DVIG CEN

vejca

Pripravnik
Te dni se bo veliko stvari podražilo, pa me zanima če sem prav razumela ko je blo po tv da se bodo kruh, moka, mleko.... podražili samo od slovenskih proizvajalcev in ne od tujih. Se pravi da se bodo podražile stvari narejene v Sloveniji.
 

saiko

Pripravnik
16. avg 2007
382
1
18
Kransterdam
Citat:
Uporabnik vejca pravi:
Te dni se bo veliko stvari podražilo, pa me zanima če sem prav razumela ko je blo po tv da se bodo kruh, moka, mleko.... podražili samo od slovenskih proizvajalcev in ne od tujih. Se pravi da se bodo podražile stvari narejene v Sloveniji.

tako je
smirk-1.gif
 

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.269
1.904
113
barilla so pri nas itak precenjene - beri 100 % dražje kot npr. v Italiji
smile-1.gif
tako da....

zdaj če jaz prav razumem mislijo dražiti bolj surovine..in če gre moka 10 % gor res ni razloga da bi šel tudi kruh toliko gor...kvečjemu kak %.

je pa res...bo treba nabavit strojčke za peko kruha...pa si ga bmo doma pekli da ceno 0,5 EUR po kilogramu - pa vsaj veš kaj imaš - brez kemije, E-jev , barvil in ostalih subsatnc ki kruh dvigujejo na neverjetne zneske nad 2 EURa.

ker za 1 kilo kruha rabiš: 60 dkg moke, 40 'dkg' vode, ščepec soli, malenkost kvasa in 1 kW električne energije. Od kje potem take cene v trgovinah meni tudi pod razno ni jasno.
 

alkoholik

RudolF
23. jul 2007
16.552
2.949
113
v lokalni ostariji
cena kruha je problem trgovcev ki imajo prevelike marze... mislim da je cena surovina 9%, proizvodnji stroski 20% 20%DDV ostalo pa trgovci poberejo...
 

PNG

Fizikalc
24. jul 2007
1.109
5
38
papua nova gvineja :)
jst tut že skoraj leto pečem samo kruh v kruhomatu in grem kupit kruh samo, če zvečer pozabim dat pečt za zjutraj. Pa je potem res polnozrnat in brez kakršnihkoli 'pekovskih dodatkov', brez barvane moke, pa še veliko bolj okusen.
 

Bobek007

Drehher
22. jul 2007
303
0
16
Pa verjemi, da za koliko se bodo surovine podražale bo šlo v breme proizvajalcev, mogoče jim bodo priznali kakšen majhen procent na podražitvi surovin.
 

tis

Fizikalc
25. jul 2007
5.423
0
36
Citat:
Uporabnik alkoholik pravi:
cena kruha je problem trgovcev ki imajo prevelike marze... mislim da je cena surovina 9%, proizvodnji stroski 20% 20%DDV ostalo pa trgovci poberejo...

in pa seveda proizvajalci... trgovci ob trenutnih podražitvah trdijo, da so proizvajalci podražili za toliko, kot dražijo oni (explicitno so omenjali žito)
 

NigelM

Pingvin
19. avg 2007
17.286
4
36
ena vas naprej od Jest-a
Citat:
Uporabnik alkoholik pravi:
cena kruha je problem trgovcev ki imajo prevelike marze... mislim da je cena surovina 9%, proizvodnji stroski 20% 20%DDV ostalo pa trgovci poberejo...

Se popolnoma strinjam. Poleg tega smo (so) potrošniki veliko krivi tudi sami. Trgovine "morajo" biti odprte skoraj 24/7, hkrati morajo pa na policah vedno imeti svež kruh. Ljudje so tako izbirčni, da popoldne ne kupujejo jutranjega kruha. Posledica vsega je, da trgovci naročajo preveč kruha, stran vržen oz. vrnjen kruh se pa zaračuna (ali trgovec v maržo, ali pek v ceno), v vsakem primeru smo si za visoko ceno kruha krivi sami potrošniki.

Je pa logično, dokler bo v Sloveniji živela potrošniška kultura in bo nedelja namenjena družinskemu izletu v trgovino ter polnjenju vozičkov, bo tako. Ne glede na dan in/ali uro so v trgovskih centrih kupci, vozički pa tako polni, kot da se bo čez eno uro začela vojna. Dokler bodo trgovci prodali vse kar postavijo na polico, bodo šle cene tudi gor.
 

NigelM

Pingvin
19. avg 2007
17.286
4
36
ena vas naprej od Jest-a
Citat:
Uporabnik tis pravi:
Citat:
Uporabnik alkoholik pravi:
cena kruha je problem trgovcev ki imajo prevelike marze... mislim da je cena surovina 9%, proizvodnji stroski 20% 20%DDV ostalo pa trgovci poberejo...

in pa seveda proizvajalci... trgovci ob trenutnih podražitvah trdijo, da so proizvajalci podražili za toliko, kot dražijo oni (explicitno so omenjali žito)
Ja, ampak če se spominjamo zlatih časov Jankoviča, je prehrambeno industrijo hudo stisnil. Mislim, da je čas, da tudi trgovci nekoliko znižajo svoje marže.
 

Odisej

arhivar
Osebje foruma
Administrator
2. sep 2007
7.645
9
113
Alter.si
www.skodelica-s-sliko.com
Pomoje, da trenutno bodo šle cene krepko gor. Predvsem zaradi reklame, ki je vsak dan pri dnevniku, vsi napovedujejo že nekaj časa dvig cen, in pomoje da se niti ne bodo več "bali" dvignit cen za (vsaj) toliko kot se bo njim dvignila odkupna cena, ker "bo folk itq pripravljen" na to...
Žal.

Lp
Peter
 

tis

Fizikalc
25. jul 2007
5.423
0
36
Če že bodo vsi naenkrat dvignili cene... upam, da jih bo vsaj Plahutnik po žepu udaril!
 

erikson

Guru
25. avg 2007
22.380
6.156
113
Citat:
Uporabnik vejca pravi:
Ste se kar veselo razpisali. Mene pa še vedno zanima če so se podražili samo izdelki slovenskih proizvajalcev ali tudi tujih?
Tudi tujih in ne samo hrana:
Mercatorjev seznam podražitev

Bunge, Zrt. Budapest (Floriol)* olja 28-40%
Eurowest, d.o.o. (Rausch, Corne Port Royal, Pierre Ledent, Rogier)* sladki program 8-12%
First holding d.o.o. (PRB, Tas, Rajah, CF Bruce Food)* tuja prehrana do 10%
Benytrade d.o.o. (Happy cow, Bergkäse, Castello)* mlečni izdelki 10-15%
Dar Trade, d.o.o. (Meggle, Alpenheim, Gruenlander, Weideglueck, Kiri)* mlečni izdelki 2-11%
Medicopharmacia d.o.o. (Durex, Fenjal, Scholl)* kozmetika, galanterija za noge v povprečju 10%
Procter & Gamble d.o.o. Ljubljana kozmetika v povprečju 8%
Si.toy d.o.o. (Heros, Schmidt)* igrače v povprečju 5%

13.gif
 

ggg

Fizikalc
8. avg 2007
5.698
4
38
Citat:
Uporabnik NigelM pravi:
Citat:
Uporabnik alkoholik pravi:
cena kruha je problem trgovcev ki imajo prevelike marze... mislim da je cena surovina 9%, proizvodnji stroski 20% 20%DDV ostalo pa trgovci poberejo...

Se popolnoma strinjam. Poleg tega smo (so) potrošniki veliko krivi tudi sami. Trgovine "morajo" biti odprte skoraj 24/7, hkrati morajo pa na policah vedno imeti svež kruh. Ljudje so tako izbirčni, da popoldne ne kupujejo jutranjega kruha. Posledica vsega je, da trgovci naročajo preveč kruha, stran vržen oz. vrnjen kruh se pa zaračuna (ali trgovec v maržo, ali pek v ceno), v vsakem primeru smo si za visoko ceno kruha krivi sami potrošniki.

Je pa logično, dokler bo v Sloveniji živela potrošniška kultura in bo nedelja namenjena družinskemu izletu v trgovino ter polnjenju vozičkov, bo tako. Ne glede na dan in/ali uro so v trgovskih centrih kupci, vozički pa tako polni, kot da se bo čez eno uro začela vojna. Dokler bodo trgovci prodali vse kar postavijo na polico, bodo šle cene tudi gor.

in prav je tako! za 600sit kolikor stane crn hlebec hocem, da mi ga na dom prinesejo! in to disecega!
 

B81

22. jul 2007
37.031
10.546
113
Citat:
Uporabnik alkoholik pravi:
cena kruha je problem trgovcev ki imajo prevelike marze... mislim da je cena surovina 9%, proizvodnji stroski 20% 20%DDV ostalo pa trgovci poberejo...

Končno en, ki razume zadevo.
Vse to pa je zakuhal prihodnji biodizel, zaradi katerega žitarice cenovno norijo gor.
Zakaj? Ker bodo surovine za izdelke, ki se dražijo, v pomanjkanju.
 

kavboj

Fizikalc
30. avg 2007
2.219
0
36
Zgleda bo res rešitev peka kruha doma. Sam nevem al ga je bolš pečt v navadni pečici al je bolš, da se kupi kruhomat?