Saj je vseeno, aki mali 5L bojler ali ta velik. Oba imata grelce. In pomivanje posode je hudo potratno
Ni vseeno, veliki ima buffer v količini tople vode in samo "malo dogreje", mali se sprazni v 5 minutah in pol ves čas na polno laufa.Saj je vseeno, aki mali 5L bojler ali ta velik. Oba imata grelce. In pomivanje posode je hudo potratno
Te logike jaz ne razumem. Za segret isto količino vode rabiš x W. Ali je to enkrat na 24 ur ali konstantno tistih 10min, ko pomivaš posodo je isto. Le da imaš pri prvi varijanti običajno še dodatno izgubo zaradi daljše cevi.Ni vseeno, veliki ima buffer v količini tople vode in samo "malo dogreje", mali se sprazni v 5 minutah in pol ves čas na polno laufa.
To nima veze. Kar ima veze je dejanska količina točene tople vode. Več stočiš, več porabiš, ne glede na velikost bojlerja. Boš pa pri 5L bojlerju seveda dlje časa točil veliko količino, saj boš moral vmes čakatiSeveda je po moji kmečki fiziki treba dodati še spremenljivko - temperaturo vode, s katere moraš segret.
Torej po moje je razlika ali greješ vodo iz 10° (recimo T vodovodne vode) ali iz 35° (recimo ostanek temperature v velikem bojlerju).
OK če ti tako praviš; pač moje izkušnje z velikim in malim so take kot sem napisal. Definitivno sta oba požrešneža, ampak mali bistveno bolj kot veliki.To nima veze. Kar ima veze je dejanska količina točene tople vode. Več stočiš, več porabiš, ne glede na velikost bojlerja. Boš pa pri 5L bojlerju seveda dlje časa točil veliko količino, saj boš moral vmes čakati
Drugače pa ima manjši bojler manjše izgube kar se tiče pasivnega ohlajanja - manjša površina. Ampak večji bojler lahko ta del nadoknadi z več izolacije, tako da je spet odvisno od konkretnega modela.
Kaj pa v primeru grelne pipe? Tam se vsak mililiter sproti segreva iz hladne vode.OK če ti tako praviš; pač moje izkušnje z velikim in malim so take kot sem napisal. Definitivno sta oba požrešneža, ampak mali bistveno bolj kot veliki.
V resnici pojma nimam, pravijo pa uporabniki, da je to nekaj najboljšega po leseni žlici.Kaj pa v primeru grelne pipe? Tam se vsak mililiter sproti segreva iz hladne vode.
Ne moremo imeti vsi prav, ker diametralno nasprotno pravimo.fizikalno/energijsko mate pa vsi prov.. tud v 200l bojler si dovedel energijo, da si jo iz 10 na 30 spravil..
V mislih sem imel tebe pa Samo Izoliranca.. pomoje sta govorila istoNe moremo imeti vsi prav, ker diametralno nasprotno pravimo.
Ja 5litrski laufa 5 minut, 120 litrski pa dve uri.Ni vseeno, veliki ima buffer v količini tople vode in samo "malo dogreje", mali se sprazni v 5 minutah in pol ves čas na polno laufa.