Energetska preskrba gospodinjstev

BLABLABLA

Guru
28. sep 2007
2.708
1.062
113
Te tarife so samo najprej za Moč, in potem še dodatno za prenešeno kWh....
Rabimo vsaj še formulo po kateri se bo to obračunavalo

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.155
4.132
113
Gledam to tabelo in mi ni nič jasno?
Poglej priponko 71661

Trenutno je cena el energije za ET 0,09800 €/kWh...
A je nekdo narobe postavil vejice? Ker če bi bila cena 0,00918€/kWh je to 10x manj kot je sedaj...
Pa tudi razlika med tarifami je minimalna in ne bo nikogar prisilila v to da bo razmišljal kdaj vklopi sušilni stroj npr...
To niso cene za energijo, ampak so cene za omrežnino.

sajkek

Guru
16. mar 2008
36.025
11.148
113
lupaža bo, brez skrbi. vodstveni del elektro firm si že manejo roke. Delilo se bo, lepi dopusti , vikendi. podobno pričakovanje ko vplačaš za loto z glavnim dobitkom več mio €, ampak s to razliko, da tu veš da boš dobil. Sladke skrbi.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.155
4.132
113
Formula obračuna je 15 min blok, vzelo se bo največjo moč v te em bloku, pozicija gre v tabelo kot 0.2h v skupni seštevek potem.

Mene bolj zanima od kje dobijo recimo tele bloke:
Dogovorjena obračunska moč merilnega mesta XXXX za leto 2024: časovni blok 1: 4.1 kW, časovni blok 2: 5.3 kW, časovni blok 3: 5.3 kW, časovni blok
4: 5.3 kW in časovni blok 5: 5.3 kW.

(torej dejansko samo dva bloka, nanjnižji in potem vse ostalo je isto)

futuristic

geđet frik
Osebje foruma
13. jul 2007
7.918
661
113
Pozimi ti ekektrarna v celen tednu ne bo proizvedla 10kw. ;)
Poleti pa v enem dnevu 100
No pretiravat pa tudi ni treba... Ta je tvoja prognoza bi pomenila, da poleti pridelaš 75x več kot pozimi. (40kWh vs 3000kWh)

Moj primer je verjetno najslabši možen. Hiša je zelo blizu jezera in je posledično v jeseni in pozimi megla do 12ih...
Pa imam razmerje med poletno vs zimsko pridelavo cca 4,5:1. Torej poleti je v povprečju okoli 45kWh/dan pozimi pa okoli 10kWh/dan...

BLABLABLA

Guru
28. sep 2007
2.708
1.062
113
Formula obračuna je 15 min blok, vzelo se bo največjo moč v te em bloku, pozicija gre v tabelo kot 0.2h v skupni seštevek potem.

Mene bolj zanima od kje dobijo recimo tele bloke:
Dogovorjena obračunska moč merilnega mesta XXXX za leto 2024: časovni blok 1: 4.1 kW, časovni blok 2: 5.3 kW, časovni blok 3: 5.3 kW, časovni blok
4: 5.3 kW in časovni blok 5: 5.3 kW.

(torej dejansko samo dva bloka, nanjnižji in potem vse ostalo je isto)
Fino bi bilo, če bi to formulo nekdo javno objavil....

Slepomišit se znajo zelo dobro

BLABLABLA

Guru
28. sep 2007
2.708
1.062
113
No pretiravat pa tudi ni treba... Ta je tvoja prognoza bi pomenila, da poleti pridelaš 75x več kot pozimi. (40kWh vs 3000kWh)

Moj primer je verjetno najslabši možen. Hiša je zelo blizu jezera in je posledično v jeseni in pozimi megla do 12ih...
Pa imam razmerje med poletno vs zimsko pridelavo cca 4,5:1. Torej poleti je v povprečju okoli 45kWh/dan pozimi pa okoli 10kWh/dan...
Ljubljanska kotlina ja lahko 3 mesece brez enega sončnega žarka...

• Všeč mi je
Reactions: Gavran

futuristic

geđet frik
Osebje foruma
13. jul 2007
7.918
661
113
Če prav razumem bo moja nova omrežnina cca takole:
Časovni blok 1: 5.3 kW, časovni blok 2: 6.8 kW, časovni blok 3: 6.8 kW, časovni blok 4: 6.8 kW in časovni blok 5: 6.8 kW.
Pride cca 24€:
1693984249018.png

Prenesenih kWh nisem upošteval pri omrežnini, ker imam netmetering...

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.878
698
113

Pri tarifni postavki za moč pomnožiš cifro s tvojo priključno močjo. Primer: gospodinjski 3x25A se obračuna kot 10kW priključna moč (čeprav je tehnično gledano priklopna moč 17kW). In to je to kar plačaš za celotni mesec. Sklepam da sešteješ vse bloke, ki so za tisti mesec aktualni, pri čemer (verjetno) pomnožiš še s faktorjem koliko časa je bil nek blok aktualen v tistem mesecu (ta del malo špekuliram, ampak mislim da drugače skoraj ne more biti). Torej na koncu je nekakšno uteženo povprečje.

Pri tarifni postavki za energijo pa pomnožiš porabljene kWh s posameznimi bloki - tu zadeva spet ni trivialna, saj trenutno sploh nimaš informacije o porazdelitvi porabe po blokih, ampak samo na tisto "staro" višjo/nižjo tarifo.

BLABLABLA

Guru
28. sep 2007
2.708
1.062
113
Če prav razumem bo moja nova omrežnina cca takole:
Časovni blok 1: 5.3 kW, časovni blok 2: 6.8 kW, časovni blok 3: 6.8 kW, časovni blok 4: 6.8 kW in časovni blok 5: 6.8 kW.
Pride cca 24€:
Poglej priponko 71664
Prenesenih kWh nisem upošteval pri omrežnini, ker imam netmetering...
Ja recimo da bo tako, ampak bi vseeno raje videl Formulo Javno objavljeno... Miš-maš elektrodistributerjev je, da skrivajo obračune kot kača noge

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.155
4.132
113
Fino bi bilo, če bi to formulo nekdo javno objavil....

Slepomišit se znajo zelo dobro
Ja jst tudi čakam točen izračun predvsem pa penaliteto na preseganje moči bloka.

Ker kot je sedaj videt, tudi preko porabe zadnje 3 mesece si sam lahko vse bloke nastavim na 3.8kW, kar je najmanj kar mi omogočajo na priklopu. Koliko me bo "štrafnilo" če bo 2x letno en blok šel na 4kw pa se ne ve. A mi bo vrglo samo števec ven ali bom dobil še 10EUR penala?

BLABLABLA

Guru
28. sep 2007
2.708
1.062
113
Pri tarifni postavki za moč pomnožiš cifro s tvojo priključno močjo. Primer: gospodinjski 3x25A se obračuna kot 10kW priključna moč (čeprav je tehnično gledano priklopna moč 17kW). In to je to kar plačaš za celotni mesec. Sklepam da sešteješ vse bloke, ki so za tisti mesec aktualni, pri čemer (verjetno) pomnožiš še s faktorjem koliko časa je bil nek blok aktualen v tistem mesecu (ta del malo špekuliram, ampak mislim da drugače skoraj ne more biti). Torej na koncu je nekakšno uteženo povprečje.

Pri tarifni postavki za energijo pa pomnožiš porabljene kWh s posameznimi bloki - tu zadeva spet ni trivialna, saj trenutno sploh nimaš informacije o porazdelitvi porabe po blokih, ampak samo na tisto "staro" višjo/nižjo tarifo.
Pa deliti bi moral "neznano formulo" s 5, ker imamo po novem kao % časovnih blokov in ne več enega...

BLABLABLA

Guru
28. sep 2007
2.708
1.062
113
Ja jst tudi čakam točen izračun predvsem pa penaliteto na preseganje moči bloka.

Ker kot je sedaj videt, tudi preko porabe zadnje 3 mesece si sam lahko vse bloke nastavim na 3.8kW, kar je najmanj kar mi omogočajo na priklopu. Koliko me bo "štrafnilo" če bo 2x letno en blok šel na 4kw pa se ne ve. A mi bo vrglo samo števec ven ali bom dobil še 10EUR penala?
Prvo leto, se nebi smelo računati penalov... Trenutno nihče, ki nima priklopljenega analizatorja omrežja ne more vedet koliko vleče moči v posameznih blokih. Polek tega se zna meritev Lastnikovega analizatorja razlikovati od tega, kar bo "nameril" elektrodistributer. Kdo bo nadziral meritve elektrodistrubuterjev, da ne bodo goljufive?

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.155
4.132
113

Porabljene ali rezervirane? ;) Ker pravi odgovor je rezervirane (ne gleda se sploh porabe). Torej če imaš blok 1. po 4.1kW boš v času ko je ta blok aktiven plačeval 4.1kwh X cena bloka, tudi če boš imel dejansko porabo 400W na uro. Tole je sedaj tisti problem, ker če si bloke nastavim na recimo 3.8kw (najmanj kar gre pri meni) potem pride na mesec omrežnina podobno kot sedaj, če jih dam pa na 14kw pride pa omrežnina blizu 100 eur.

Vprašanje je torej tule kakšen je penal če presežeš moč bloka?

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.878
698
113
Kdo pa ti potem določi te dogovorjene moči po blokih? Ker trenutno je bilo kar cel čas enako priklopni moči in je bilo to to. Na mojelektro če gledam 15-min odbirke praktično ne pridem preko 3kW moči, tako da lahko verjetno dam čez vse bloke kar na minimum. Ali pač?

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.155
4.132
113
Kdo pa ti potem določi te dogovorjene moči po blokih? Ker trenutno je bilo kar cel čas enako priklopni moči in je bilo to to. Na mojelektro če gledam 15-min odbirke praktično ne pridem preko 3kW moči, tako da lahko verjetno dam čez vse bloke kar na minimum. Ali pač?
Bloki se določijo po defaultu sami glede na letno povprečje. Jih pa lahko spremeniš. (Mojelektro - izbrano merilno mesto -> Dogovorjena/obračunska moč
)

Vprašanje še veedno ostaja kaj se zgodi če presežeš moč/porabo za določen blok. Ena opcija je da ti števec odklopi pa moraš it pritisnit tipko, druga opcija je da dobiš nek "nenormalen" penal zaradi katerega boš raje za ziher plačeval višjo vrednost bloka. Sam tudi ne presegam min. moči ki jo lahko sploh določim na blok, to je 3.8kW (priključno moč imam 14kW oz. 3x20A).