Že po lanski ceni je kurjenje na nafto že leta z naskokom najdražje, pa če kupuješ drva v Merkurju. Nafto se je splačal žgat v letih, ko je država držala ceno kurilca nizko, da so judje nehal žgat lignit v starih štadlercah. Moja tašča je še v tistih letih. Dons gre vse v smer da gremo z nafte dol in verjemi, da država kurilca ne bo regulirala.
Moj svak že leta dela drva al iz kupljenih goli al gre pa v hosto, pa mu nekak ni za vložit vsaj v zalogovnik in regulacijo, da ne bi pajsu drv not. Regulacija pri njih je "odpri okno" tko da je njegovo ogrevanje, kljub razsipavanju, smešno poceni proti mojem. Sosed je šel 2008 na pelete, mi pa zarad taščinih solz na sodoben oljni sistem, vzel je visokocenovca, pa se mu že 14 let smeji, ker je vedno na vsaj pol cene kot jaz. Tko da če te zanima vrhunska peč z regulacijo, ti jo tud prpelem. Pr men je oddelala svoje in se izplačala sama sebe v dveh sezonah.
Ne vem kako je za regije kjer ni hoste, mi pri nas smo obdani z gozdom in za drva nikol ni bil problem. Kot že rečen, hočem opcije, ki jih pr nafti ni.
Ps: me poznaš in veš, da ne mislim, da mi bodo drva s cisterno prpelal.
Hotel sem samo povedat da je cena energenta špekulacija in to vedno. Cene so borzne in že tu veš, da če pogledaš našo okolico, imaš v EU velika območja kjer ni enega drevesa. Slovenija je raj okoli tega, samo raj se lahko hitro podre. In to se že dogaja, povpraševanje po slovenski biomasi je spet v porastu. Ko bo začel nemec ker mu je elektrika predraga (ali pa bo imel pozimi izklope ker jo bo premalo) kurit na drva (pelete jasno), bo v sloveniji cena drv narasla za mnogokratnik.
Kaj ti bo takrat pomagal tvoj frooling s komplet sistemom za 10k EUR?
Moje mnenje je da če imaš opcijo ohrani ogrevalni sistem redundančen. 2000l olja v cisterni lahko pride prav tudi za poganjat traktor če se sesuje energentski sistem v EU. Če bo kriza z energenti je vedno najlažje folku uknit omrežno dobavljive energente, prva na udaru je elektrika. Tekoča goriva se vedno da švercat v ročkah in dilat s tem, tako da je že manjši riziko. Za slovenijo je pa itak prvi backup kurit kar se da, torej dobro je imet vsaj eno peč na trdo gorivo ali vsaj dimnik pripravljen, samo pozabit je treba na ekonorme.
Aja še eno dejstvo. Če hočeš prihranit se začne s tem da manj porabiš. Torej investirat v izolacijo, nova okna, termostat na kakšno stopinjo manj ... to vse je bolj racionalno kot pa menjat delujoči sistem ogrevanja na nek drug sistem, samo zato ker je trend trenutno v prid drugemu energentu.