Dvig pritiska vode v hiši

ceedevita

Majstr
24. jul 2009
6.901
114
63
štajerska
tlačni reducirni ventil....
4238_5332_reducirni_ventili_z_manometrom.jpg

plexix

Fizikalc
10. sep 2007
914
154
43
Mi smo imeli v omrežju skoraj 8 barov, pa kar niso hoteli urediti, šele po nekaj klicih, so predali zadeov investitorju, saj je vodovod našel papir, da je opozoril investitorja, da bo vhodni tlak višji od predpisanega in da se mora urediti tlak z reducirnim ventilom. Po skoraj več kot pol leta so vgradili reducirni ventil, zamenjali vse tlačne posode in varnostne ventile na plinskih pečeh. Pa v 3 stanovanjih so popravljali parket, saj je tekla voda iz varnostnega ventila zaradi previsokega tlaka.
Če bi naredili to prvi dan bi imeli samo strošek reducirnega ventila.

Lp,

futuristic

geđet frik
Osebje foruma
13. jul 2007
7.920
662
113
Imam tudi jaz problem na podobo tematiko...

Pred parimi meseci mi je boljer nekako "shodil" in naredil poplavo v kopalnici.
Edini vidni defekt je bilo prežgano stikalo za boljer. Zamenjal sem stikalo, grelec, termostat in tesnilo in potem je boljer delal normalno.

Ampak zdaj mi pa vsakič, ko se voda segreva malo kaplja iz varnostnega ventila. Boljer je 100l, ekspanzijske posode nima, ker ni bilo nikoli potrebe.
Moram omeniti, da v istem tednu so nam prenovili vodovod v ulici.

Vprašanja...

Je varnostni ventil potrebno zamenjati, ko enkrat spusti in bi to lahko bil razlog za kapljanje?
Ali je bolj verjetno, da je z ventilom vse ok, ampak so nam dvignili pritisk in zato kaplja ko se voda segreva?

Glede na to, da je cela poplava, ko se boljer prazni ne bi rad prevečkrat testiral kaj se dogaja in me zanima vaše mnenje.
Naj zamenjam varnostni venti ali vgradim reducirni ventil ali kaj druga?

Hvala.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.151
6.963
113
pri taščici
Zna biti da so ti ob obnovi vodovoda v ulici nekam vtaknili nepovratni ventil. Ta ti sedaj onemogoca siritev vode nazaj v sistem. Omisliti si bos moral neko ekspanzijo.
Baje je sedaj nepo rwtni ze kar v kpl z vodomerom? Ce so ti ga menjali, potem.... Ti nakup in montaza ekspanzije ne uide.

Nazadnje urejeno:

freserovski

Zelenc'
12. sep 2007
26
0
1
uuu, hvala za usmeritve. Torej en dober grundfos hidrofor (ali bo hidropak še malo raziščem ali je posoda potrebna), za njim reducirni ventil, da se znebim sunkov in bi moralo špilat, slabše kot zdaj res ne more bit, ker mi gre že rahlo na k....

Ko bom ravno pri tem bom dodal še kaj za mehčanje vode, voda vsebuje kar precej apnenca, ima to kdo pri glavnem dovodu in opazi razliko?

marc

Fizikalc
26. apr 2008
1.206
26
48
Citat:
Uporabnik ceedevita pravi:
iz uradnega lista :

Tlak v omrežju

11. člen

Dobavni tlak je odvisen od hidravličnega stanja in porabe vode in je na mestu obračunskega vodomera pri pretoku nič lahko najmanj 1,5 bar. V izrednih razmerah je minimalni tlak lahko tudi manjši (požar ali večja okvara). Za vsak objekt se v soglasju k lokaciji navede tlak, ki ga omogoča normalno stanje v vodovodni mreži.

Praviloma tlak v omrežju ne sme presegati 6,0 bar.

Se pravi, da mora biti 1.5 bara pri števcu. Pri meni, ki sem 10 metrov višje, je to potem 0.5bara. In to je potem za njih v redu?

Valhalla

Guru
17. dec 2007
4.701
1.344
113
To je verjetno za hišo in ti ne moreš biti v takem primeru 10m višje. Za bloke je sigurno drugače.

Valhalla

Guru
17. dec 2007
4.701
1.344
113
Za mehčanje vode je tole: http://www.mesec.si/sl/mesec-s...n-mehcanje-vode

nazadnje ko sem študiral je tole stalo ranga 400 do 500€ + pretok vode je omejen, torej bo ob izjemnih hkratnih odjemih na več mestih od večih družinskih članov voda zopet malce slabše tekla. Zato sem si za mehko vodo omislil betonski zbiralnik okoli 10 m3, čez katerega gre vsa streha.

marc

Fizikalc
26. apr 2008
1.206
26
48
Citat:
Uporabnik Valhalla pravi:
To je verjetno za hišo in ti ne moreš biti v takem primeru 10m višje. Za bloke je sigurno drugače.

Malo sem res pretiraval, sigurno pa gre za cca. 7 metrov. Klet+1nads.+2nads.

telex

Fizikalc
24. dec 2007
5.832
47
48
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
Glede mehanskofludnega dela se ne mislim prepirat. Pri elektriki pa za soft start sisteme še nisi slišal? No boljše črpalke jih imajo, hidroforji za 100 EUR pač ne.

Glede življenske dobe je pa stvar trivialna, seveda ni noben problem narediti motorja ki bo zdržal miljon in več vklopov in izklopov, vprašanje je koliko to stane oz. ali se proizvajalcu splača!
grims-1.gif
Mehki zagon ti zniža tokovne sunke v električnem omrežju a hkrati podaljša čas zagona. Ko odpreš pipo ti voda zgolj curlja, čez nekaj časa pa začne teči na polno. Če sistema nekdo ne pozna (npr. prijatelj na obisku) lahko pipo preveč odpre in se poškropi, ko začne teči na polno.
Največji pomanjkljivost hidropaka pa je, če ti kje voda malce pušča (npr. kapljanje iz slabo zaprte pipe, WC kotliček...). Takrat se ti bo črpalka zaganjala vsakih nekaj sekund 24 ur/dan.

Pa ko omenjaš pomanjkljivost hidroforja v tem, da moraš posodo stalno vzdrževati pozabljaš, da moraš stalno vzdrževati tudi črpalko in elektroniko. Po nekaj 1000 urah obratovanja moraš menjati ležaje, na elektroniki se ti starajo kondenzatorji...

zval

Pripravnik
19. avg 2007
88
0
6
71
Slovenska Bistrica
Kakšen je torej priporočljiv tlak vode v hiši? Na reducirnem ventilu v hiši je nastavljeno na 4 atm, na vrtu kjer je ura pa imam montirano pipo za zalivanje. Je kar razlika v pritisku...
LPZ

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.156
4.136
113
rolleyes-1.gif

Glej če pogledamo točno grunfusov MQ, ima softstart in nima zamika v pritisku. Dejasko vsebuje malo tlačno posdo ki ni namenjena zmanševanju števila vklopov ampak premostitivi sunka ob zagonu.

Glede zanesljivosti, model je na trgu že 10+ let in velja za najbolj zanesljiv sistem za hišni vodovod. Ni pa poceni kar je težko nekomu ki vidi hidroforje za 100 eur razložit. Težave s samim ohišje, ležaji ipd. nima. Zagonski kondenzator ki si ga omenil je res potrošni material, življanska doba naj bi bila med 5-10 let pri redni uporabi, stane pa 5 EUR (10 EUR original na grunfusu) menja pa se ga kot bi menjal varovalko (pokrov ohišja odstraniš in iz ležišča vzameš star kondezator in daš novega).

Če ne znaš nemško (tam na njihovih forumih sem sam dobil glavnino info zakaj konkretna črpalka) vprašaj naše vodoinstalaterje ali pa poglej recimo teme na slovenskih forumih namenjenih gradnji (podsvojostreho).

ceedevita

Majstr
24. jul 2009
6.901
114
63
štajerska
Citat:
Uporabnik marc pravi:
Citat:
Uporabnik ceedevita pravi:
iz uradnega lista :

Tlak v omrežju

11. člen

Dobavni tlak je odvisen od hidravličnega stanja in porabe vode in je na mestu obračunskega vodomera pri pretoku nič lahko najmanj 1,5 bar. V izrednih razmerah je minimalni tlak lahko tudi manjši (požar ali večja okvara). Za vsak objekt se v soglasju k lokaciji navede tlak, ki ga omogoča normalno stanje v vodovodni mreži.

Praviloma tlak v omrežju ne sme presegati 6,0 bar.

Se pravi, da mora biti 1.5 bara pri števcu. Pri meni, ki sem 10 metrov višje, je to potem 0.5bara. In to je potem za njih v redu?

jap
drugače pa ti napišejo pri soglasju, da si moraš sam to porihtat, če oni ne morejo
problem je predvsem tam kjer je nekaj hribov. če je na vrh hriba 1.5 bara je lahko v dolini 10+ barov

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.151
6.963
113
pri taščici
Aha, a reucirni ventili pa ne obstajajo.
Najlazje je napisat poloznico in dopisat da oni ne morejo resiti in naj sami resujemo. Zakaj ze plačujemo omreznino?

telex

Fizikalc
24. dec 2007
5.832
47
48
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
rolleyes-1.gif

Glej če pogledamo točno grunfusov MQ, ima softstart in nima zamika v pritisku. Dejasko vsebuje malo tlačno posdo ki ni namenjena zmanševanju števila vklopov ampak premostitivi sunka ob zagonu.

Glede zanesljivosti, model je na trgu že 10+ let in velja za najbolj zanesljiv sistem za hišni vodovod. Ni pa poceni kar je težko nekomu ki vidi hidroforje za 100 eur razložit. Težave s samim ohišje, ležaji ipd. nima. Zagonski kondenzator ki si ga omenil je res potrošni material, življanska doba naj bi bila med 5-10 let pri redni uporabi, stane pa 5 EUR (10 EUR original na grunfusu) menja pa se ga kot bi menjal varovalko (pokrov ohišja odstraniš in iz ležišča vzameš star kondezator in daš novega).

Če ne znaš nemško (tam na njihovih forumih sem sam dobil glavnino info zakaj konkretna črpalka) vprašaj naše vodoinstalaterje ali pa poglej recimo teme na slovenskih forumih namenjenih gradnji (podsvojostreho).
Imaš črpalko+majhen rezervoar+mehki zagon pa je to toliko boljše kot črpalka+ velik rezervoar
sprasujem se.gif
Pod kondenzatorji sem mislil kondenzatorje v mehkem zagonu. Njihova življenjska doba je tam 6 let.

Kot je cena hidropakov od 50 € je tudi cena hidroforjev od 70€ naprej. Pač odvisno od maksimalnega tlaka, volumna posode, elektronike, kvalitete motorja, materiala črpalke... Ni najbolje primerjati hidroforja za 100€ s hidropakom za 500€.

PS- sam na srečo v hiši nimam težav s tlakom vode. Sem se pa srečal tako s hidropakom (nekoč) kot s hidroforjem (sedaj) pri zalivanju vrta, kjer vodo črpam iz vkopane cisterne.

ceedevita

Majstr
24. jul 2009
6.901
114
63
štajerska
iebi ga sad. včasih se je delalo vse s samoprispevki. danes pa to več ne gre. treba za direktorjevo plačo nakrampat, pa za razne svetovalce in ostale mešalce megle.
mi smo imeli najprej več ali manj normalen tlak, potem pa naenkrat neka nihanja ( 10+ barov ) pa so varnostni ventili žvižgali pa poplave delali. sem mislil, da je pri nas kaj narobe. Iz previdnosti sem najprej dal tlačni reducirni ventil, ko pa sem mojstre na terenu srečal pa sem jim rekel, da ga naj nehajo srat. sedaj je tlak cca 6 barov . ko pa sem klical na centralo, pa ni bilo efekta
tako je to v slovenistanu

ceedevita

Majstr
24. jul 2009
6.901
114
63
štajerska
Citat:
Uporabnik zval pravi:
Kakšen je torej priporočljiv tlak vode v hiši? Na reducirnem ventilu v hiši je nastavljeno na 4 atm, na vrtu kjer je ura pa imam montirano pipo za zalivanje. Je kar razlika v pritisku...
LPZ
med 3 in 4 bare. jaz imam 3. fino je če je pod 4 zaradi raznih varnostnih ventilov pri bojlerjih ( če se voda preveč segreje naraste pritisk pa je lahko potem mala poplava )

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.543
5.093
113
Pri nas je tudi tlak narasel, ko so v bližini posodobili del omrežja in zgradili nov rezervoar za vodo. Potem sem raje dal na vhod reducirni ventil, da sem ziher. Nekdo, ki je nekaj 10 metrov nižje, je po prvih testiranjih sistema imel poplavo. Mislim, da so tlak v par tednih uredili v okviru predpisanega maksimuma, ampak zame je bolje, da ne vem, kdaj bo komunala spet testirala neke spremembe na omrežju.