Dvigalka

scorpion

Majstr
25. apr 2008
2.076
211
63
Zanima me, ali tisti, ki nimate rezervne gume, vozite s seboj tudi dvigalko (tisto, ki je po defaultu v avtomobilu)?
Po moje nima smisla, saj če imaš defekt, ti itak ne pomaga, saj nimaš kaj zamenjati. Če ti guma samo spusti, pa imaš itak komplet (sprej in kompresorček), da se pripelješ do prvega vulkanizerja. Za vse ostalo pa je itak asistenca.

Gonzo

Guru
1. sep 2007
9.547
9.907
113
EU
Ni dvigalke zraven, če ti dajo šprej v opremo.
Dvigalko in ključ, sem kupil posebej, šprej odvrgel.
Vozim gumo "poletno" v prtljažniku, kjer je bil prostor zanjo.

• Všeč mi je
Reactions: BornSkeptic

scorpion

Majstr
25. apr 2008
2.076
211
63
Ni dvigalke zraven, če ti dajo šprej v opremo.
Dvigalko in ključ, sem kupil posebej, šprej odvrgel.
Vozim gumo "poletno" v prtljažniku, kjer je bil prostor zanjo.
Pri prejšnjem novem avtu sem jo imel (letnik 2011). Tudi pri tem sem jo imel (letnik 2018), pa sem jo vrgel stran, potem ko sem kupil nizkoprofilno žabasto 2,5T.
Uporabna predvsem pri menjavi gum doma, enkrat pa uporabljena, ko sem moral dvigniti avto in sneti gumo, da sem prišel do sistema za pranje stekel.
Mogoče so jo pa dodali zato, ker je v obeh avtih še poglobljen del prtljažnika, ki je uporaben za kakšno tako robo, ki se redko uporablja.

Matey

AlterZavarovalničar
6. sep 2007
34.383
16.689
113
No saj ravno to me zanima, za kaj bi jo pa še uporabil razen za menjavo gume (če ti kaj crkne na cesti)?
En primer iz lastne prakse: med vožnjo po zasneženih cesticah sem pod avto narinil toliko snega, da sem s komplet podvozjem nasedel na zbit sneg ter obtičal. Sneg je bil tako trd, da sem ga odstranjeval z veliko težavo, k temu pa je seveda pripomogel tudi konkreten manjko manevrskega prostora za odkopavanje. Pa sem vzel dvigalko, jo postavil na manjšo leseno dilco velikosti cca.15x30cm, da se mi ne vgrezne v zemljo med dvigovanjem, dvignil avto na eni strani, odkopal sneg, ponovil vajo še na drugi strani in se lepo odpeljal novim zimskim dogodivščinam naproti.

En primer iz tuje prakse: nekatera vozila imajo vse skupaj tako blesavo skonstruirano (renault megane?), da moraš zaradi menjave žarnice v spredni luči dvigniti avto, odstraniti prednje kolo in kolotek (ali je pa neko "okno" v koloteku, sem že pozabil) ter šele tu skozi zamenjati žarnico. To brez dvigalke ne bo šlo skozi. :)

Janch

GPS guru
Osebje foruma
7. jul 2009
7.548
904
113
v leru
navi-guru.blogspot.com
Hehe, ravno zadnjič bil pri enmu kozolčarju, kateremu ni blo jasno kako naj menja levo žarnico na meganu. V pol ure kolikor sem bil tam ni imel nobenega napredka, razen, da je mel popraskano roko in doživljal panične napade. Z vseh možnih kotov se je mučil...

krko

Guru
5. sep 2010
2.837
1.517
113
Ja, sploh 1.6 16v jih je kar nekaj videti (res da ne v centru LJ....v okolici pa)