavnaj crknila brez grelcev, ker kot se ze iz zgornjih podatkov vidi, jih TČ rabi v dolocenih okoliscinah, ki pa so v mojem primeru kar konstantne.

To receno, pri Panasonicu ni to neka blazna skrb, ker jih zraven dobis. Problem je sicer, da jih uporabniki potem fizično izsteknejo, da se ja ne bodo vzgali. Kot da jih TČ prižge, ce res ni treba. Kako naj pa proizvajalci pridejo do svojega reklamnega materiala, če bi se jim grelci kar tako malo iz ljubega miru prizigali?

Daniel

Guru
21. dec 2007
5.703
3.307
113
Tale kombinacija je nevarna, ker v TČ ne sme priti prav veliko čez 60, 70°, kar bo mimogrede pri kurjenju na drva. Posvetuj se z inštalaterjem, alumplast vezava do izmenjevalca pomojem odpade, ne glede na to ali imaš toplovodno ali plinsko TČ.
Kaj bi lahko bilo narobe, če se voda v TČ ogreje čez 70 stopinj?

Valhalla

Guru
17. dec 2007
4.558
1.150
113
Jaz ne bi tvegal 100° na izmenjevalcu, kar se ti pri kotlu na drva zlahka zgodi. Že na poti tja (alumplast) ne bi tvegal. Naj inštalater stoji za tole zgodbo.

B81

22. jul 2007
37.005
10.535
113
Moja okna gledajo v večini na V zarotirano še malo proti S (nikakor ne na jug). Ampak njegova je tudi dobro izolirana. Njegova je manjša - 255 vs 140. Ne vem, od kod je, ampak se mi zdi da lokacija ne igra silne vloge pri tej primerjavi. in zdaj še... moja je 5Kw, njegova pa 9kW.

Vse to je pa čez prst, zastonj se lahko pozabava in izračuna, kot sem mu že predlagala, koliko hiša potrebuje. Potem pa dimenzionira po balkansko - tok kot je treba, da se nikdar grelec ne vklopi in za ziher še eno številko čez in seveda vse to plača. Kasneje dela urnike zaradi prevelike minimalne moči, dela urnike zaradi novih blokov in dokupuje zalogovnike, ker preveč na na telefon gleda zaradi wifija in ga skrbi, kaj se tokrat prižiga in ugaša. Ali pa se loti kot malo bolj hladen preračunljiv severnjak - do 75% pokriva TČ sama, naprej pa grelec. kaj to pomeni v praksi - od teh 7123kWh, ki jih je porabil grelec, jih je zgolj 409 v vseh 10 letih zato, ker TČ ne bi zmogla. nobenega taktiranja. nobenih jajc...

Pri nas je tako računal svoj cajt samo Kronoterm, pa se mi zdi, da je zadnja leta opustil, ker je izgubljal stranke na račun tega, da je grelce "prodajal". Kolikor so že precenili te svoje hladilnike, jih razumem. Težko se dolgo časa upiraš temu trendu, če izgubljap stranke na račun, da jim želiš poceniti vse skupaj. Si mislijo, klinc te gleda, pa plačaj...
Da izgubljajo stranke? Od kod pa to izvira?

Jabe

Guru
1. okt 2007
13.966
6.584
113
Ce bi malo dlje spremljal tole, potem bi videl koliko bojazni je bilo prav na ta racun. Ljudje so se odlocali drugace od svetovanega, njihovi monterji so pa okoli govorili, da je vseeno, ce se kdaj grelec prizge. Ne bom plačeval TČjke, ce pol grelci delajo varianta... Prav pol pa vecjo TC, ce vztrajajo. Saj je vseeno. Ker janez je vesel kot otrok, ko se grelec nikdar ne prizge in pri -10 se vedno lepo prede na min modulaciji (se je tudi poznavalsko naucil velikih besed).

mtl

Majstr
19. jul 2007
10.610
348
83
Kras
www.mtl.si
sej veš kk je... put your money where your mouth is...
sem edina po moje, ki se ti je do zdaj oglasil, da ima TČ polnih 10 let.
polnih 10 let --> poraba za ogrevanje hiše 23124kWh, od tega 7213kWh grelca, da je počel, karkoli pač je že in za to plačala 746,33€. razliko bi lahko torej naredila pri kWh za grelec in sicer bi plačala zgolj tretjino tega v najboljšem primeru, pa sem fejst preterala --> torej 248€ evrov. TC je bila točno 2k€ več, da bi bila dimenzionirana po tvoje in kot pač se to počne pri nas, ker monterji projektirajo s svojo agendo --> 2000-cca500=1500€.

1500€ iz leta 2014. Se v 2024 je to kar nekaj pira...

p.s.
znamka je v obeh primerih ista in je srednja žalost oziroma price/performance. Izberi termin, ki ti je ljubši.
p.s.s.
skozi leta je šlo brez doplačil tipa dodatnih zalogovnikov, notranjih termostatov ipd, da bi kompenzirali, da je zadeva premočna.
Upam, da si razumela, da gre za sarkazem ;).
Kakorkoli, sem ti že zgoraj napisal, da jaz vsega ne gledam samo skozi excel in sem zavestno pripravljen plačati več za kaprice, čeprav je to praktično čista izguba v strogo stroškovnem pogledu in ne bom prinesel nikoli noter. Recimo za ultratiho bom vrgel slabega jurčka, pa sem prepričan, da tudi navadna ne bi bila zelo moteča. Ampak tako je ;).
Te pa čisto razumem in ti želim, da ti še naprej uspešno dela.
Panasonic je sicer po mojih informacijah zelo dober srednji razred in zelo zanesljiva. Tako da, tisto žalost lahko spustiš ;). Upam pa, da jaz ne bom zadel terne in bom imel kakšne težave z njo.
Moja okna gledajo v večini na V zarotirano še malo proti S (nikakor ne na jug). Ampak njegova je tudi dobro izolirana. Njegova je manjša - 255 vs 140. Ne vem, od kod je, ampak se mi zdi da lokacija ne igra silne vloge pri tej primerjavi. in zdaj še... moja je 5Kw, njegova pa 9kW.

Vse to je pa čez prst, zastonj se lahko pozabava in izračuna, kot sem mu že predlagala, koliko hiša potrebuje. Potem pa dimenzionira po balkansko - tok kot je treba, da se nikdar grelec ne vklopi in za ziher še eno številko čez in seveda vse to plača. Kasneje dela urnike zaradi prevelike minimalne moči, dela urnike zaradi novih blokov in dokupuje zalogovnike, ker preveč na na telefon gleda zaradi wifija in ga skrbi, kaj se tokrat prižiga in ugaša. Ali pa se loti kot malo bolj hladen preračunljiv severnjak - do 75% pokriva TČ sama, naprej pa grelec. kaj to pomeni v praksi - od teh 7123kWh, ki jih je porabil grelec, jih je zgolj 409 v vseh 10 letih zato, ker TČ ne bi zmogla. nobenega taktiranja. nobenih jajc...

Pri nas je tako računal svoj cajt samo Kronoterm, pa se mi zdi, da je zadnja leta opustil, ker je izgubljal stranke na račun tega, da je grelce "prodajal". Kolikor so že precenili te svoje hladilnike, jih razumem. Težko se dolgo časa upiraš temu trendu, če izgubljap stranke na račun, da jim želiš poceniti vse skupaj. Si mislijo, klinc te gleda, pa plačaj...
Glede wifi vmesnika: sem napisal, da ga želim imeti, ravno tako sem napisal, da se bom potrudil zadevo nastaviti tako da bo optimalno, potem pa pozabil nanjo. Imam pa rad nadzor in vpogled v delovanje. Nikakor pa ne mislim vsakodnevno nastavljati in klikati po tem. Se pa zavedam, da to ni nujen strošek in je s stroškovnega vidika vržen denar stran. Ti vse po excelu kupuješ ali si včasih rečeš, to pa hočem imeti, čeprav je čisti minus?

Še glede velikost TČ: sem že zgoraj napisal in sem šel eno moč navzdol od priporočil ''strokovnjakov''. Glede samega izračuna je pa pri novi hiši zelo enostavno, pri rabljeni pa malo težje. Recimo mene matra izolacija spodaj, za katero ne vem kakšna je, dvomim pa, da sploh kaj je, ker imam recimo sedaj dokaj mrzla tla. Tako da ne moreš primerjati direktno s tvojo hišo, tudi zato, ker bom jaz imel radiatorje. Bom javil po tej zimi, upam da bo TČ nekje do srede decembra noter. Pa bom potem takrat še kaj povprašal ;).
Kot rečeno, gre se za cca. 2 tisočaka razlike, lahko tudi 2.5. Za to sem pripravljen doplačati, sploh da imam potem še rezervo za garažo. Bo že, važno da bo toplo.

Do 2034 se mi bo TČ že povrnila, tako da bom lahko car v gostilni. Čeprav bi se mi, če bi šel na tvoj način, že po 7ih letih. Tega pač ne bom omenjal takrat, ko bom vsem kazal na telefonu, kako mi TČ dela. ;)

PS: Upam, da razumeš, da je bil zadnji odstavek hec :).

Jabe

Guru
1. okt 2007
13.966
6.584
113
Saj ne vem, kako bi rekla... Ma, bom probala vseen. Imam jaz panasonica, tc in klimo. Slednja je ze s tem wifi jajcem in vpogledom.

1) na svoji TČ imam vzporedno vse, kar dajem v excel. Kako pa mislis, da pridem do podatkov. Ki pa so bistveno bolj zanesljivi in resnicni. Za vsako minuto ti lahko povem, kaj TČ dela. Nastavljati pa res nic ne morem preko tega

2) to rečeno. Panasonic ne pusti kaj dosti nastavljati in sariti. Definitivno pa ne preko modula kaj vec, kot na masini sami. Zato pa je zanesljiv, ker enostavno ne pusti, da bi uporabnik bil kaj dosti pameten.

3) ti kar vprašaj. Panasonicovo pamet imam v malem prstu. Kot vem, je niso kaj dosti spreminjali v zadnjih 10 letih. Zakaj pa bi? Nihce ni. Kar je novega, so wifi moduli, lepse kište in drugi plini. Brezvezarije v glavnem...

4) vem, da vcasih težko to videti, ampak sem precej zapravljive sorte. Jaz imam rada stevilke, denar sam po sebi ni tok važen. Sicer bi ga res lahko zapravila še več, ce se mi ne bi cifre ze po defaultu obracale v glavi, ampak ne delam tega skoraj nikoli v namen sparanja ali spreminjanja navad. Glava bi zabolela marsikoga, ce bi vedel kok mi na mesec zapravimo. Vse, kar imam od cifer je, da vem kje rezati, ce bi bilo treba... Kar je drugace velike vrednosti po moje, ampak zaenkrat, hvala bogu, ni bilo se potebe, da bi v praksi zaživelo.

5) premocne TČ se pac ne obnasajo po principu od viska glava ne boli. Znajo biti nepredvidljive sitnosti. Je bila pa kurilnica res ena stvar, kjer sem pa na vrh postavila smotrnost. Na koncu ze iz inata (imam to tudi jaz, mauš verjel), ker se enostavno nisem dala odgnati z blesarijami tipa:
- od viska glava ne boli
- k taki bajti pa res ne klima TČ
- ce bi imela denar, bi sigurno kupila kaj drugega
- tole te bo od prve zime dalje zeblo, ampak ne dolgo, ene 3 max pol bo pa vse crknilo, ker kompresorja ne mores terati na max prav dolgo casa (spoiler alert: nikdar pani ne bo pustil iti kompresorja na max, ce lahko vklopi grelec, spet ena izmed samoohranitvenih funkcij, ki je ne pusti povoziti. Imam, kot receno, dober vpogled v te zadeve).
- pa se kaj bi se našlo, recimo zelo tezko mi je prodati, da je toplota v bajti kaj drugacna ce na pečci piše eno ali drugo. Ali pa dela zvezno ali on/off. Zadeva je obrnjen hladilnik. Koliko se pozna na okusu jogurta glede na izbran hladilnik.

6) gradbena fizika ne pozna pojmov staro/novo. Stara bajta pod tlemi nima nic, tle ni treba niti kaj dosti ugibati. In das to pac v izracun. Ko vem, vse ostale podatke pa imas...

Daniel

Guru
21. dec 2007
5.703
3.307
113
Jaz ne bi tvegal 100° na izmenjevalcu, kar se ti pri kotlu na drva zlahka zgodi. Že na poti tja (alumplast) ne bi tvegal. Naj inštalater stoji za tole zgodbo.
Jaz imam diferenčni termostat med pečjo in bojlerjem. Nemogoče je bojler (ali TČ) spraviti čez 85. Seveda pa bo 120 stopinj v peči postilo posledice na Alumplastu. Ampak to so skorajda nemogoče situacije, zraven tega je večina starejših sistemov narejenih brez Alumplasta.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.764
6.750
113
pri taščici
Stos je v opremi tc ne v ceveh do nje.
Ta je problem pri visokih temperaturah. In visoke so ze 60+ za nekatere tc najbrz
Ni treba 120.
Jaz imam kos alkatenke po kateri gre obcasno tudi 60+C voda. Pa vemo da ni alkatenka za take T.
Kdor pa dela alumplast povezavo med pecjo na drva in zalogovnikom je pa....

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.718
9.493
113
Saj ne vem, kako bi rekla... Ma, bom probala vseen. Imam jaz panasonica, tc in klimo. Slednja je ze s tem wifi jajcem in vpogledom.

1) na svoji TČ imam vzporedno vse, kar dajem v excel. Kako pa mislis, da pridem do podatkov. Ki pa so bistveno bolj zanesljivi in resnicni. Za vsako minuto ti lahko povem, kaj TČ dela. Nastavljati pa res nic ne morem preko tega

2) to rečeno. Panasonic ne pusti kaj dosti nastavljati in sariti. Definitivno pa ne preko modula kaj vec, kot na masini sami. Zato pa je zanesljiv, ker enostavno ne pusti, da bi uporabnik bil kaj dosti pameten.

3) ti kar vprašaj. Panasonicovo pamet imam v malem prstu. Kot vem, je niso kaj dosti spreminjali v zadnjih 10 letih. Zakaj pa bi? Nihce ni. Kar je novega, so wifi moduli, lepse kište in drugi plini. Brezvezarije v glavnem...

4) vem, da vcasih težko to videti, ampak sem precej zapravljive sorte. Jaz imam rada stevilke, denar sam po sebi ni tok važen. Sicer bi ga res lahko zapravila še več, ce se mi ne bi cifre ze po defaultu obracale v glavi, ampak ne delam tega skoraj nikoli v namen sparanja ali spreminjanja navad. Glava bi zabolela marsikoga, ce bi vedel kok mi na mesec zapravimo. Vse, kar imam od cifer je, da vem kje rezati, ce bi bilo treba... Kar je drugace velike vrednosti po moje, ampak zaenkrat, hvala bogu, ni bilo se potebe, da bi v praksi zaživelo.

5) premocne TČ se pac ne obnasajo po principu od viska glava ne boli. Znajo biti nepredvidljive sitnosti. Je bila pa kurilnica res ena stvar, kjer sem pa na vrh postavila smotrnost. Na koncu ze iz inata (imam to tudi jaz, mauš verjel), ker se enostavno nisem dala odgnati z blesarijami tipa:
- od viska glava ne boli
- k taki bajti pa res ne klima TČ
- ce bi imela denar, bi sigurno kupila kaj drugega
- tole te bo od prve zime dalje zeblo, ampak ne dolgo, ene 3 max pol bo pa vse crknilo, ker kompresorja ne mores terati na max prav dolgo casa (spoiler alert: nikdar pani ne bo pustil iti kompresorja na max, ce lahko vklopi grelec, spet ena izmed samoohranitvenih funkcij, ki je ne pusti povoziti. Imam, kot receno, dober vpogled v te zadeve).
- pa se kaj bi se našlo, recimo zelo tezko mi je prodati, da je toplota v bajti kaj drugacna ce na pečci piše eno ali drugo. Ali pa dela zvezno ali on/off. Zadeva je obrnjen hladilnik. Koliko se pozna na okusu jogurta glede na izbran hladilnik.

6) gradbena fizika ne pozna pojmov staro/novo. Stara bajta pod tlemi nima nic, tle ni treba niti kaj dosti ugibati. In das to pac v izracun. Ko vem, vse ostale podatke pa imas...
O jezus.... na konc koncev sta sam dve cifri važni. Kok maš stopinj v hiši in kok te to košta. Vsi ostali podatki so balast. Ti pa prihaja na tabelce vidim.

Jabe

Guru
1. okt 2007
13.966
6.584
113
Seveda so balast. Kot vidis, ga tudi on želi imeti. To je hobi, ce hoces. Uporabna vrednost blizu nič... V tem konkretnem primeru.

Drugace mi pa moj nacin, pristop in pogled na stvari dober kruh dajejo. Tako da v bistvu je zame vazna samo T v hisi (23), koliko me kosta, niti ne. Ceprav je collateral damage vsega skup, da skordane nic, kot vidis.

• Všeč mi je
Reactions: nacek in sajkek