Energetska preskrba gospodinjstev

roCkY

Majstr
2. sep 2007
2.560
463
83

Vetrnice kot temelj so pravljica EU, ki jo trenutno ZELO drago plačujemo. Zelo veliko pomagajo, ko imaš dneve in dneve utilizacijo 6-7%.! Na morju je precej bolje. Ampak tam je že sama cena postavitve ćist druga. Kam in kako jih pospravit se zaenkrat sploh ne govori. Niso dost manjši problem kot ustrezno obdelano in deponirano jedrsko gorivo.

Seveda vetrnice doprinesejo sumarno kar nekaj ampak to ni to na dolgi rok ker rabiš veliko časa vodo kuhuat na plin ali premog.

Vir mora biti stalen. Ne vidim opcije brez jedrske. Nemcem trenutno manjka 50-55 GWh. Ostalim po EU nekajkrat toliko...

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.078
6.923
113
pri taščici
Vir res rabis stalen, ampak ne enako kolicino. Ze od nekdaj ;)
Zato se bi mogoce dalo tudi ksj narediti na "dinamični" ceni ekektrike.
No saj veliki porabniki to ze izkoriscajo,gospodinjstva pa....
Pa netmetering in tc(eloblock, ir paneli...) je tudi samomorilska odlocitev

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.301
1.924
113
Ko hodim po svetu, videvam polja vetrnic. V Luki Koper redno pristajajo ladje s krili za vetrnice, ki jih potem peljejo v Avstrijo.

Mi imamo pa dve (2).

Ob ogledu polja vetrnic sem vprašal, koliko ptičev umre zaradi njih, pa so me začudeno gledali.

Mi smo itak perle in vsak, ki ima 5 minut časa, se gre zelenega. Največja bedarija je, da jim pepčki po državnih službah, vedno pokimajo, samo da ne bojo česa krivi.

Gledam zadnjič oddajo o Norveški na tematiko energije...imajo otok, na katerem je največja gostota vetrnic po kvadratnem metru na svetu, poleg tega tam stoji največja vetrnica na svetu (mislim da višine 300 metrov, elipsa pa (podabu) nekaj čez 100 metrov). Ironija vsega pa je...da je ta otok rezervat za ptiče :valjamse:

Samo kaj ko imamo mi tako butaste ptiče... (al kdo je že butatst pr' nas..tud to podabu).

• Všeč mi je
Reactions: sandra

CLIO15

Guru
1. nov 2007
13.636
4.367
113
Kdo je danes bolj rjav Poljska ki se ne gre zelenega prehoda ali Nemčija, ki je oh vetrnice in solarni paneli?
Screenshot_20221201_094735_Chrome.jpg

nacek

Guru
13. okt 2012
2.958
605
113

henkl

Majstr
18. nov 2019
479
296
63
  • Haha
Reactions: ishtar007

bizi

Guru
21. nov 2007
27.271
-2.011
113
Kočevska
Tisti, kateri verjame, da je zaradi Ukrajine možen mrk, je goden za kakšno psiho ustanovo. Elektrike je povsem dovolj, reke tečejo enako kot so pred Ukrajinskim konfliktom, jedrska elektrarna proizvaja celo več elektrike kot prej, obe vetrnici se vrtita enako kot prej :aplauz: premog gori enako kot prej in ni povsem nobenega razloga, da bi elektrike zmanjkalo.
Tudi če vse laufa, smo samo 60% samozadostni.

roCkY

Majstr
2. sep 2007
2.560
463
83
Vir res rabis stalen, ampak ne enako kolicino. Ze od nekdaj ;)
Zato se bi mogoce dalo tudi ksj narediti na "dinamični" ceni ekektrike.
No saj veliki porabniki to ze izkoriscajo,gospodinjstva pa....
Pa netmetering in tc(eloblock, ir paneli...) je tudi samomorilska odlocitev
Dinamična cena in dinamično vključevanje porabnikov je itak opcija na kateri se dela.

Seveda ni 100% jedrska ob trenutnem tipu reaktorjev v praksi možna.
Dnevno nihanje je morda 10-15%. Tu so še vikendi. Letno zimsko odvisno od klime (ogrevanje,hlajenje).
Kakih 25% nad osnovno kapaciteto jedrske zagotovit iz sonca,vetra in fosila je nujno. Imat pa 110% vetrnic, kot jih ima Nemčija.... pred 2 leti in že nekaj let prej so ob prehodu front imeli vedno negativne cene. Še lani kdaj. Nato so pač CO2 lobiji zasukali zadevo. Sedaj je pa totalna štala ob anticiklonih, ko dneve ne piha.

tony

Guru
23. jul 2007
9.740
1.526
113
"[Vetrnice] Niso dost manjši problem kot ustrezno obdelano in deponirano jedrsko gorivo."

Še huje je, glede na to, koliko elektrike proizvedejo in da so pri svojem delovanju popolnoma nezanesljive - delajo dobesedno kakor piha veter - kar je izjemno zakompliciralo (beri: solidno sfukalo) delovanje enega od sistemov, ki v družbi mora delovati dolgočasno predvidljivo in do amena stabilo - elektroenergetskega sistema celotne EU so mnogo, mnogo slabša alternativa jedrskim odpadkom.

nemenabijat

bom jaz vas
7. feb 2011
4.490
3.589
113
Vsaka vetrnica ima reduktor in v njem tako v povprečju ene 200l olja. To verjetno ni olivno in je isto sranje za proizvodnjo in razgradnjo, kot v ICE motorjih. Kraki vetrnic so iz materialov, kateri se ne dajo reciklirat, vsaka vetrnica nuca na xy delovnih ur servis in menjavo olja, kraki vetrnic se čistijo z ne najbolj eko frendly čistili, ker drugače se prime gor svega i svašta, torej eko alternativa v vsem svojem sijaju.

• Haha
  • Všeč mi je
Reactions: Mr_Wolf in ales85