Energetska preskrba gospodinjstev

Gavran

direktor!
22. jul 2007
9.135
5.078
113
Nuku`Alofa
Lahko bi ga pa.
Pri SE je dokaj jasno, kako bodo obremenjevale omrežje: vse naenkrat, v istem času, vse z max močjo, ki jo tisti hip zmorejo oz. smejo oddati (recimo temu, da je tukaj faktor sočasnosti 1). Zato je malo lažje zgorntat, koliko jih je lahko na določeni TP. Pri indukcijah pa se faktor sočasnosti določi po izkušnjah in se (zaradi tega, ker imamo podobne navade, ker je vedno več TČ, polnilnic in ker ni digitalizacije omrežja ki bi omogočala pametno upravljanje teh porabnikov, z izjemo par pilotskih projektov ta hip ter par večjih porabnikov), seveda giblje v nerodno smer (torej priti 1, kar pa za omrežje, kot je, ni vzdržno).
... je pa treba dodati da so električni štedilniki na svetu že tako dolgo, da je omrežje na to dimenzionirano, indukcija je pa kvečjemu plus za omrežje ker ima zaradi boljšega izkoristka malo manjšo skupno porabo kot pa klasične grelne plošče.

sad

Guru
24. avg 2007
21.194
9.834
113
SE? Še kup jih bo, ker je odobrenih na tisoče in tisoče vlog. In jih bo še oddanih do konca leta. To še vse pod net-metering pade.
Pri firmah se ne bo dosti spremenilo, ker itak niso bile na letnem net meteringu (kar, da bomo natančni, spremmeba je to, da se gre z letnega na mesečni net metering). Drugače pa imamo že veliko strank, ki ob SE vzamejo tudi baterijo kljub letnemu net meteringu. Subvencije so dobre in se splača. In subvencije bodo še kar nekaj časa.
Tako da skupna inštalirana moč SE bo še lepo rasla tudi v prihodnjih letih.
Če si dobro pogledal na kaj sem ti odgovoril, potem bi videl, da se je vprašanje nanašalo na baterije, ne na SE. In vse to mi je jasno, naslednje leto se bodo monterji še mastili kot svinje v loju (cene so že dvignili in pričakujem, da bodo še dodatno), leto 2025 bo pa pokazalo pravo stanje.
Tudi sad (ki tudi ima znanje) predlagam enako.
Nimam znanja, imam samo kmečko pamet.
Danes lahko v sekundi spremenimo nacin uporabe Ngenovih baterij iz polnjenja v praznjenje
Dobronameren nasvet: poglej kapacitete Ngenovih baterij in jih primerjaj s sončnicami, da se ne boš blamiral pred vsemi. No, verjamem da bi bil na FB glavni. Tudi za YT se že kar dobro razvijaš.

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.462
2.453
113
Vsaj toliko kot EV ogrožajo tudi TČ. A to, da imaš pozimi doma (poceni) toplo, pa ni osnovna življenjska dobrina?

Nisva se razumela, da imaš toplo v hišinje osnovna življenjska dobrina. Avto pač ni, sorry. Avto je standard, ni pa osnovna dobrina. Če nimaš avta lahko greš na vlak. Če pa nimaš pozimi za kurjavo pa kaj? Se greš gret na železniško postajo? Jebatga, če hočeš biti kul, če hočeš izstopati, če se ti zdi misel vožnje na elektriko kulska pač to tudi plačaj. Kar se pa tiče poceni toplega. Niti ni toliko poceni, je štartna investicija kar bistveno višja kot za kakšno peč na plin. Ampak kakor koli obrneš, še vedno gre za ogrevanje in mi pri novi hiši niti druge opcije nismo imeli. Plina pri nas ni, trdih zadev pa ne smeš imeti.

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.301
1.925
113
Iz tega jaz razberem, da s svojo sončnico nizam ceno štroma (vsaj poleti) oziroma narobe razumem? Razložite, kako naj to preberem.

Ni toliko problem cena..problem je el. energija, ki jo nihče ne rabi v danem trenutku (večjih sistemov, pa ne moreš regulirati na urne špice, da bi 'lovili' oblake nad evropo, ki poganjajo fotovoltaiko..ali pa je ne).

• Všeč mi je
Reactions: Gavran

damirj

Guru
9. maj 2012
5.346
2.429
113
Lahko bi ga pa.
Pri SE je dokaj jasno, kako bodo obremenjevale omrežje: vse naenkrat, v istem času, vse z max močjo, ki jo tisti hip zmorejo oz. smejo oddati (recimo temu, da je tukaj faktor sočasnosti 1). Zato je malo lažje zgorntat, koliko jih je lahko na določeni TP. Pri indukcijah pa se faktor sočasnosti določi po izkušnjah in se (zaradi tega, ker imamo podobne navade, ker je vedno več TČ, polnilnic in ker ni digitalizacije omrežja ki bi omogočala pametno upravljanje teh porabnikov, z izjemo par pilotskih projektov ta hip ter par večjih porabnikov), seveda giblje v nerodno smer (torej priti 1, kar pa za omrežje, kot je, ni vzdržno).

Zato je skoraj neverjetno, da podatek kdaj bodo sončnice poslale v omrežje neslutene količine energije in tako zakurile kable po daljnovodih, pravzaprav imamo in bi z malo pametne logike v daljinsko nadzorovanih števcih lahko enostavno omejili prenos v omrežje. Ampak ne, še vedno znamo komplicirati zadevščine kjer res ni potrebe.

tony

Guru
23. jul 2007
9.750
1.535
113
But, but... Sončnice so zelene, in sploh smo vanje zmetali tako silne miljarde ter zanje preoblikovali celoten sistem trgovanja z el. EU, da bi jih bilo... nespodobno izklapljati... :cheer:

• Všeč mi je
Reactions: Gavran in AvtoFun

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.156
4.136
113
Neprikjučen sončni panel se tudi obrablja ene 3-5x hitreje, ker se pregreva. Če imaš pa mrežo teh panelov pa da še optimizatorji niso direktno na vsakem panelu (ali jih sploh ni) potem se zna zgodit da ti kakšnega tudi skuri (pa še kaj drugega zraven). Tako da v praksi se take netmetering sončne elektrarne nebi smele puščati dalj časa odključene od omrežja (so tako tudi dizajnirane, ekonomik roba za razliko od recimo offgrid rešitev kjer se upošteva tudi to da delaš "nespojene" viške na panelih).

• Všeč mi je
Reactions: Ateis

piagolo

Guru
22. nov 2009
7.311
3.924
113
Neprikjučen sončni panel se tudi obrablja ene 3-5x hitreje, ker se pregreva. Če imaš pa mrežo teh panelov pa da še optimizatorji niso direktno na vsakem panelu (ali jih sploh ni) potem se zna zgodit da ti kakšnega tudi skuri (pa še kaj drugega zraven). Tako da v praksi se take netmetering sončne elektrarne nebi smele puščati dalj časa odključene od omrežja (so tako tudi dizajnirane, ekonomik roba za razliko od recimo offgrid rešitev kjer se upošteva tudi to da delaš "nespojene" viške na panelih).
Naj jim dodajo neko breme, kar na mestu proizvodnje.

Mirko

Fizikalc
24. jul 2007
1.059
74
48
Nisva se razumela, da imaš toplo v hišinje osnovna življenjska dobrina. Avto pač ni, sorry. Avto je standard, ni pa osnovna dobrina. Če nimaš avta lahko greš na vlak. Če pa nimaš pozimi za kurjavo pa kaj? Se greš gret na železniško postajo? Jebatga, če hočeš biti kul, če hočeš izstopati, če se ti zdi misel vožnje na elektriko kulska pač to tudi plačaj. Kar se pa tiče poceni toplega. Niti ni toliko poceni, je štartna investicija kar bistveno višja kot za kakšno peč na plin. Ampak kakor koli obrneš, še vedno gre za ogrevanje in mi pri novi hiši niti druge opcije nismo imeli. Plina pri nas ni, trdih zadev pa ne smeš imeti.
Tipična foušija. Ker si ne moreš privoščit EV in/ali sončnice, naj zaradi tega oni grdi grdi plačujejo več. BTW nimam ne EV niti sončne elektrarne.

• Všeč mi je
Reactions: Samo Svoj

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.381
1.247
113
www.adriamedia.si
Nisva se razumela, da imaš toplo v hišinje osnovna življenjska dobrina. Avto pač ni, sorry. Avto je standard, ni pa osnovna dobrina. Če nimaš avta lahko greš na vlak.
In to razloži desettisočem, ki nimajo normalnega dostopa do javnega prevoza ...
Kar se mene tiče, je avto lahko osnovna življenjska dobrina. Ni pa seveda nujno. Amapk za nekoga z vasi, ki ima 5 km do busa, ki vozi 2x na dan, in 10 km do železniške, definitvno je. Vsaj do omenjene železniške.

• Všeč mi je
Reactions: MrDaco in Jabe

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.381
1.247
113
www.adriamedia.si
Zato je skoraj neverjetno, da podatek kdaj bodo sončnice poslale v omrežje neslutene količine energije in tako zakurile kable po daljnovodih, pravzaprav imamo in bi z malo pametne logike v daljinsko nadzorovanih števcih lahko enostavno omejili prenos v omrežje. Ampak ne, še vedno znamo komplicirati zadevščine kjer res ni potrebe.
Drži, točno to. Pa ne da se komplicira, ampak se tovrstne rešitve (s strani omrežja) ignorira, pa čeprav so že na voljo.

sad

Guru
24. avg 2007
21.194
9.834
113
Drži, točno to. Pa ne da se komplicira, ampak se tovrstne rešitve (s strani omrežja) ignorira, pa čeprav so že na voljo.
Se strinjam, da je to rešitev, samo malo čudna. Tak so vsi nakalkulirani, kak se to povrne v x letih, potem boš pa omejeval ''pridelavo'', ko bo zadeva največ dala od sebe.
Poleg tega, me zanima, kdo naj bi to omejeval? Če distributer, a to lahko sploh naredi?
Baterija je tukaj sicer dobra zadeva, če lahko potem elektriko izkoristiš izven špice.

• Všeč mi je
Reactions: Rekreacija

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.381
1.247
113
www.adriamedia.si
Hja ...
Se bo dolgoročno poznalo, če bi bila SE na soncu ugasnjena res dolgo (tedni, meseci).
Ura ali dve tu in tam (če sploh, ker načelkoma se ne bo dogajalo, da se čisto ugaša, ampak le manjša moč) pa je čisto vseeno, sploh pri sedanji tehnologiji.

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.381
1.247
113
www.adriamedia.si
Se strinjam, da je to rešitev, samo malo čudna. Tak so vsi nakalkulirani, kak se to povrne v x letih, potem boš pa omejeval ''pridelavo'', ko bo zadeva največ dala od sebe.
Poleg tega, me zanima, kdo naj bi to omejeval? Če distributer, a to lahko sploh naredi?
Baterija je tukaj sicer dobra zadeva, če lahko potem elektriko izkoristiš izven špice.
Saj si nagrajen za to, da pomagaš regulirat omrežje. Nekaj izgubiš na kWh, nekaj dobiš na ta račun (če imaš pa baterijo, pa bo računica še boljša)
Kdo to lahko dela? Distributerji (še posebej, ko gre za geografsko omejena območja, npr ena TP) oz. agregator / provider storitve prožnosti (ki npr. izvaja terciarno regulacijo omrežja). Delujoče digitalne rešitve že obstajajo (npr. MOON+NGEN) in so blizu komercializacije (v pilotskih projektih, sicer delujočih bolj "ročno", na nivoju SM/mail, pa so že komercialne nagrade za sodelujoče).