Energetska preskrba gospodinjstev

Jabe

Guru
1. okt 2007
14.499
7.012
113
Torej se lahko nadejamo novih "dimnikarjev". Vsakoletno obvezno pregledovanje teh "spojev".

• Všeč mi je
Reactions: Gonzo

Daniel

Guru
21. dec 2007
6.023
3.681
113
Torej se lahko nadejamo novih "dimnikarjev". Vsakoletno obvezno pregledovanje teh "spojev".
Ravno včeraj smo pri nas ugotavljali zakaj 1 string kar naenkrat ne dela več, prej je pa 10 mesecev delal BP.

No, izkazalo se je, da ne bila žica na DC varovalki v omarici privita mimo oz. vijak je bil privit, samo žica je bila na napačni strani vijaka. Sistem je sicer normalno komuniciral z vsemi optimizatorji in nič ni kazalo na slab spoj. Se je pa plastika tulke na žici raztalila.

Nič ne bo škodilo, če tu in tam malo preverite spoje in žice na elektriki.

To je sedaj že drugi tak primer pri nas. Prvi je bil, ko je po 15 letih v omarici kjer so varovalke za 13 kW grelce, skurilo (dobesedno) 3 varovalke za te grelce. Držalo je 15 let ampak redno raztezanje in krčenje žic je sčasoma naredilo svoje in zrahljalo kontakt z vijakom varovalke.

Jabe

Guru
1. okt 2007
14.499
7.012
113
Nic ne bo skodilo, kot tudi ne skodi vsakoletno preverjanje dimnikov. Kakorkoli obrnes, je tole PR za uvedbo obveznih preventivnih pregledov. Pri tem ne izrazam svojega mnenja ali je to prav ali narobe, samo oris dogodkov, kot jih jaz vidim.

kalbo

Guru
7. okt 2013
19.006
9.537
113
Nic ne bo skodilo, kot tudi ne skodi vsakoletno preverjanje dimnikov. Kakorkoli obrnes, je tole PR za uvedbo obveznih preventivnih pregledov. Pri tem ne izrazam svojega mnenja ali je to prav ali narobe, samo oris dogodkov, kot jih jaz vidim.
In kaj misliš, da je naredilo PR za dimnikarje?

erikson

Guru
25. avg 2007
22.695
6.467
113
casopis_1.jpg

Zanimivo branje ob 50-letnici razpada električnega sistema Slovenije.

»Danes zjutraj ob 4.50 je zaradi neznanih vzrokov razpadla celotna elektro mreža Slovenije oziroma sistem daljnovodov. Slovenija se je elektroenergetsko ločila od Hrvatske. Izpadla je tudi termoelektrarna Šoštanj, ki sedaj obratuje z zmanjšano močjo in pred 12. uro še ni mogla polno delovati,« so zapisali v Večeru z datumom 6. september 1973. Jeseni leta 1973 je stopnjevanje težav v preskrbi z električno energijo doseglo kritični prelom - električni mrk.

»Septembra leta 1973 smo v Sloveniji doživeli popoln kolaps električnega sistema. Ni šlo za kakšen lokalen izpad, ampak je razpadel celoten sistem,« se v intervjuju za Dnevnik spominja tedanji predsednik slovenskega izvršnega sveta Andrej Marinc.

sad

Guru
24. avg 2007
21.192
9.826
113
Ja verjamem ker je tako majhna razlika med visoko in nizko tarifo.
Če bo razlika med 1 in 3 ozr 2 in 4 tarifo večkratnik, potem pa mogoče vseeno gre čez...

Če karikiram, da je 1 tarifa 40c, 3 tarifa pa 10c.

Npr tale reč je vse v enem:

5kWh za 2500€. Kakem manjšem gospodinjstvu bi 5kWh verjetno pokrilo dražjo tarifo.

Če bi vsak dan porabili celo baterijo v dragi tarifi in jo v poceni tarifi napolnili, potem bi na dan privarčevali 5*0,30€=1,5€
Investicija bi se torej povrnila v 1667 dneh ozr v 4 letih in pol...
Tega ne boš delal, ker je fajn ciklat med 20-80%, torej si že na samo 60% kapacitete. Mi ponavadi porabimo okrog 350kWh na mesec (gretje tople vode na elektriko), pa kolikor gledam proti ostalim smo izjemno varčni. Res pa višjo tarifo porabimo le cca. 120kWh, kar bi recimo za nas celo skoraj šlo čez.

Jabe

Guru
1. okt 2007
14.499
7.012
113
Glede novega obracuna:

Sicer ni nic novega napisanega, mi je pa v oci padlo tole:

Razvijajo pametnega asistenta
V Zvezi potrošnikov Slovenije se zavedajo, da je prilagajanje odjema eden najprimernejših mehanizmov za bolj učinkovito rabo energije in za uravnavanje odjema z nihajočo proizvodnjo električne energije, zato potrošnike o tem ozaveščajo z objavami na spletni strani. V okviru evropskega projekta iFLEX, pri katerem sodeluje tudi omenjena zveza, tako razvijajo pametnega asistenta. Pametni asistent je mobilna aplikacija, ki skupaj s pametnim števcem, krmilnikom in drugimi povezljivimi napravami v gospodinjstvu (potrebni so manjši posegi v obstoječo električno napeljavo) omogoča spremljanje in prilagajanje porabe električne energije glede na želje uporabnika ali signale in zahteve s strani omrežja. Projekt je posebej zanimiv, ker pri njem poleg raziskovalnih institucij in Zveze potrošnikov Slovenije sodeluje tudi Evropska potrošniška organizacije BEUC, pametnega asistenta pa razvijajo v neposrednem sodelovanju s potrošniki.

Ne vem sicer, koliko bo uporabno in uporabniku prijazno, vendar, ce je namen storiti ravno to v izogib pretiranemu lupljenju potrosnika, lahko upamo... preden se zaženete v kake placljive, z mesecno narocnino, neumnosti. Ker tok zelo aktiven, da bo treba 24/7 oprezen biti, tole ne bo.

• Všeč mi je
Reactions: sad in futuristic

Samo Svoj

Guru
27. jan 2022
6.682
2.749
113
Glede novega obracuna:

Sicer ni nic novega napisanega, mi je pa v oci padlo tole:

Razvijajo pametnega asistenta
V Zvezi potrošnikov Slovenije se zavedajo, da je prilagajanje odjema eden najprimernejših mehanizmov za bolj učinkovito rabo energije in za uravnavanje odjema z nihajočo proizvodnjo električne energije, zato potrošnike o tem ozaveščajo z objavami na spletni strani. V okviru evropskega projekta iFLEX, pri katerem sodeluje tudi omenjena zveza, tako razvijajo pametnega asistenta. Pametni asistent je mobilna aplikacija, ki skupaj s pametnim števcem, krmilnikom in drugimi povezljivimi napravami v gospodinjstvu (potrebni so manjši posegi v obstoječo električno napeljavo) omogoča spremljanje in prilagajanje porabe električne energije glede na želje uporabnika ali signale in zahteve s strani omrežja. Projekt je posebej zanimiv, ker pri njem poleg raziskovalnih institucij in Zveze potrošnikov Slovenije sodeluje tudi Evropska potrošniška organizacije BEUC, pametnega asistenta pa razvijajo v neposrednem sodelovanju s potrošniki.

Ne vem sicer, koliko bo uporabno in uporabniku prijazno, vendar, ce je namen storiti ravno to v izogib pretiranemu lupljenju potrosnika, lahko upamo... preden se zaženete v kake placljive, z mesecno narocnino, neumnosti. Ker tok zelo aktiven, da bo treba 24/7 oprezen biti, tole ne bo.
Jaz to berem tako: potrošnik bo nabavil za kakih 1.500€ kitajsko/nemškega tingl-tangla za krmiljenje porabe, s katerim bo prišparal 100€ na letni ravni.

Aja, pa spet bo prostor za eko subvencije za vgradnjo pametnih krmiljenj.

• Všeč mi je
Reactions: sad

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.461
2.453
113
Samo kot zanimivost, v zadnjih 12 mesecih smo porabili 7653Kwh, za to smo plačali 1151€. Leto nazaj pa smo dali za 7731Kwh le 837€, se pravi čez prst +25%.

Jabe

Guru
1. okt 2007
14.499
7.012
113
Jaz to berem tako: potrošnik bo nabavil za kakih 1.500€ kitajsko/nemškega tingl-tangla za krmiljenje porabe, s katerim bo prišparal 100€ na letni ravni.

Aja, pa spet bo prostor za eko subvencije za vgradnjo pametnih krmiljenj.

Jaz to berem kot potrosnik ze vse ima in zdaj narediti aplikacijo, ki je praviloma brezplačna v tem kontektsu varstva potrosnikov in obvezo, da se jo implementira. Tukaj se gre o tem, da so zakomplicirali vse v PM in kao dali opcijo potrosniku to izrabljati, pod pretvezo, da bo lahko aktivcno nekineki, ampak v resnici ne, ker nima pravega dostopa do informirane odlocitve in jo morajo ponudniki zagotoviti.

Ce se ne bo nic novega gradilo in se bo odklapljalo nalasc ali ponesreci, pa tudi tega problema vec ni...

• Všeč mi je
Reactions: sad