To niso cene za energijo, ampak so cene za omrežnino.Gledam to tabelo in mi ni nič jasno?
Poglej priponko 71661
Trenutno je cena el energije za ET 0,09800 €/kWh...
A je nekdo narobe postavil vejice? Ker če bi bila cena 0,00918€/kWh je to 10x manj kot je sedaj...
Pa tudi razlika med tarifami je minimalna in ne bo nikogar prisilila v to da bo razmišljal kdaj vklopi sušilni stroj npr...
Formula obračuna je 15 min blok, vzelo se bo največjo moč v te em bloku, pozicija gre v tabelo kot 0.2h v skupni seštevek potem.Te tarife so samo najprej za Moč, in potem še dodatno za prenešeno kWh....
Rabimo vsaj še formulo po kateri se bo to obračunavalo
No pretiravat pa tudi ni treba... Ta je tvoja prognoza bi pomenila, da poleti pridelaš 75x več kot pozimi. (40kWh vs 3000kWh)Pozimi ti ekektrarna v celen tednu ne bo proizvedla 10kw.
Poleti pa v enem dnevu 100
kWh ni enota moči ampak energije. Energija = moč * časTo je moč (omrežnina), ne energija.
Fino bi bilo, če bi to formulo nekdo javno objavil....Formula obračuna je 15 min blok, vzelo se bo največjo moč v te em bloku, pozicija gre v tabelo kot 0.2h v skupni seštevek potem.
Mene bolj zanima od kje dobijo recimo tele bloke:
Dogovorjena obračunska moč merilnega mesta XXXX za leto 2024: časovni blok 1: 4.1 kW, časovni blok 2: 5.3 kW, časovni blok 3: 5.3 kW, časovni blok
4: 5.3 kW in časovni blok 5: 5.3 kW.
(torej dejansko samo dva bloka, nanjnižji in potem vse ostalo je isto)
Ljubljanska kotlina ja lahko 3 mesece brez enega sončnega žarka...No pretiravat pa tudi ni treba... Ta je tvoja prognoza bi pomenila, da poleti pridelaš 75x več kot pozimi. (40kWh vs 3000kWh)
Moj primer je verjetno najslabši možen. Hiša je zelo blizu jezera in je posledično v jeseni in pozimi megla do 12ih...
Pa imam razmerje med poletno vs zimsko pridelavo cca 4,5:1. Torej poleti je v povprečju okoli 45kWh/dan pozimi pa okoli 10kWh/dan...
Te tarife so samo najprej za Moč, in potem še dodatno za prenešeno kWh....
Rabimo vsaj še formulo po kateri se bo to obračunavalo
Ja recimo da bo tako, ampak bi vseeno raje videl Formulo Javno objavljeno... Miš-maš elektrodistributerjev je, da skrivajo obračune kot kača nogeČe prav razumem bo moja nova omrežnina cca takole:
Časovni blok 1: 5.3 kW, časovni blok 2: 6.8 kW, časovni blok 3: 6.8 kW, časovni blok 4: 6.8 kW in časovni blok 5: 6.8 kW.
Pride cca 24€:
Poglej priponko 71664
Prenesenih kWh nisem upošteval pri omrežnini, ker imam netmetering...
Ja jst tudi čakam točen izračun predvsem pa penaliteto na preseganje moči bloka.Fino bi bilo, če bi to formulo nekdo javno objavil....
Slepomišit se znajo zelo dobro
Pa deliti bi moral "neznano formulo" s 5, ker imamo po novem kao % časovnih blokov in ne več enega...Pri tarifni postavki za moč pomnožiš cifro s tvojo priključno močjo. Primer: gospodinjski 3x25A se obračuna kot 10kW priključna moč (čeprav je tehnično gledano priklopna moč 17kW). In to je to kar plačaš za celotni mesec. Sklepam da sešteješ vse bloke, ki so za tisti mesec aktualni, pri čemer (verjetno) pomnožiš še s faktorjem koliko časa je bil nek blok aktualen v tistem mesecu (ta del malo špekuliram, ampak mislim da drugače skoraj ne more biti). Torej na koncu je nekakšno uteženo povprečje.
Pri tarifni postavki za energijo pa pomnožiš porabljene kWh s posameznimi bloki - tu zadeva spet ni trivialna, saj trenutno sploh nimaš informacije o porazdelitvi porabe po blokih, ampak samo na tisto "staro" višjo/nižjo tarifo.
Prvo leto, se nebi smelo računati penalov... Trenutno nihče, ki nima priklopljenega analizatorja omrežja ne more vedet koliko vleče moči v posameznih blokih. Polek tega se zna meritev Lastnikovega analizatorja razlikovati od tega, kar bo "nameril" elektrodistributer. Kdo bo nadziral meritve elektrodistrubuterjev, da ne bodo goljufive?Ja jst tudi čakam točen izračun predvsem pa penaliteto na preseganje moči bloka.
Ker kot je sedaj videt, tudi preko porabe zadnje 3 mesece si sam lahko vse bloke nastavim na 3.8kW, kar je najmanj kar mi omogočajo na priklopu. Koliko me bo "štrafnilo" če bo 2x letno en blok šel na 4kw pa se ne ve. A mi bo vrglo samo števec ven ali bom dobil še 10EUR penala?
Če smo povsem natančni: časovni bloki so po novem trije, tarif je pa petPa deliti bi moral "neznano formulo" s 5, ker imamo po novem kao % časovnih blokov in ne več enega...
Nismo še tam...Če smo povsem natančni: časovni bloki so po novem trije, tarif je pa pet
Pri tarifni postavki za energijo pa pomnožiš porabljene kWh s posameznimi bloki - tu zadeva spet ni trivialna, saj trenutno sploh nimaš informacije o porazdelitvi porabe po blokih, ampak samo na tisto "staro" višjo/nižjo tarifo.
Bloki se določijo po defaultu sami glede na letno povprečje. Jih pa lahko spremeniš. (Mojelektro - izbrano merilno mesto -> Dogovorjena/obračunska močKdo pa ti potem določi te dogovorjene moči po blokih? Ker trenutno je bilo kar cel čas enako priklopni moči in je bilo to to. Na mojelektro če gledam 15-min odbirke praktično ne pridem preko 3kW moči, tako da lahko verjetno dam čez vse bloke kar na minimum. Ali pač?